Οι πρώτοι Έλληνες κολυμβητές σε παγωμένα νερά

Κρυώσαμε και μόνο στο άκουσμα!

Κείμενο: Platform team

Κρυώσαμε και μόνο στο άκουσμα!


Οι Γιώργος Μαθάς και Άρης Πολύζος το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 συμμετέχουν στο Lake Bled Winter Swimming Cup στη Σλοβενία

Στα παγωμένα νερά της αλπικής λίμνης Μπλεντ της Σλοβενίας, πέφτουν το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015, ο Γιώργος Μαθάς και ο Άρης Πολύζος, οι δυο πρώτοι Έλληνες που συμμετέχουν σε αγώνες κολύμβησης σε πάγο, με θερμοκρασία νερού ανάμεσα σε 1 και 4 βαθμούς Κελσίου.

Οι δυο Θεσσαλονικείς κολυμβητές, συμμετέχουν στους LAKE BLED WINTER SWIMMING CUP 2015 της Σλοβενίας, έπειτα από πρόσκληση των διοργανωτών, και αποτελούν τις πρώτες ελληνικές συμμετοχές σε διοργανώσεις αυτού του είδους. Ο Γιώργος Μαθάς θα κολυμπήσει 25 και 50 μέτρα ελεύθερο και ο Άρης Πολύζος 25 μέτρα πρόσθιο και 50 μέτρα ελεύθερο. Οι δυο Έλληνες κολυμβητές θα αγωνιστούν 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου 2015.

Το προηγούμενο διάστημα προπονήθηκαν σε μικρές λίμνες ορεινών περιοχών της χώρας μας (Τρία Πέντε Πηγάδια, Όσσα κλπ) σε θερμοκρασίες ανάλογες που θα αντιμετωπίσουν στον αγώνα. Σημειώνεται ότι ενώ ένας χειμερινός κολυμβητής στην Ελλάδα αντιμετωπίζει θερμοκρασία 10-12 C° κολυμπώντας στη θάλασσα, μέσα σε παγωμένο νερό είναι μόλις 1-4 C°. Ενδεικτικό είναι ότι για τον λόγο αυτό στην περσινή διοργάνωση του LAKE BLED WINTER SWIMMING CUP 2015 συμμετείχαν μόλις 74 κολυμβητές απ’ όλο τον κόσμο για 5 αθλήματα και μόλις 14 εκτός Σλοβενίας.

 

z2.JPGΣκοπός της συμμετοχής τους είναι η διάδοση χειμερινής κολύμβησης. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η χειμερινή κολύμβηση γενικότερα, στην Ελλάδα του Αιγαίου, των νησιών και των απέραντων ακτογραμμών, μπορεί να βρει κατά την διάρκεια του χειμώνα το φυσικό στίβο αυτής της ωραίας και υγιούς αθλητικής δραστηριότητας και να διαδοθεί σε μαζικό επίπεδο. Έχει δε πολύ ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά.

Οι Γιώργος Μαθάς και Άρης Πολύζος είναι έμπειροι κολυμβητές μαραθώνιας και χειμερινής κολύμβησης. Και δυο είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν πετύχει τον διάπλου της Μάγχης, ενώ έχουν κολυμπήσει πολλές φορές και σε άλλους παρόμοιους αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τον διάπλου του Τορωναίου κόλπου και του στενού του Γιβραλτάρ, της λίμνης της Ζυρίχης, του γύρου του Μανχάταν, 24 ώρες σε πισίνα, χειμερινών αγώνων ενός χιλιομέτρου και του χειμερινού αγώνα στο Pilsen της Τσεχίας.

 

z3.JPGΟ Γιώργος Μαθάς είναι ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος Έλληνας (είχε προηγηθεί ο θρυλικός Ι. Ζηργάνος) που πέτυχε τον διάπλου της Μάγχης το 1998, από τους μόλις επτά που το έχουν κατορθώσει έως σήμερα.

 Ο Άρης Πολύζος διέσχισε και αυτός τη Μάγχη το 2003 και είναι ανάμεσα στους πέντε Έλληνες που έχουν διασχίσει κολυμπώντας το στενό του Γιβραλτάρ.

Για την κάλυψη των εξόδων της ελληνικής αποστολής, βοήθησαν: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ΑΛΣ (Σύλλογος Μαραθώνιας και Χειμερινής Κολύμβησης), AQUASTELLE swimstore and more, Έλενα Ράπτη, www.marathonswim.gr, ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Φαρμακαποθήκη Μ.Π. και αρκετοί φίλοι των δυο κολυμβητών.