Είτε μέσα από την τέχνη, είτε μέσα από την αντίσταση, είτε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, η ιστορία είναι γεμάτη με ΛΟΑΤΚ+ πρόσωπα που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να αλλάξουν τον πολιτισμό.
Είτε μέσα από την τέχνη, είτε μέσα από την αντίσταση, είτε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, η ιστορία είναι γεμάτη με ΛΟΑΤΚ+ πρόσωπα που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να αλλάξουν τον πολιτισμό.
Καθώς γιορτάζουμε τον Μήνα Υπερηφάνειας αυτόν τον Ιούνιο, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο εμπνευσμένες ΛΟΑΤΚ+ προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία.
Alan Turing
O Alan Turing, ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός, ο οποίος είχε καίριο ρόλο στην προσπάθεια εκτόπισης της Ναζιστικής Γερμανίας και τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από το «σπάσιμο» του κώδικα Enigma -ένα επίτευγμα που πιστεύεται ότι συντόμευσε τον πόλεμο κατά αρκετά χρόνια.
Παρά τη συνεισφρά του, ο Turing αποτέλεσε θύμα των anti-gay κανόνων που επικρατούσαν στη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την περίοδο. Το 1952, συλλήφθηκε και καταδικάστηκε εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του. Πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, στα 41 χρόνια, από πιθανολογούμενη αυτοκτονία.
Το 2013, έλαβε μεταθανάτια βασιλική χάρη και το 2017, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την επέκτεινε σε χιλιάδες άνδρες που καταδικάστηκαν βάσει παρόμοιων νόμων, σε αυτό που είναι πλέον γνωστό ως «νόμος του Άλαν Τούρινγκ». Η κληρονομιά του συνεχίζει να ζει, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας του στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.
Marsha P Johnson
Η Marsha P. Johnson ήταν μια πρωτοπόρος Αφροαμερικανή ακτιβίστρια και drag performer, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚ+ και των τρανς ατόμων τη δεκαετία του 1960 και του 1970.
Το 1969, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιστάθηκαν στην αστυνομική επιδρομή στο Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη — μια πράξη αντίστασης που πυροδότησε την Εξέγερση του Stonewall, ένα σημείο-καμπής για το ΛΟΑΤΚ+ κίνημα.
Στη συνέχεια, η Johnson συνέβαλε στην ίδρυση ακτιβιστικών ομάδων και έγινε ισχυρό σύμβολο αντίστασης και ορατότητας για τα τρανς και κουήρ άτομα, ιδιαίτερα για τα άτομα χρώματος.
Freddy Mercury
Ως ο εμβληματικός frontman των Queen, ο Freddie Mercury θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές στην ιστορία της ροκ. Με τη θεατρική του παρουσία και το τετραπλό φωνητικό εύρος, μάγεψε εκατομμύρια.
Παρότι δεν μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, διατηρούσε από το 1985 σταθερή σχέση με τον Ιρλανδό κομμωτή Jim Hutton, τον οποίο αποκαλούσε "σύζυγό" του. Η σχέση τους, όπως ο ίδιος περιέγραφε, βασιζόταν στην κατανόηση και την αλληλοστήριξη.
Ο Mercury εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του HIV/AIDS το 1982 και διαγνώστηκε επίσημα το 1987. Την παραμονή του θανάτου του, στις 23 Νοεμβρίου 1991, ανακοίνωσε δημόσια την κατάστασή του. Πέθανε την επόμενη μέρα, σε ηλικία 45 ετών, στο σπίτι του στο Λονδίνο.
Το 2024, ανακηρύχθηκε ως ο μεγαλύτερος γκέι icon στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Durex.
David Bowie
Ο David Bowie κατέκτησε τον τίτλο του gay icon μέσα από τον Ziggy Stardust – ένα ανδρόγυνο, αμφισεξουαλικό alter ego που σύστησε το 1972. Χωρίς να είναι ακτιβιστής με την παραδοσιακή έννοια, έσπασε τα στερεότυπα και έδωσε ορατότητα στις κουήρ ταυτότητες.
Το ίδιο έτος που έγινε η πρώτη παρέλαση Υπερηφάνειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο κοινό: «Είμαι γκέι, και ήμουν πάντα». Αργότερα μίλησε για την αμφισεξουαλικότητά του και τον αντίκτυπο που είχε στην καριέρα του. Αν και στη συνέχεια αποκάλεσε τον εαυτό του «κρυφό ετεροφυλόφιλο», η πολιτισμική επίδραση της ρευστότητας που εξέπεμπε παραμένει τεράστια.
Ο θάνατός του το 2016 σε ηλικία 69 ετών άφησε πίσω του μια καλλιτεχνική παρακαταθήκη που ενθαρρύνει ακόμα και σήμερα την ελευθερία έκφρασης.
Elton John
Με πάνω από 300 εκατομμύρια πωλήσεις, ο Elton John είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς όλων των εποχών και παράλληλα ένα σύμβολο ορατότητας για την ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα.
Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που μίλησαν δημόσια για τη σεξουαλικότητά τους, δηλώνοντας ανοιχτά αμφιφυλόφιλος το 1976 και αργότερα γκέι το 1992. Από το 1993 είναι μαζί με τον σύζυγό του David Furnish, με τον οποίο έχουν δύο παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.
Το 2005 συνήψαν σύμφωνο συμβίωσης – από τα πρώτα στη Βρετανία – και παντρεύτηκαν το 2014 όταν νομιμοποιήθηκε ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Το 2019 τιμήθηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής στη Γαλλία, με τον Πρόεδρο Μακρόν να τον αναγνωρίζει ως έναν από τους πρώτους ανοιχτά γκέι καλλιτέχνες που έδωσαν φωνή στην κοινότητα.
Madonna
Η Madonna υπήρξε για δεκαετίες μια αφοσιωμένη σύμμαχος της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας. Με τη σεξουαλική της ελευθερία και τη συνεχή πρόκληση των κοινωνικών κανόνων, έδωσε χώρο στη δημόσια συζήτηση για την ταυτότητα και την επιθυμία.
Έχει δηλώσει ανοιχτά πως έχει σχέσεις με γυναίκες, λέγοντας στο The Advocate το 1991: «Όλοι έχουμε μια αμφιφυλόφιλη φύση». Στη διάρκεια της καριέρας της έχει αφιερώσει πλήθος εμφανίσεων και δηλώσεων στην κοινότητα.
Το 2018, έκανε έκπληξη στο Stonewall Inn – το ιστορικό σημείο εκκίνησης του κινήματος – δηλώνοντας: «Στέκομαι εδώ υπερήφανα, στον τόπο που γεννήθηκε η Υπερηφάνεια».
RuPaul
Ο RuPaul Charles είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην queer κουλτούρα και ο άνθρωπος πίσω από το φαινόμενο RuPaul’s Drag Race. Από την πρώτη σεζόν του αμερικανικού σόου μέχρι την παγκόσμια του εξάπλωση (συμπεριλαμβανομένης της Drag Race UK), ο RuPaul κατάφερε να φέρει το drag από τα περιθώρια στο mainstream.
Χάρη στην επιτυχία του, καλλιτέχνες όπως οι The Vivienne, Baga Chipz και Tia Kofi έγιναν σύγχρονα queer icons, ενώ μια νέα γενιά έμαθε να εκφράζεται ελεύθερα.
Με επιρροή που ξεπερνά την ψυχαγωγία, ο RuPaul άνοιξε δρόμους για την queer εκπροσώπηση με αυτοπεποίθηση, χιούμορ και στιλ.