Βασίλης Γιαννιώσης (προπονητής Σπαρτιατικού) : Το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά

Όλες οι επιτυχίες ήταν αναμενόμενες από όλους τους αθλητές γιατί δουλεύουν σκληρά, μεθοδικά και με πολύ στόχευση σε αυτό που μπορούν να κάνουν.

Κείμενο: Παναγιώτης ΛουκάςΤον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει συνεντεύξεις με μια σειρά από ποδηλάτες που έχουν καταφέρει μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Καθώς το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό, πίσω από τις διακρίσεις τους υπάρχει μια ομάδα που τους στηρίζει με τον πρωτεύοντα ρόλο να παίζει ο προπονητής. Ο ρόλος του προπονητή έχει πια αλλάξει. Δεν είναι ο άνθρωπος με την φόρμα που κάνει 2-3 ώρες προπόνηση και φεύγει. Είναι δίπλα στους αθλητές συνέχεια , περνάει πολλές ώρες μαζί τους και τους δίνει συμβουλές και για το επαγγελματικό τους μέλλον . Για θέματα που αφορούν την ποδηλασία και όχι μόνο, μιλήσαμε με τον Βασίλη Γιαννιώση (προπονητή του Σπαρτιατικού).


1) Ποιες ήταν , συνοπτικά, οι επιτυχίες που είχατε ως προπονητής το 2014;

Το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά! Η ομάδα του Σπαρτιατικού, που είμαι προπονητής, κέρδισε περισσότερα από τριάντα  μετάλλια, τα δέκα από αυτά χρυσά. Επίσης, σε ατομικό επίπεδο αθλητών, υπήρξαν μερικές πολύ σημαντικές διακρίσεις: Ο Δημήτρης Χριστάκος κέρδισε την Βαλκανιάδα  δρόμου στην Σερβία και ο Αναστάσιος Αντωνόπουλος κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στην Ατομική Χρονομέτρηση, τερματίζοντας  έκτος στο ίδιο αγώνισμα. Τέλος ο Χαράλαμπος Καστραντάς, που αγωνίζεται στην Γαλλία, κατάφερε να κερδίσει πολύ δύσκολους αγώνες.

 


gianosis4.jpg


2) Ποιες από τις επιτυχίες που είχατε ήταν αυτές που περιμένατε, και ποιες ήταν μια ευχάριστη έκπληξη;

 Όλες οι επιτυχίες ήταν αναμενόμενες από όλους τους αθλητές γιατί δουλεύουν σκληρά, μεθοδικά και με πολύ στόχευση σε αυτό που μπορούν να κάνουν. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η τέταρτη θέση της ομάδας στην γενική Βαθμολογία των ομάδων, από την ένατη που ήμασταν πέρσι.

 

gianosis2.jpg


3) Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε το 2014;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2014 ήταν να καταφέρουμε να εναρμονίσουμε τον Χαράλαμπο Καστραντά στην νέα ομάδα του στην Γαλλία και να καταφέρει να δείξει τι μπορεί να κάνει.  Επίσης, ο Αναστάσιος Αντωνόπουλος να είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση για το Πανευρωπαϊκό.
Τώρα, μια άλλη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν οι υψηλές χρεώσεις στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, κυρίως για Σάββατο και Κυριακή. Ευτυχώς, εδώ είχαμε αρωγό και αυτή τη χρονιά, τα ελληνικά αναψυκτικά Frutop που στήριξαν την προσπάθεια μας για όλο το 2014. 

4) Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός χορηγού σε ένα άθλημα σαν την ποδηλασία;

Ο χορηγός στην ποδηλασία είναι απαραίτητος , καταλυτικός  θα έλεγα. Είναι αυτός που θα καθορίσει πόσο ψηλά θα φτάσεις ως αθλητής και σαν ομάδα. Το άθλημα της ποδηλασίας έχει τρομερά έξοδα και  χρειάζεται στήριξη. Εμείς, ως προπονητική ομάδα, έχουμε την τύχη να έχουμε στο πλευρό μας μια ελληνική μάρκα όπως η Frutop που αγαπάει την ποδηλασία και μας βοηθάει  να έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μέσα για να πραγματοποιούμε τις προπονήσεις μας. Επιπλέον, δροσίζει τις προπονήσεις και τους αγώνες μας  με τις υπέροχες γεύσεις της! Οπότε τόσο εγώ, όσο και οι αθλητές μου, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ελληνικά αναψυκτικά Frutop!

 

gianosis1.jpg

 

 

gianosis3.jpg5) Έχετε έναν αθλητή, μεγάλο ταλέντο, στην ηλικία των 16. Και σας λέει, coach για 2 χρόνια πρέπει να σταματήσω την προπόνηση για να αφοσιωθώ στο διάβασμα για τις πανελλήνιες. Τι συμβουλή θα του δίνατε, και πως έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις;

 Από το 2004, που είμαι προπονητής , έχω την τύχη να συναντήσω πολλές φορές παρόμοιες περιπτώσεις.  Έχω πολύ ωραία παραδείγματα αθλητών που έχουν μπει στην Νομική, στο Πολυτεχνείο και σε άλλες σχολές της επιλογής τους. Μάλιστα, κάνοντας Πρωταθλητισμό, έχουν πάρει μόρια που τους επιτρέπουν να μπουν πιο εύκολα στην σχολή που επιθυμούν!

‘’Ο Πρωταθλητισμός είναι τρόπος ζωής και σε μαθαίνει ότι με σκληρή δουλειά μπορείς να καταφέρεις αυτά που έχεις βάλει στόχο, αρκεί να το πιστέψεις , να προσπαθήσεις και να μην αφήσεις την προσπάθεια .’’ Αυτό λέω στα παιδιά και τους δίνω παραδείγματα αθλητών που τα έχουν καταφέρει στα μαθήματα και στις σπουδές τους γενικότερα.
Βεβαίως τις περισσότερες φορές δεν είναι απόφαση των αθλητών, αλλά των γονέων να μην κάνουν πρωταθλητισμό και είναι σεβαστό από πλευράς μου. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ενθαρρύνει τους Πρωταθλητές με υποτροφίες και παροχές στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.  Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τα παιδιά που έχουν τη θέληση και την ικανότητα να συνδυάσουν τους δρόμους της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Πρωταθλητισμού.

6) Κάπου διάβασα ότι ένας προπονητής ποδηλασίας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός στο BMX και στην ποδηλασία δρόμου, ένας προπονητής δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός τόσο σε τμήματα υποδομών όσο και αθλητών υψηλού επιπέδου. Καταρχήν αν ισχύει το παραπάνω, και δεύτερον πόσο σημαντικό είναι η εξειδίκευση στον τομέα σας.

Πράγματι η ποδηλασία είναι απαιτητικό άθλημα και χρειάζεται γνώσεις εξειδικευμένες για κάθε αγώνισμα. Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στις προπονήσεις ΒΜΧ ο προπονητής δρόμου, αλλά μπορεί να συνεργαστεί και να βοηθήσει στο χτίσιμο της αντοχής του αθλητή.

7) Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ως υπόδειγμα η προπονητική σχολή της Ιταλίας, Αγγλίας, Ισπανίας κτλ. Στον χώρο της ποδηλασίας ποια είναι η αντίστοιχη «σχολή» και γιατί;

Στην ποδηλασία τα τελευταία 10 χρόνια έχει επικρατήσει η σχολή της Αγγλίας.
Ο λόγος που έχει επικρατήσει η Αγγλία είναι γιατί ξέρουν να  δουλεύουν πολλοί άνθρωποι μαζί με ένα κοινό στόχο!  Έχουν οργανώσει την ομοσπονδία τους, εκπαιδεύονται συνέχεια, τρέχουν με τις εξελίξεις , τους στηρίζει το κράτος και οι χορηγοί..
 

