Χρήσιμες πληροφορίες για τη συναίνεση και το πώς αυτή οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής αγωγής και των σχέσεων γενικότερα.


Η έννοια της συναίνεσης αποτελεί το Α και το Ω όταν μιλάμε για την επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων και οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής αγωγής μας και των σχέσεων γενικότερα. Συνέχισε να διαβάζεις, λοιπόν, ώστε να ενημερωθείς για όσα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις για την έννοια της συναίνεσης, λύνοντας όλες τις απορίες που ενδεχομένως να έχεις γύρω από αυτήν.

Τι είναι η συναίνεση στο σεξ;

«Συναίνεση» είναι η απαραίτητα κοινή συμφωνία δύο ανθρώπων ώστε να κάνουν σεξ ή να δοκιμάσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα σεξουαλικής φύσης. Αυτή πάντοτε πρέπει να εκφράζεται προτού ξεκινήσει οτιδήποτε μεταξύ των δύο (ή και περισσότερων) ατόμων που συμμετέχουν στην πράξη.

Η συναίνεση πρέπει να είναι ρητή

Ο μόνος τρόπος να καταλάβεις αν το κορίτσι ή το αγόρι που έχεις δίπλα σου συναινεί ώστε να ανέβει η ένταση μεταξύ σας και να κάνετε κατά συνέπεια σεξ, δεν είναι άλλος από το να εκφράσει ρητά ότι συμφωνεί. Γι’ αυτό προτού κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, ρώτα ευθέως αν αυτό που σκοπεύεις να κάνεις είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί το άτομο που έχεις απέναντί σου. Με άλλα λόγια δεν αρκεί ένα νεύμα ή οτιδήποτε άλλο εσύ θεωρήσεις αρκετό για να σου δώσει το πράσινο φως, αλλά πρέπει πάντα να περιμένεις το «ναι» σε μια ξεκάθαρη ερώτηση που αφορά στο να κάνετε σεξ.

Το «όχι» σημαίνει «όχι»

Καμία γυναίκα και κανένας άντρας δεν θα σου απαντήσουν ποτέ στην ερώτηση του αν θέλουν να κάνουν σεξ με ένα «όχι», εννοώντας κάτι διαφορετικό. Το «όχι» ενός ανθρώπου στο σεξ πάντα σημαίνει άρνηση στο να επιδοθεί σε αυτό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα νάζι ή παιχνίδι. Γι’ αυτό αν λάβεις αυτή την απάντηση, σημαίνει πως δεν έχεις το ΟΚ να συνεχίσετε σε ό,τι μπορεί να είχες κατά νου. Και αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σεβαστό. 

Ένα άτομο μπορεί πάντα να αλλάξει γνώμη

Η συναίνεση δεν είναι μια άκαμπτη έννοια από τη στιγμή που ξεκινάς ένα ερωτικό παιχνίδι ή μια διεισδυτική σεξουαλική πράξη με έναν άνθρωπο. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν την έχεις στην αρχή ώστε να ξεκινήσεις για παράδειγμα να κάνεις σεξ με ένα άτομο, αν το ίδιο άτομο δεν επιθυμεί να συνεχίσετε πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει η πράξη εκείνη τη στιγμή. Το να μην σταματήσεις αν το άτομο αυτό στο ζητήσει συνιστά σεξουαλική κακοποίηση/βιασμό.

Πάντα τσεκάρετε ο ένας τον άλλον

Κατά τη διάρκεια ενός ερωτικού παιχνιδιού και του σεξ, πάντα οφείλουμε να τσεκάρουμε ο ένας τον άλλον για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή αν νιώθουμε καλά με όσα γίνονται στα πλαίσιά του. Αν λοιπόν το κορίτσι ή το αγόρι που έχεις δίπλα σου φαίνεται από τη γλώσσα του σώματός του ότι νιώθει άβολα, σε περίεργη ένταση ή βιώνει οποιαδήποτε άλλη δυσφορία, σταμάτα αμέσως, ρώτα αν είναι καλά και αν θα επιθυμούσε ένα διάλειμμα ή τον τερματισμό σε ό, τι κάνετε.

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά επηρεάζουν την ικανότητα έκφρασης της συναίνεσης

Όταν ένα άτομο δεν είναι νηφάλιο, η δυνατότητά του να εκφράσει το ότι δεν συναινεί σε μια ερωτική πράξη και στο σεξ μπορούν να επηρεαστούν σε τεράστιο βαθμό. Υπό αυτήν την έννοια, το να δοκιμάσεις να προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο αν το κορίτσι ή το αγόρι που έχεις απέναντί σου έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή ναρκωτικών είναι εντελώς απαγορευτικό. Μπορείς πάντα να περιμένεις για την επόμενη φορά που θα είστε και οι δύο νηφάλιοι και σε καλή κατάσταση, ώστε να δοκιμάσετε να πάτε στο επόμενο στάδιο, απολαμβάνοντας από κοινού και συναινετικά την πράξη.

Στην εποχή της ισότητας, του #metoo, των non-binary ατόμων, του Tinder και όλων των κοινωνικών αλλαγών που μετατρέπουν τον κόσμο μας σε ένα καλύτερο κι ασφαλέστερο μέρος για όλους, το ΑΧΕ συνεχίζει να είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος στο flirting και το dating. Παρακολούθησε κι εσύ τα Fresh Tips by AXE στο Platform και στο κανάλι του ΑΧΕ στο YouTube, για να λύσεις απορίες που πάντα είχες και να εκπαιδευτείς σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις και στον έρωτα το 2022. Και μην ξεχνάς, το ΑΧΕ σε βοηθά να βρεις την ακαταμάχητη πλευρά σου, μέσα από τα προϊόντα του που υπόσχονται επική φρεσκάδα για όλη την ημέρα, όπου κι αν βρίσκεσαι.