Φίλτρα αυτοκινήτου

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση των φίλτρων στο δικό του αυτοκίνητο

Κείμενο: Platform team

 

 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κακή κατάσταση των φίλτρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες. Ευτυχώς, κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση των φίλτρων, καθώς δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο.

Οι κύριοι τύποι φίλτρων αυτοκινήτου:
-    φίλτρο λαδιού
-    φίλτρο αέρα
-    φίλτρο καυσίμων
-     φίλτρο καμπίνας

Το φίλτρο λαδιού μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως ένα από τα αναπόσπαστα μέρη του κινητήρα. Σχεδόν όλα τα σύγχρονα οχήματα χρησιμοποιούν δύο τύπους φίλτρων λαδιού. Αυτό είναι ένα συγκρότημα φίλτρου και ένα ένθετο φίλτρου. Το ένθετο φίλτρου είναι ένα συνηθισμένο κυματοειδές στοιχείο φίλτρου κατασκευασμένο από κερωμένο χαρτί, το οποίο εισάγεται στο κύπελλο φίλτρου λαδιού, το οποίο είναι μέρος του κινητήρα.

Το λάδι κινητήρα δημιουργεί ένα ισχυρό φιλμ λαδιού για τέλεια ολίσθηση κινούμενων μερών, μειώνοντας την τριβή και τη φθορά. Το φίλτρο λαδιού παγιδεύει ρύπους που σχηματίζονται κατά τη λειτουργία του λαδιού κινητήρα και αιωρούνται εκεί.

Αυτό μπορεί να είναι μεταλλικά ξέσματα, σκουριά, βρωμιά, προϊόντα οξείδωσης, σωματίδια αιθάλης, εναποθέσεις άνθρακα και άλλες ακαθαρσίες που μεταφέρονται από το λάδι του κινητήρα που κυκλοφορεί μέσα στον κινητήρα.

Εάν το λάδι δεν καθαριστεί σωστά, αυτοί οι ρύποι εισέρχονται στις ζώνες τριβής: τα κύρια ρουλεμάν, την επιφάνεια των τοιχωμάτων του κυλίνδρου, τα έμβολα, τον στροφαλοφόρο άξονα και άλλα ζωτικά μέρη του κινητήρα του αυτοκινήτου και ενεργούν εκεί ως λειαντική μάζα, η οποία οδηγεί σε σημαντικά επιταχυνόμενη φθορά των κινούμενων μερών του κινητήρα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα σύγχρονα αυτοκίνητα που έχουν μικρότερους κινητήρες με πολύ μικρές αποστάσεις στα ζεύγη τριβής. Είναι καλό όταν το φίλτρο λαδιού διαθέτει βαλβίδα "ελέγχου". Αυτή η βαλβίδα αποτρέπει την αποστράγγιση λαδιού από το σύστημα λίπανσης στο στροφαλοθάλαμο όταν ο κινητήρας είναι σταματημένος.

Η χρήση φίλτρων εξοπλισμένων με μια τέτοια βαλβίδα μειώνει το χρόνο «ξηρής» τριβής μεταξύ κινούμενων μερών κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Είναι η ξηρή τριβή κατά την εκκίνηση που αντιπροσωπεύει το 70% της φθοράς του κινητήρα.

Το φίλτρο αέρα παίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κινητήρα ενός αυτοκινήτου. Ένα βρώμικο ή ελαττωματικό φίλτρο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ομάδα κυλίνδρων-εμβόλων του κινητήρα και στα μέρη του συστήματος καυσίμου.

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα φραγμένο φίλτρο αέρα θα έχει ως αποτέλεσμα την κακή απόδοση του κινητήρα και την υπερβολική κατανάλωση καυσίμου. Μέσα στο ορατό μαύρο πλαστικό κουτί υπάρχει ένα φίλτρο αέρα που είναι τοποθετημένο στον κινητήρα. Το φίλτρο αέρα πρέπει να αλλάζει συχνότερα από μία φορά το χρόνο. Αποτρέπει την είσοδο όλων των σωματιδίων στο σύστημα ψεκασμού καυσίμου.

Το φίλτρο αέρα μπορεί να αλλάξει χωρίς εργαλεία. Ένα καλό φίλτρο αέρα είναι απαραίτητο για τα υπερσυμπιεσμένα οχήματα. Ο υδραυλικός τροχός του υπερσυμπιεστή κινείται πολύ γρήγορα και είναι ευαίσθητος στα σωματίδια σκόνης. Ο λόγος για την αποτυχία του υπερσυμπιεστή είναι ελαττωματικά, φραγμένα ή παλιά φίλτρα αέρα. Ενώ αυτά τα καθαρά εξαρτήματα καύσης είναι εύκολο να αντικατασταθούν, είναι ακριβό στην αγορά.