gianosis5.jpg


8) Περνά κάποιος σε ΤΕΦΑΑ και δεν ξέρει τι ειδίκευση θα πάρει ; Τι θα του λέγατε για να διαλέξει το άθλημα της ποδηλασίας;

 Στα ΤΕΦΑΑ δεν αγαπάνε την ποδηλασία και δεν έχουν ειδικότητα ποδηλασίας. Κάποιος που δεν έχει εμπειρία ως αθλητής , δεν μπορεί να γίνει προπονητής. Αν θέλει να γίνει, θα πρέπει να βρεθεί σε κάποιο σύλλογο και να γίνει βοηθός προπονητή, να πάρει γνώσεις και να πάει στο εξωτερικό για κάποιο πτυχίο, ή να παρακολουθήσει σεμινάρια. Απαντώντας στο ερώτημά σας λοιπόν, θα του έλεγα ότι η ποδηλασία είναι ένα από τα αθλήματα που έχουν αδικηθεί από τα συμφέροντα που υπάρχουν στα Πανεπιστήμια και από  την αδράνεια του κράτους να ενθαρρύνει την ποδηλασία μέσα από δράσεις  και αποφάσεις που εφαρμόζονται στην πράξη.

9) Είναι η Αθήνα «ασφαλής» πόλη για ποδήλατο; Εάν ήταν στο χέρι σας να σχεδιάζατε 2-3 διαδρομές για ποδήλατο μέσα στην Αθήνα, ποιες θα ήταν αυτές;

Η ασφάλεια είναι όρος πολύ  υποκειμενικός όσον αφορά το ποδήλατο. Εξαρτάται από τον ποδηλάτη πόσο ικανός είναι να προστατεύσει τον εαυτό του.
Ξεκινώντας από τους οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών θα έλεγα ότι χρειάζονται εκπαίδευση για να συμπεριφέρονται με σεβαστό στους ποδηλάτες.  Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα στα σχολεία για να έχουμε αποτελέσματα σε 10 χρόνια .
Πρέπει να σχεδιάσουμε αστικές διαδρομές γύρω από το κέντρο της Αθήνας, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε και διαδρομές για προπονήσεις εκτός Αθήνας που να ενώνονται μεταξύ τους.


Παράδειγμα: Η λεωφόρος Κηφισίας και η λεωφόρος Ποσειδώνος ενώνουν τα Βόρεια  με τα Νότια προάστια . Βάζοντας στους λεωφορειόδρομους  σήμανση ότι κυκλοφορούν ποδήλατα , υποσυνείδητα οι οδηγοί προσέχουν τους ποδηλάτες όταν ποδηλατούν .
Αν μπορούσα να σχεδιάσω διαδρομές για να κάνουν προπόνηση οι ποδηλάτες δρόμου, μια είναι από τη Νέα Φιλαδέλφεια έως τα Βασιλικά κτήματα  στο Τατόι και από την Κηφισιά έως το Σούνιο, κάνοντας μια κυκλική διαδρομή, Κηφισιά , λεωφόρο Κηφισίας, Λεωφόρο Ποσειδώνος, Λεωφόρο Σουνίου, Λεωφόρο Λαυρίου , Λεωφόρο Μεσογείων.

gianosis6.jpg

 

10)  Κλείνοντας την συνέντευξη, ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας για το 2015;

Το 2015 οι στόχοι μας είναι να προετοιμάσουμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, τους αθλητές μας,  όσο το δυνατόν καλύτερα για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και το Πανευρωπαϊκό και να τους δώσουμε την ευκαιρία να τρέξουν στο εξωτερικό σε πολλούς αγώνες για να αποκτήσουν εμπειρία.

 

Για να μαθαίνετε νέα της Biketrainer επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

www.frutop.gr

www.facebook.com/FrutopSoftDrinks

www.facebook.com/pages/Biketrainer