‘’Ηομορφιά μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα και θαυμάσια ατελής"


‘’Ηομορφιά μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα και θαυμάσια ατελής"

"Στο παρελθόν, ήθελα να ελέγχω κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας που ήθελα να πω. Αυτή τη φορά, ο δημιουργικός πειραματισμός πηγαίνει πέρα από αυτό, προς ένα άλλο σημείο χωρίς επιστροφή. Για μια φορά, αποφάσισα να παραιτηθώ από τον ρόλο του εμμονικού σκηνοθέτη. Επέλεξα να αφεθώ, να παραιτηθώ από την οικοδόμηση της σκηνής και της δράσης, για να ξεφύγω από την μανιακή επίβλεψη. Παραδόθηκα στην ιδέα ότι η ομορφιά μπορεί να εμφανιστεί, απρόβλεπτα και θαυμάσια ατελής, μέσω της απουσίας του ελέγχου" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του επιτυχημένου Ιταλικού οίκου Gucci, Alessandro Michele, μιλώντας για τη νέα καμπάνια Fall-Winter 2020 -2021, ‘’The Ritual’’.

Φαίνεται πως ο Alessandro, παρότι παραδέχεται την εμμονική φύση του να είναι όλα στην εντέλεια, ‘’ανοίγει έναν νέο δρόμο στον σύγχρονο κόσμοτης μόδας’’. Απελευθερώνεται από τα δεσμά του και από ολόκληρη τη βιομηχανία μόδας, ξεκινώντας με νέους όρους επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ομορφιάς, ειδικά μετά την περιπέτεια της πανδημίας.

Σε αυτήν την ολοκαίνουργια καμπάνια λοιπόν, ζήτησε από τα μοντέλα να γίνουν οι δημιουργοί, δίνοντας τους το brief για να ενσωματώσουν απλώς την εμφάνιση στην καθημερινή τους ζωή από την άνεση των δικών τους, οικείων χώρων και να το καταγράψουν. Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά προσωπική και ειλικρινής σειρά αυτο-προσωπογραφιών.

Η κοινότητα του Gucci προβάλλει το δικό της σύγχρονο lifestyle, το οποίο φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους ‘’οπαδούς’’. Ασχολείται με την κηπουρική, πλέκει, κάνει ηλιοθεραπεία, βουρτσίζει τα δόντια, κρέμεται στην οροφή ενός κτιρίου, χοροπηδά στο κρεβάτι, παίζει με κατοικίδια, κάνει skateboard σε εσωτερικό χώρο… Αν και καθημερινότητα, οι εικόνες είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από συνηθισμένες, δείχνοντας πώς ο μαγικός ρομαντισμός του Gucci εμπνέει μια ιδιόμορφη, συναισθηματική ονειρική ποιότητα.

"Ο υπερβολικός νατουραλισμός που πάντα προσπαθούσα να απεικονίσω, εμφανίζεται τώρα ακόμα πιο αυθεντικά και εκπληκτικά. Η ανατροπή, στην πραγματικότητα, δημιουργεί ένα παράδοξο αποτέλεσμα: η χαλάρωση του ελέγχου παρήγαγε μια αφήγηση που φαίνεται να ξεπερνά, σε ένταση, την ικανότητά μου να χτίζω μυθοπλασία" καταλήγει ο Alessandro Michele.

Πηγή