Η Διατροφή του διαβητικού είναι για όλους.


Η υπηρεσία Taste Control Diabetes παρέχει ειδικά σχεδιασμένα γεύματα τα οποία απευθύνονται τόσο σε άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη, όσο και σε άτομα με προδιάθεση για Σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο σωματικό βάρος. Η Ελένη Στενιώτη μας έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδας μας τα τελευταία 30 χρόνια, θέλοντας να τονίσει ότι πάντα υπήρχαν δυσκολίες ως προς την εύρεση εργασίας, αλλά παρόλα αυτά, προχωρήσαμε μπροστά, περνώντας παράλληλα το μήνυμα ότι τίποτα δεν έρχεται από μόνο του, μόνο αν κερδίσεις το λαχείο! Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστες οι συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολιτική αστάθεια, ανεργία, ειδικά μετά τα 30 και άνω. Όμως θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια ότι και η μητέρα μου συνάντησε πολλές δυσκολίες όταν, μετά τα 30 άρχισε να ψάχνει εκ νέου δουλειά. Παρόλα αυτά, προχωρήσαμε μπροστά και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις. 
Σίγουρα δεν υπάρχει αυτό που πολλοί λένε  "τα καλά τα χρόνια είχαμε’’.
Κατά τη γνώμη μου, το θέμα είναι τι θέλει ο καθένας από τη ζωή του και πόσο συνειδητοποιημένος είναι.
Οι οικογένειες της μεσαίας τάξης πάντα απασχολούνταν σε δύο και τρεις δουλειές για να μπορέσουν να τα καταφέρουν. Αντίθετα, σε κάποιες εύπορες οικογένειες, πολλοί νέοι δεν χρειάστηκε καν να ’’ξεβολευτούν’’ διότι  άλλοι είχαν ήδη μοχθήσει για εκείνους.          

Τα χρόνια είναι ίδια, απλώς οι πρωταγωνιστές αλλάζουν ανάλογα με τα έτη που διανύουμε.
Ποιά δεκαετία ήταν αυτή που πέρασε, από τότε που ήμασταν παιδιά και δεν ακούσαμε για έναν φίλο, συγγενή ,γείτονα ότι φεύγει («ξενιτεύεται»), αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Δεν υπάρχει χώρα που να είναι γη της επαγγελίας , καθώς όπου και να είσαι πρέπει να δουλεύεις σκληρά ακολουθώντας τους νόμους της κάθε χώρας και το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν έρχεται από μόνο του, μόνο αν κερδίσεις το λαχείο. 


Αυτό που θέλω να πω  στα παιδιά  και στους συνομήλικους μου είναι το εξής:

Θέλουμε και πραγματικά έχουμε ανάγκη ως χώρα από νέες ιδέες! Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε  τι μπορούμε να κάνουμε  "εμείς’’ και σιγά σιγά όλα θα μπουν στον δρόμο τους .

Καλή και η τεχνολογία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό…Ο κόσμος, έτσι όπως εξελίσσεται, έχει ανάγκη και από άλλα πράγματα..Και το ποιο σημαντικό είναι να αλλάξουμε εμείς ως άνθρωποι : ο τρόπος που σκεπτόμαστε, ο τρόπος που επικοινωνούμε και ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε είναι τα πιο σημαντικά για να μπορέσουν να αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μας.

        
Το ερέθισμα για το Taste Control Diabete ήταν η ίδια η μητέρα μας, όταν το 2007 διαπίστωσε ότι ανήκει στην οικογένεια τον διαβητικών και αρνητική σε κάθε είδους φαρμακευτική αγωγή , αποφάσισε να αλλάξει όλες τις  διατροφικές της συνήθειες. Έτσι, τρώγοντας σωστά και υγιεινά, μπόρεσε να χάσει βάρος αλλά να ρυθμίσει σε ένα σταθερό επίπεδο τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη της, να είναι στο 5,5-5,9 και οι καθημερινές της μετρήσεις να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά αυτή την πολυτέλεία, μπορούσε να την έχει μόνο στο σπίτι της. Έτσι λοιπόν με αφορμή μία προγραμματισμένη βραδινή μας έξοδο για φαγητό, η απάντηση της ήταν : «Ωραίααα…!  και εγώ τι θα φάω που σχεδόν όλα τα φαγητά είναι με μέλι, βαλσάμικο, και άλλα απαγορευτικά για εμένα συστατικά; ….που ούτε ψωμί ολικής δεν έχουν τα περισσότερα εστιατόρια..».

