''Το πιο ωραίο μακιγιάζ για μια γυναίκα είναι το πάθος''


''Το πιο ωραίο μακιγιάζ για μια γυναίκα είναι το πάθος''

Yves Saint-Laurent. Ο άνθρωπος που άλλαξε μια για πάντα την εικόνα της γυναίκας. Έβαλε την γυναίκα για πρώτη φορά σε ζιβάγκο, ρούχα σαφάρι και smokey αποχρώσεις. Μετά από αυτόν, ο κόσμος της μόδας δεν θα μπορούσε να ήταν ποτέ ξανά ίδιος.

‘’Για να είναι όμορφη μια γυναίκα, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μαύρο πουλόβερ, μια μαύρη φούστα και τον άντρα που αγαπάει στο μπράτσο της’’.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει «Μπορεί η Σανέλ να έδωσε ελευθερία στις γυναίκες, εγώ όμως τους έδωσα δύναμη». Εμπνεύστηκε τα see through tops ενώ κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία, την υψηλή ραπτική ‘’στον δρόμο’’. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο επαναστατικός Yves Saint-Laurent που γνωρίζαμε μέσα από τις δημιουργίες του, ήταν ένας άνθρωπος ντροπαλός, εσωστρεφής, με ελάχιστους φίλους, καταχρήσεις, αλκοόλ, ουσίες και κατάθλιψη.

‘’Το πιο ωραίο φόρεμα μιας γυναίκας είναι η γύμνια της’’.

Το ταλέντο τουαναγνώρισε αμέσως ο Christian Dior, που τότε μεσουρανούσε στη γαλλική υψηλή ραπτική και τον προσέλαβε στον οίκο του ως σχεδιαστή. Μετά τον θάνατο του Ντιόρ, το 1957, ο Σεν Λοράν ανέλαβε επικεφαλής σχεδιαστής, ξεπερνώντας σε φήμη τον μέντορά του και κατακτώντας τον δικό του δρόμο στον κόσμο της σύγχρονης μόδας.

‘’Η μόδα είναι ανίατη αρρώστια’’.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2002 ονόματα όπως ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, η Κλόντια Σίφερ, η Τζέρι Χωλ και πλήθος άλλων λαμπερών επωνύμων χειροκροτούσαν επί ώρα όρθιοι έναν συγκινημένο Yves Saint Laurent, ο οποίος, στο κατάμεστο Κέντρο Πομπιντού και μετά από την παρουσίαση μιας ακόμη εντυπωσιακής συλλογής, ανακοίνωνε την απόφασή του να αποσυρθεί. «Θλιμμένος που δίνει ένα τέλος σε μια ερωτική σχέση σαράντα και πλέον ετών», ο μικροκαμωμένος Γάλλος, με τη χαρακτηριστική λευκή πια κόμη και τα χοντρά κοκάλινα γυαλιά βουρκώνοντας αφήνει πίσω μια ιστορία που με αμείωτο ενδιαφέρον ως σήμερα.

Πηγή