Εκτύπωση

«Τα νέα της Αλεξάνδρας reclaim» η αποκατάσταση της αλήθειας είναι γένους θηλυκού

Πώς ένα ντουέτο γράφει το τραγούδι-φεμινιστικό μανιφέστο που εκφράζει απόλυτα αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα
Κείμενο: Αγγελική Λάλου

Οι Ladies’ Fingers Directing Duo αποκαθιστούν την αλήθεια για το κλασικό τραγούδι «Τα νέα της Αλεξάνδρας» και εκφράζουν τοn θυμό, την οργή, την αγανάκτηση για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες, για όλες τις γυναικοκοτονίες κι όλη την έμφυλη βία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αλλά και τις τελευταίες μέρες. Οι στίχοι του τραγουδιού στη νέα του εκδοχή εκφράζουν επίσης την ανάγκη για δικαιοσύνη αλλά και την επιθυμία να δοθεί ένα τέλος στην τοξική πατριαρχία.

Όπως εξηγεί το ντουέτο στο εισαγωγικό κείμενο που συνοδεύει το ταινιάκι-βίντεο-τραγούδι: «Δυο γυναίκες στα µπαλκόνια τους και ένα τραγούδι ειπωµένο αλλιώς. Αυτή η ταινία/µουσικό βίντεο εµπνέεται από το τραγούδι Τα νέα της Αλεξάνδρας του Κώστα Γιαννίδη (ή Γιάννη Κωνσταντινίδη) και τις ιστορίες που περιτριγυρίζουν το κοµµάτι από τη γέννησή του. Σκοπός είναι να δώσει φωνή στις γυναίκες που υπήρξαν απούσες από την εξιστόρηση της ζωής τους γενικότερα και μέσα στα ρεμπέτικα τραγούδια ειδικότερα. Αφορµή µια ανάρτηση στο Facebook από την Αργυρρώ Μουστάκα Βρεττού όπου µίλησε για την ιστορία της πραγματικής Αλεξάνδρας που αναφέρεται στο τραγούδι. Μια 18χρονη κοπέλα που µετακόµισε από τη Μάνη στην Αθήνα για να µάθει ραπτική και δολοφονήθηκε από τον θείο της όταν αντιστάθηκε στην απόπειρα βιασµού της από τον ίδιο. Η ιστορία της Αλεξάνδρας, στην εποχή που επιτέλους αρθρώσαµε τη λέξη γυναικοκτονίες, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της εξόφθαλµης βίας που σκοτώνει αλλά και της βίας που κρύβεται σε αυτά που θεωρούµε δεδοµένα και σε όσα καλούµε παράδοση και ταυτότητα. Η Αλεξάνδρα ζει στο τώρα, στις καθηµερινές εµπειρίες όλων των γυναικών και θηλυκοτήτων: στο σπίτι, στο δρόµο, µέσα µας. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για το reclaim του τραγουδιού, όπου η Μαρίκα αντικαθιστά το Βαγγέλη. Μια ωδή στον σύγχρονο τεκέ µας».

Ας δούμε κι ας διαβάσουμε προσεχτικά τους νέους στίχους του τραγουδιού και ας αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των κακοποιημένων, βιασμένων και δολοφονημένων γυναικών και να συσπειρωθεί όλη η κοινωνία με τρόπο ώστε να υπάρχει πρόληψη αυτών των φαινομένων και τα θύματα να βρίσκουν προστασία, δικαίωση και ασφάλεια:

Καημένη μου, Μαρίκα μου

Για κάτσε να τα πούμε

Για το κορμί που κλαίουμε

Και το μοιρολογούμε

Ένα κορμί που φύλαγε

Μια ανδρική ιδέα

Και μια μικρή το έσπασε

Και το ‘θαψε στη γαία

Για άκουσε τα νέα της Αλεξάνδρας

Που ζούσε κάθε μέρα, τι θα πει άνδρας

Για άκουσε τα νέα της Αλεξάνδρας

Που ζούσε κάθε μέρα, τι θα πει άνδρας

Τα δυο τους παγιδεύτηκαν

Σε γάμο μιλημένο

Στον κόσμο αξιέπαινο

Μα μέσα πληγωμένο

Και είναι πληγές που κρύβονται

Και σιωπηλά πονούνε

Και σαν κραυγή προσμένουνε

Μια μέρα για να βγούνε

Αυτά λοιπόν τα νέα της Αλεξάνδρας

Που έσερνε στις πλάτες, τη λέξη άνδρας

Αυτά λοιπόν τα νέα της Αλεξάνδρας

Που έσερνε στις πλάτες, τη λέξη άνδρας

Εχθές κατα το σούρουπο

Στο σπίτι μεθυσμένος

{loadposition inreadvideo2}

Την είδε σαν καθρέφτη του

Και χτύπαγε με μένος

Και αυτή καθώς εράγιζε

Και πήγαινε να σπάσει

Με ένα κομμάτι μυτερό

Δικό του τονε σφάζει

View this post on Instagram

A post shared by Ladies' Fingers (@ladies_fingers_directing_duo)

