«Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται ένα Πειθαρχικό Σώμα ωστόσο, είχε πολλά χρόνια να συγκροτηθεί


«Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται ένα Πειθαρχικό Σώμα ωστόσο, είχε πολλά χρόνια να συγκροτηθεί. Συνήθως συγκροτείται όταν υπάρχει λόγος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως φαίνεται υπάρχει λόγος» είπε χαρακτηριστικά ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΣΕΗ, στο star.gr και στον Ανέστη Συμεωνίδη.

σεη τσαρούχας

Ο ηθοποιός και Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας/ NDP

Χθες, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Ηθοποιών συγκροτήθηκε με αφορμή τις αλλεπάλληλες καταγγελίες μελών του για κακοποίηση από συναδέλφους τους.

«Είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες. Πείτε και εκατοντάδες. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να κάτσουμε να τις μετρήσουμε. Δε μετριέται με το ζύγι αυτό. Αυτές αφορούν και κακή συμπεριφορά και λεκτική βία και σωματική και προσβολή της γενετήσιας φύσης, σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Όλη η γκάμα υπάρχει. Υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν ανθρώπους και από άλλους χώρους. Είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις.Τώρα που έχει ανοίξει το σακί με τα δώρα, υπάρχουν όλα τα καλά» αναφέρει ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, το Πειθαρχικό μπορεί να επιληφθεί μία υπόθεση σε περίπτωση που ένας ηθοποιός καταγγείλλει κάποιο μέλος του σωματείου και όχι οποινδήποτε συνεργάτη. Τότε το θέμα πάει στο Δ.Σ. και αυτό θα αποφασίσει τα δέοντα.

Πώς λειτουργεί το Πειθαρχικό Σώμα

Το πειθαρχικό λειτουργεί καθαρά σε σωματειακό επίπεδο, δηλαδή είναι αρμόδιο να ελέγχει καταγγελίες μελών προς μέλη όσον αφορά στη σωματειακή, συναδελφική η αντισυναδελφική συμπεριφορά μεταξύ των μελών.

Δεν είναι υποχρεωμένο να κοινοποιεί ούτε τους καταγγέλλοντες ούτε τους καταγγελλόμενους. Υπάρχει μία πάρα πολύ σαφής διαδικασία.

Λαμβάνονται οι καταγγελίες, αξιολογούνται και από εκεί και ύστερα προχούν στο άνοιγμα των φακέλων. Για την κάθε υπόθεση καλούνται τα μέλη και από τις δύο πλευρές και με τους δικηγόρους τους, αν επιθυμούν ή με μάρτυρες, καταθέτουν. Συνεδριάζει το πειθαρχικό συμβούλιο και προτείνει ποινή ή αθώωση.

Όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν κρατάει για πάντα, αλλά δεν τελειώνει και σε μία εβδομάδα η διαδικασία.

Οι ποινές που προβλέπονται:

«Οι ποινές ξεκινούν από μία απλή σύσταση, μέχρι και ισόβια διαγραφή. Έχουμε ηθικό αντίκτυπο, γιατί δεν υπάρχει πια η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αν υπήρχε, θα αφαιρούταν και αυτή», τόνισε ο Πασχάλης Τσαρούχας και όταν ρωτήθηκε αν έχει επικοινωνήσει με τους φερόμενους ως θύτες η απάντησή του ήταν: «Ακόμα όχι γιατί δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί. Υπάρχει ήδη η ομάδα που έχει ανακοινώσει το σωματείο με Νομικούς και Ψυχολόγους. Προσπαθούμε κι εμείς να βάλουμε όλο αυτό το πράγμα σε μία σειρά, γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος. Η δική μας απόφαση δεν προκαταλαμβάνει την απόφαση των δικαστηρίων, ούτε η απόφαση των δικαστηρίων προκαταλαμβάνει τη δική μας. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητο όργανο, ενδοσωματειακό».

 

Πηγή