Τα νέα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με λεπτά φίλτρα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τους πάσχοντες από αλλεργίες. Η ερεθιστική γύρη φιλτράρεται πλήρως από το φίλτρο γύρης. Το φίλτρο γύρης λειτουργεί σαν φίλτρο οσμής. Τα κλιματιζόμενα οχήματα διαθέτουν ένα επιπλέον φίλτρο για υγρασία, βρωμιά και πεπιεσμένο αέρα.

Φίλτρο καυσίμων. Σε τι χρησιμεύει το φίλτρο καυσίμου; Οποιοσδήποτε τύπος καυσίμου περιέχει ρύπους που αποτελούνται από σκόνη, νερό ή ιζήματα στο κάτω μέρος της δεξαμενής αερίου ενός αυτοκινήτου.

Για να αποφευχθεί η είσοδος αυτών των ρύπων στο σύστημα καυσίμου κινητήρα, χρησιμοποιείται ως φίλτρο ένα φίλτρο καυσίμου. Τα φίλτρα προορίζονται για καρμπυρατέρ με βενζινοκινητήρα, οχήματα ψεκασμού και ντίζελ.

Ένα φίλτρο βενζίνης χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα του συστήματος καυσίμου. Τα φίλτρα βενζίνης είναι πολύ διαφορετικά. Συνήθως, αυτά είναι χάρτινα φίλτρα τοποθετημένα σε υφασμάτινη θήκη και τοποθετούνται εύκολα σε ένα κομμένο σωλήνα βενζίνης.

Είναι εύκολο να αντικατασταθούν επειδή συγκρατούνται στη θέση τους από δύο βίδες στήριξης. Οι κατασκευαστές εγκαθιστούν συχνά ένα φίλτρο βενζίνης απευθείας στο δοχείο καυσίμου. Αυτά τα φίλτρα καυσίμου πρέπει επίσης να αντικατασταθούν, αλλά απαιτείται εμπειρία και ειδικά εργαλεία.

Φίλτρο καμπίνας. Τα φίλτρα καμπίνας είναι δύο τύπων: απλά, είναι επίσης ανθεκτικά στη σκόνη (το χαρακτηριστικό του είναι λευκό) και ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα (είναι γκρι).

Ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα είναι σαν ένα φίλτρο βρώμικης σκόνης, μην μπερδεύεστε από αυτό. Αυτό το γκρι χρώμα δίνεται από μια επικάλυψη ενεργού άνθρακα. Ένα βρώμικο φίλτρο καμπίνας όχι μόνο προκαλεί δυσάρεστες οσμές, αλλά πολλαπλασιάζει τα βακτήρια. Συμπτώματα ενός βρώμικου φίλτρου αέρα καμπίνας: κακή ροή αέρα, αντίστοιχα, κακή ψύξη το καλοκαίρι και κακή προθέρμανση το χειμώνα και θολωμένα παράθυρα.

Εάν το φίλτρο δεν αλλάξει εγκαίρως, η συσσωρευμένη βρωμιά, μαζί με την υγρασία, δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για βακτήρια και μύκητες μούχλας, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στους αγωγούς των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού, γεγονός που προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά και επιβλαβείς αναθυμιάσεις.

Τα φίλτρα αέρα καμπίνας με ενεργό άνθρακα παρέχουν σημαντικά πιο υγιή αέρα στο εσωτερικό του οχήματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πάσχοντες από αλλεργίες, επιβάτες με αυξημένη αίσθηση οσμής και αναπνευστικές ασθένειες.

Τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων

Δεν πρέπει να αποθηκεύσετε φίλτρα. Εάν αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ενδέχεται να μην γνωρίζετε πότε και πόσο συχνά άλλαξαν τα φίλτρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαρακτηριστικά ελαττώματα.

Εάν το φίλτρο λαδιού είναι φραγμένο, θα ανάψει η προειδοποιητική λυχνία λαδιού. Αυτό δείχνει ανεπαρκή πίεση στο σύστημα λαδιού. Ελέγξτε αμέσως τη στάθμη λαδιού. Εάν η στάθμη λαδιού είναι σωστή, πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο συνεργείο. Ωστόσο, εάν η στάθμη λαδιού είναι πολύ χαμηλή, πρέπει να σταματήσετε και να προσθέσετε 1 έως 2 λίτρα λαδιού. Συνιστάται να έχετε πάντα 0,5-1 λίτρα λαδιού μαζί σας. Η στάθμη λαδιού μπορεί να μετρηθεί μόνο αφού κρυώσει ο κινητήρας. Το λάδι ελέγχεται με δείκτη στάθμης λαδιού.

Εάν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά στο αυτοκίνητο, μπορεί να είναι φραγμένα εσωτερικά φίλτρα αέρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως με κλιματιστικά. Τα οργανικά σωματίδια σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν το απαραίτητο περιβάλλον για μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν. Και να θυμάστε, η έγκαιρη αντικατάσταση όλων των φίλτρων θα σας σώσει από ζημιές στο αυτοκίνητό σας και, ως εκ τούτου, ακριβές επισκευές.


Πηγή: Antallaktikaexpert.gr