"Το όραμα μας είναι η Moptil να γίνει market leader σε μια αγορά που η ίδια δημιούργησε"...


Η startup Moptil, για πρώτη φορά στην διεθνή Αγορά της Εκπαίδευσης και του τουρισμού προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες 3D Αναπαράστασης μνημείων σε τάμπλετ, γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας και κινητές συσκευές. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί είναι γνωστές ως Augmented και Virtual Reality. Για την Moptil μιλήσαμε με τον Μιχάλη Κόκκινο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Η ίδρυση της επιχείρησης ήταν το επιστέγασμα μιας ιδέας που αποφασίστηκε μετά από ενδελεχείς έρευνες αγοράς να πάρει «σάρκα και οστά». Η ιδέα ήταν απλή, πλην όμως σύνθετη στην υλοποίησή της μιας και μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην παγκόσμια Αγορά τουρισμού. Η ανάγκη που στοχεύσαμε να καλύψουμε ήταν η επιθυμία που αισθάνεται κάποιος που βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, να δει τα μνημεία γύρω του όπως ήταν στην αρχαιότητα. Επιπλέον σκοπός ήταν η τρισδιάστατη, ψηφιακή ανασύσταση (3D reconstruction) των μνημείων, σε πραγματικό χρόνο και σε αντιστοιχία με την σημερινή κατάστασή τους. Η συσκευή που αποφασίστηκε εξαρχής να χρησιμοποιηθεί ήταν τα τάμπλετ και στην συνέχεια τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι συνδυασμός Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας. Η αρχική προσδοκία ήταν να δημιουργηθεί ένα προϊόν που θα κάλυπτε τις σκληρές απαιτήσεις μιας επαγγελματικής υπηρεσίας 24/7. Ως εκ τούτου, η Moptil μισθώνει ένα τάμπλετ με την εφαρμογή της σε κάθε περιηγητή. Από την στιγμή που επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος στην συνέχεια η εμπορική ανάπτυξη ήταν θέμα χρόνου και πολύ σκληρής δουλειάς, αφού το να έχεις ένα προϊόν που είναι καλό δεν είναι αρκετό.

 

Moptil0 .jpg

 
Οι τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις (3D Reconstructions) αρχαιολογικών χώρων της Moptil απευθύνονται σε τουρίστες είτε απευθείας είτε μέσω τουριστικών πρακτορείων. Ένα άλλο κοινό είναι τα σχολεία που κάνουν πιο βιωματική την διδασκαλία τους. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Moptil έχουν σκοπό μέσω των τρισδιάστατων αναπαραστάσεων να επιτύχουν την κατανόηση του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και παιδιά στους Αρχαιολογικούς χώρους.

 

Moptil1 .jpg


 
Στόχο της επιχείρησης είναι να αποτελέσει σύντομα η υπηρεσία της αναπόσπαστο κομμάτι μιας ξενάγησης. Ο επόμενος στόχος είναι παρέχει τις υπηρεσίες της η Moptil σε όλους τους μεγάλους αρχαιολογικούς προορισμούς της Ελλάδας. Ο τελικός σκοπός όμως της Moptil είναι ο άμεσος προσανατολισμός της στο εξωτερικό και σε μνημεία που χρήζουν ψηφιακής αποκατάστασης. Το όραμα μας είναι η Moptil να γίνει market leader σε μια αγορά που η ίδια δημιούργησε.
 

Moptil2 .jpg


Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανάπτυξης των εφαρμογών της Moptil πραγματοποιείται από άτομα που βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό. Ενώ το operation των υπηρεσιών πραγματοποιούνται εκτός γραφείου. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο αλλά όπως αποδεικνύουμε όχι ακατόρθωτο και σίγουρα υγιές αφού δίνεται η δυνατότητα να συμπιέσεις με αυτόν τον τρόπο τα κόστη σου και να βρεις πολύ εξειδικευμένους επαγγελματίες.
 
Η Ελλάδα δίνει κίνητρα σήμερα στους νέους επιχειρηματίες, όχι απαραίτητα ο στενός δημόσιος τομέας αλλά προσπάθειες όπως το INNOVATHENS, το CORALLIA και άλλοι οργανισμοί δίνουν εφόδια και ελπίδα στους νέους επιχειρηματίες.
 

Moptil3 .jpg


Γυρνώντας πίσω στον χρόνο θα έβαζα μεγαλύτερη προσπάθεια στην σύνταξη του προϋπολογισμού ο οποίος είναι πανεύκολο να σου ξεφύγει στην προσπάθεια γρήγορης ανάπτυξης. Μετά από 5 έτη βλέπω ότι με λίγο τύχη θα πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας και θα δημιουργήσουμε μια εταιρεία με ικανά και έμπειρα στελέχη και συνεργάτες που θα δίνουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία σε αυτήν.
 


 Είναι αλήθεια η κρίση δίνει ευκαιρίες αλλά πριν καταλήξει κανείς στο τι είναι ευκαιρία και τι όχι πρέπει να το εξετάσει για μεγάλο διάστημα πολυσχιδώς. Το βράδυ πρέπει να φτιάχνεις τα όνειρά σου όσο μεγάλα και εάν είναι και την ημέρα με την λογική να σχεδιάζεις πως αυτά τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τίποτε από τα 2 δεν μπορεί να πάει μόνο του σε έναν νέο επιχειρηματία, εάν ονειρεύεται μόνο θα πέσει από τα σύννεφα απότομα, εάν σκέφτεται μόνο λογικά δεν θα κάνει ούτε βήμα παραπάνω. Τέλος, θυμηθείτε ειδικά εάν ξεκινήσετε κάτι μόνοι ότι η ψυχολογική πίεση είναι μεγάλοι και έρχεται καθημερινά κατά κύματα, με το πρώτο θετικό νέο αισθάνεσαι ασφάλεια ενώ με το πρώτο αρνητικό το οικοδόμημα τρίζει συθέμελα. Αυτό είναι κάτι που με τον καιρό και τις συνθήκες αμβλύνεται αλλά πρέπει  σίγουρα να το χαλιναγωγείς. Ο σκοπός δεν πρέπει να λησμονείται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μετά από ισχυρές ενδείξεις δεν αναπροσαρμόζεται.

http://moptil.com

Moptil4 .jpg