Αυτά είναι τα νέα της Αλεξάνδρας

Που ζούσε στο πετσί της, τη λέξη άνδρας

Αυτά είναι τα νέα της Αλεξάνδρας

Που ζούσε στο πετσί της, τη λέξη άνδρας

Και εμείς όπου τον κλαίουμε

Σαν μάνα και αδελφή του

Να αναπαυτεί ελπίζουμε

Στο χώμα η ψυχή του

Μα πιο πολύ ελπίζουμε

Των γυναικών τα πάθη

Στα χέρια που τα τρέφουνε

Να γίνουνε αγκάθι

Αυτά λοιπόν τα νέα της Αλεξάνδρας

Που θα έπρεπε να ξέρει, ο κάθε άνδρας....

Credits Μπροστά από την Κάµερα Αναστασία Γιαννάκη, Έλενα Μεγγρέλη, Σεµέλη Παπαβασιλείου (ερµηνεία), Μυρσίνη Ποντικοπούλου (βιολί, φωνή), Κωνσταντίνα Βασίλογλου (σαντούρι, φωνή), Νίκος Τσώλης (µπουζούκι), Γιώργος Χριστοδούλου (κιθάρα), Ελένη Μάρτου, Αλεξάνδρα Κοστοπούλου, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Αλεξάνδρα Μασµανίδη, Ανδρέας Λαµπρόπουλος Σκηνοθεσία-Concept : Βάσια Ντούλια Creative Producers: Ladies Fingers’ Directing Duo Παραγωγή: Αντώνης Βαλληνδράς Διευθ. Φωτογραφίας: Μιχάλης Γκατζόγιας Σκηνογράφος: Μαρία Παπαδηµητρίου Ενδυµατολόγος: Εβελίνα Δαρζέντα Στίχοι reclaim: Δηµήτρης Αθανασόπουλος Ηχολήπτρια: Δήµητρα Ξερούτσικου Μαλλιά και make up: Δοµινίκη Λυκούρη Επιµέλεια Σεναρίου: Δήµητρα Μαραγκάκη

View this post on Instagram

A post shared by Ladies' Fingers (@ladies_fingers_directing_duo)

Μοντάζ: Βάσια Ντούλια Sound Design: Δηµήτρης Μπαρµπούτης Color Correction: Δηµήτρης Μανουσιάκης Βοηθ. Κάµερας: Νεφέλη Ντακοζούδη Gaffer: Γιώργος Σιντόσης Βοηθ. Παραγωγής: Άρτεµις Κολτσίδα Φροντιστής: Κωστής Μαθιουδάκης Backstage Photography: Ηλιάνα Bennet Storyboard: Δηµήτρης Μητσικώστας Aφίσα: Λία Κάλκου Λογιστικές υπηρεσίες: Μαρία Πλακιά Εξοπλισµός: Frenel Rental Το ενδυµατολογικό ευχαριστεί τις Άννα Ζώτου, Δάφνη Κολυβά,2803 Fashion Loft, Daphne P Την αγάπη και τις ευχαριστίες µας στ@ Kωνστάντια Ασλανίδου, Σοφία Ασλανίδου, Σπύρο Μαθιουδάκη, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Χριστίνα Μαθιουλάκη , Ηλέκτρα Καρατζά, Νίκο Αψούρη, Artcut, LUDD Makerspace , EnD productions, Εµµανουήλ Λεβαδιανό, Ελισάβετ Ντούλια, Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού και τη θεία Μαίρη. Υπότιτλοι/Subtitling: Vivie Tsikinta #taneatisalexandras #reclaim #womensvoices #shortfilm #musicvideo #rebetiko #καμίαμόνη #women #metoogr #rethink #tradition #greece

Περισσότερα για το ντουέτο:Ladies' Fingers (ladiesfingers.gr)

Πηγή