Βγήκε το πόρισμα για το θάνατο του Andy Irons: Χρόνιο πρόβλημα και κοκαϊνη συνέβαλαν στον θάνατό του;

Κείμενο: Super User

andyirons

Ο Andy Irons σταμάτησε τα rides για πάντα πέρσι, στις 2 Νοεμβρίου όταν βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε. Ενας μεγάλος αθλητής του surf που εμφανίστηκε από το πουθενά στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 και άρχισε να κερδίζει τους τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα surf που μέχρι τότε μονοπωλούσε ο Kelly Slater.

Ο ξαφνικός θάνατός του προκάλεσε βέβαια αρκετές συζητήσεις και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα της τοξικολογικής έρευνας που είχε αναγγελθεί, δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Σύμφωνα με την οικογένειά του, πάρθηκε η απόφαση να αφεθεί η γυναίκα του, Lyndie, η οποία ήταν έγγυος, να γεννήσει πρώτα το γιο τους (ήταν οκτώ μηνών), τον Andy Axel Irons, και μετά να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Η περιπέτεια όμως της έρευνας αυτής συνεχίστηκε για πολλούς μήνες, αφού η οικογένεια ζήτησε από δύο ανεξάρτητους εμπειρογνωμόνες ιατροδικαστές να την ερμηνεύσουν τα γραφόμενα σε αυτήν.

Το αποτέλεσμα της αυτοψίας είναι ότι ο Andy πέθανε από φυσιολογικό θάνατο από ξαφνική καρδιακή προσβολή που προήλθε από σοβαρή απόφραξη μιας κύριας αρτηρίας της καρδιάς. Ο Irons ειχε γενετική προδιάθεση για πρόωρη ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, σε περίπου 25% του πληθυσμού, το πρώτο σύμπτωα της σοβαρής στεφανιαίας αθηροσκλήρυνσης... είναι ο ξαφνικός θάνατος.

Ως δεύτερη, όμως, αιτία του θανάτου αναφέρεται στο πόρισμα η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών ουσιών, κάτι όμως που αμφισβητείται από την οικογένεια και τον δικό της πραγματογνώμονα. Στο μακαρίτη βρέθηκαν οι ουσίες alprazolam (Xanax) και μεθαδόνη (σε επίπεδα "θεραπείας" όμως, όπως αναφέρεται) και η Βενζοϋλεκγονίνης, ένας ανενεργός μεταβολίτης που αποτελεί προϊόν μεταβολισμού της κοκαΐνης. Τέλος, βρεθηκαν και ίχνη μεθαμφεταμίνης. Η χήρα του βέβαια επιμένει ότι ο Andy δεν ήταν χρήστης μεθαμφεταμίνης, οπότε ίσως η ουσία ήταν παρούσα στην κοκαϊνη που καντανάλωσε.