Έτσι εντελώς αυθόρμητα την παρότρυνα να σκεφτούμε μήπως κάναμε μία υπηρεσία που να προσφέρει φαγητό σε ‘’διαβητικούς ’’. Αμέσως  μετά από αυτή μου την κουβέντα ξεκινήσαμε να ψάχνουμε μαζί με τον αδελφό μου Βασίλη Στενιώτη αν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στην Ελλάδα. Έτσι, μαζί με δικηγόρους και αφού πραγματοποιήσαμε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, διαπιστώσαμε, προς μεγάλη μας έκπληξη, ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, ούτε σε Ευρώπη αλλά και Αμερική.Το 2013 ξεκινήσαμε τις κλινικές μελέτες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με 24 εθελοντές, γιατρούς ,νοσηλευτές και φυσικά έχοντας ως εργαλείο τις πολύτιμες συνταγές, της μητέρας μας, Κυριακής Στενιώτη. Παίρνοντας πια τα αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο το 2015, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε αυτήν τη νέα υπηρεσία. Σίγουρα οι προσδοκίες μας σήμερα που μιλάμε και έχοντας πλέον τα θετικά αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο είναι βέβαια αρκετές. Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στις ανάγκες ενός διαβητικού ατόμου…  αλλά και όχι μόνο .              

 

Η υπηρεσία μας  απευθύνεται σε :
- Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
- Άτομα σε προδιαβητικό στάδιο τα οποία επιθυμούν να χάσουν βάρος ή/και να ακολουθήσουν ένα διαιτολόγιο ελέγχου των επιπέδων σακχάρου τους
- Σε γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Kύησης
- Υγιή άτομα που επιδιώκουν είτε την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους είτε την υιοθέτηση ενός σωστού και υγιεινού τρόπου διατροφής.
Γιατί…..;;;
‘’ Γιατί η  Διατροφή του διαβητικού είναι για όλους’’

Η Taste Control Diabetes είναι μια νέα υπηρεσία, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εξυπηρετεί την ανάγκη που έχουν όλοι οι διαβητικοί για υγιεινή καθημερινή διατροφή.
Το φαγητό, έρχεται στην πόρτα του σπιτιού σας, καθημερινά με διατροφικά ισορροπημένα γεύματα
Τα ειδικά σχεδιασμένα γεύματα παράγονται από αρίστης ποιότητας πρώτες ύλες , έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και  είναι πλούσια  σε φυτικές  ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, παρέχοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.  

 

Οι στόχοι της υπηρεσίας μας είναι σίγουρα αρκετοί, διότι χωρίς στόχους και όραμα δεν μπορείς  να  προχωρήσεις στην ζωή αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα. 
     

Είναι αρκετά διαφορετικός ο τρόπος δουλειάς, διότι στην παρούσα  κατάσταση δεν υπάρχει ακόμα αντίστοιχος ανταγωνισμός. Θέλει πολύ προσεκτικά βήματα διότι οι ανταγωνιστές πάντα στα λάθη  σου πατάνε, άλλωστε αυτός  είναι και ο νομός  του ανταγωνισμού. Τα άτομα που αυτοί τη στιγμή είναι στην καινούργια υπηρεσία μας είναι λίγα. Στο κομμάτι του συντονισμού όλα είναι σχετικά, καθώς έχει προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνολογία που μπορείς να επιβλέπεις τα πάντα μέσα από έναν υπολογιστή . Είτε αυτό είναι σπίτι , γραφείο, πόλη ή χώρα .

«Και σίγουρα… καλή θέληση  να υπάρχει »      
 

Τα κίνητρα καμία φορά τα δημιουργείς και μόνος σου, ψάχνοντας και βλέποντας την αγορά, αλλά και την κουλτούρα της χώρας, της οποίας βρίσκεσαι. Πολλά πράγματα μπορεί να σκεφτεί κάποιος, αλλά και τι πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα  και όχι «εσύ». Γέμισε το μάτι μας  να βλέπουμε ταχυφαγεία, είδη ομορφιάς και σε μια ακτίνα  ενός χιλιομέτρου και σίγουρα δεν το λέω υποτιμητικά. Εμείς στο συγκεκριμένο σημείο που είμαστε σήμερα, μπορέσαμε  να λειτουργήσουμε  λίγο διαφορετικά διότι πατήσαμε σε μια ήδη έτοιμη επιχείρηση. Στο χώρο της σίτισης  είμαστε από το 1998 με βασική δραστηριότητα την τροφοδοσία πολυεθνικών εταιρειών. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει βέβαια  απίστευτος ανταγωνισμός, τόσος  που η πίτα δεν φτάνει ακόμα και σε αυτούς που κάνουν σωστή δουλειά και βλέποντας όλα αυτά μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς τι άλλο μπορεί να γίνει. Σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες ευελιξίας –παρακλάδια- , κάτι που αξιοποιήσαμε και εμείς.


