Just breathe.


Ναι, ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και ναι, έχουμε μια δύσκολη καθημερινότητα. Και σίγουρα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε άγχος. Πολύ άγχος.

Αν μετρήσω τις φορές που έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί στρεσάρομαι για την δουλειά, τις σχέσεις με την οικογένειά και τους φίλους μου, για τα οικονομικά μου, για τα υπαρξιακά μου και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη, τότε θα είμαστε εδώ, ώρες ολόκληρες.

Αλλά θα είναι πιο σύντομη η λύση στο πρόβλημά μας αυτό. Γιατί όπως και εγώ, ξέρω καλά ότι και εσύ αγχώνεσαι. Είναι νομίζω ένα συναίσθημα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι έχουμε προγραμματιστεί να ζούμε πλέον.

Παρόλα αυτά, όπως σου είπα, τα πράγματα αλλάζουν. Μπορούν να γίνουν και να είναι καλύτερα. Και μιλώντας πρακτικά τώρα και επί του θέματος, δεν γενικολογώ. Μπορείς να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες και να νιώσεις τελικά καλύτερα (βασικά, κυριολεκτικά αυτό).

Υπάρχουν τρόποι να αποβάλεις το πολύ άγχος, είτε αυτό που είναι αυτό που λέμε «της στιγμής», είτε αυτό… το «βαρύ κι ασήκωτο» άγχος. Υπάρχει φως στο τούνελ και at the end of the day, αρκεί να δούμε έστω και λίγο τα πράγματα αλλιώς, για να αισθανθούμε και… αλλιώς!

Σε αυτό θα βοηθήσουν πάντως και τα παρακάτω!

#1. Πάρε ένα “coloring book” (ναι, αυτό που χρησιμοποιούν τα παιδιά) και άρχισε να ζωγραφίζεις. Έχει αποδειχτεί ότι ηρεμεί τα νεύρα.

#2. Κάνε ασκήσεις με τις ανάσες σου. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σταμάτα ότι κάνεις και πάρε 5 μεγάλες ανάσες. Είτε νιώθεις στρες εκείνη την ώρα, είτε όχι.

#3. Άκου την αγαπημένη σου μουσική. Κατά προτίμηση να είναι λίγο πιο χαλαρή και ήρεμη μουσική.

#4. Πάρε το κινητό στα χέρια και σέρφαρε στο internet. Ενώ άλλοι λένε να κάνεις detox, εγώ λέω να κάνεις το αντίθετο μιας και αυτή η κίνηση θα σε κάνει να ξεχαστείς.

#5. Πήγαινε για περπάτημα, για τρέξιμο ή γυμνάσου. Έτσι θα ξεσπάσεις τα νεύρα σου, με το σώμα και την κίνηση!

#6. Βρες τα θετικά. Και πες τα δυνατά για να τα ακούσεις. Ή γράψε σε ένα χαρτί τα πράγματα στην ζωή σου που είναι καλά αυτή την στιγμή και σε κάνουν ευτυχισμένο, άρα και πιο ήρεμο.

#7. Λύσε ένα σταυρόλεξο ή παίξε Sudoku. Τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό έχουν αποδειχτεί ότι βοηθούν τους αγχώδεις ανθρώπους.