Όσον αφορά το κομμάτι της γραφειοκρατίας, πραγματικά είναι μια μεγάλη πληγή για την χώρα μας και φυσικά αυτό που έχω καταλάβει από την εμπειρία μου, είναι ότι κάποια πράγματα είναι υποκειμενικά και ρευστά. Πολλές φορές, δηλαδή, είναι στο χέρι του κάθε εργαζόμενου και στη προθυμία του να σε εξυπηρετήσει ή όχι, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, η απάντηση που μπορεί να πάρεις είναι ένα σκέτο «δεν γίνεται». Σε καμιά στιγμή δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε διότι η θέληση να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας ήταν πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και ακόμα αντιμετωπίζουμε φυσικά.
Σχετικά με την χρηματοδότηση, δεν ξέρω αν υπάρχει, καθώς κάποια στιγμή είχαν βγει κάποια προγράμματα του ΕΣΠΑ, για τα οποία είχαμε φτιάξει έναν φάκελο υποψηφιότητας, προσδοκώντας θετικό αποτέλεσμα αλλά ακόμα  περιμένουμε! Η φορολογία στη χώρα μας είναι αρκετή, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι αντίστοιχο γι’ αυτό το οποίο πληρώνουμε. Προσωπικά θεωρώ ότι το λεγόμενο  “κοινωνικό κράτος’’ δεν υπήρχε ούτε στα χρόνια της γιαγιάς μου. Μα θα μου πείτε τα χρόνια περνούν , τα πράγματα που είναι γύρω μας εξελίσσονται. Σίγουρα !!  Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, πρέπει και εμείς  μέσα μας να εξελίσσουμε  τον τρόπο σκέψης μας. Μια άλλη μεγάλη συζήτηση…          
 
Οι σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις θεωρώ ότι είναι οι καινοτόμες ιδέες.

 

Η ζωή προχωρά  μπροστά , οι παλαιοί έλεγαν το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, το νερό φεύγει μπροστά. Όλα είναι εμπειρίες και σίγουρα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Αν θες να μάθεις ή να κάνεις πράγματα,  είτε αυτό είναι μια ξένη γλώσσα ή ακόμα να σπουδάσεις π.χ. σε ’’ ανοιχτό πανεπιστήμιο’’ αυτό δεν είναι ντροπή, ακόμα και να έχουν περάσει τα χρόνια . Με την θέληση όλα  γίνονται και ειδικά όταν είσαι σε μια παραγωγική ηλικία . Δεν θέλω να κάνω σχέδια μετά από πέντε χρόνια.  ‘’ βλέποντας και κάνοντας’’…  
 

Η κρίση  σίγουρα  δημιουργεί  ευκαιρίες , μαθαίνεις να σκέπτεσαι,  κάτι  που θεωρώ ότι είχαμε ξεχάσει να κάνουμε. Και αυτό γιατί κάποιοι είχαν ως δεδομένο και μότο ζωής «έλα μωρέ!  κάπου θα βολευτεί το παιδί ή το εγγόνι..». Αλλά η ζωή είναι μπροστά και δεν φτάνει μόνο να ‘’βολευτεί’’ γιατί κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί κάποιος και να σε ξεβολέψει. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο έξυπνος ή κουτός, για μένα υπάρχει παρατηρητικός και πονηρός. Η συμβουλή που θα έδινα στα νέα παιδιά είναι ότι χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και προσπάθεια, στο τι θέλουν να δημιουργήσουν, να πιστέψουν στης δυνάμεις τους και σίγουρα θα τα καταφέρουν. Να κάνουν πράγματα που πραγματικά γνωρίζουν και όχι του στυλ «ότι τα ξέρουμε  όλα», γιατί η ίδια η ζωή κάθε μέρα, μας μαθαίνει καινούρια πράγματα. Επιπλέον να προσέχουν με ποιους μιλάνε, ποιους έχουν απέναντι τους και τι σκοπό έχουν αυτοί που τους προσεγγίζουν, σε περίπτωση που έχουν μια καινούρια ιδέα. Εμείς από προσωπική μας εμπειρία συναντήσαμε αρκετούς  ‘’καλοθελητές’’ που ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να μας βοηθήσουν να πάρουμε μια κατεύθυνση. Αλλά ευτυχώς μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα καταλάβαμε τις προθέσεις τους. Γιατί όταν είσαι μια ομάδα μια γροθιά, είτε είναι οικογένεια ή φίλοι και έχεις ένα κοινό στόχο και μια κοινή πορεία, σίγουρα πρέπει να συζητάς  και να συζητάς και να συμπληρώνεις  το πάζλ της ημέρας, της  συνάντησης που μπορεί να είχες με κάποιον, τις απόψεις που ανταλλάξατε  κάτι που εσένα μπορεί να σου διέφυγε εκείνη την  στιγμή ,ο άλλος.. δηλαδή (φίλος – συγγενής ) να  κατάλαβε. Οι προθέσεις τον ανθρώπων που σε προσεγγίζουν είτε θετικά είτε αρνητικά, φαίνονται από μικρά πράγματα ,από μια φράση ή μια κίνηση. Να έχετε τα μάτια σας και τα αυτιά σας ανοιχτά. Πάντα!

Όπως  λέει και ο αδελφός μου Βασίλης
‘’Στην κοιλάδα των υποσχέσεων πολλοί πέθαναν από δίψα ‘’   
Ότι μπορείς να κάνεις μόνος σου κάντο! Χωρίς να ξεχνάς βέβαια τη σημασία, του να εντάσσεσαι και να συνεργάζεσαι αρμονικά με την ομάδα σου!           

www.tastecontroldiabetes.com