Δημήτρης Χριστάκος : Ο επόμενος μου στόχος είναι οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Χριστάκο, χρύσο μετάλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου παίδων

Κείμενο: Παναγιώτης ΛουκάςΜετά την συνέντευξη που είχαμε κάνει με τον Βασίλη Δημητρόπουλο, συνεχίζουμε αυτή την φορά με τον Δημήτρη Χριστάκο που όπως έχετε διαβάσει πριν απο λίγες μέρες κέρδισε το χρύσο μετάλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου παίδων που έγινε στην Σερβία (Νις). Ο Δημήτρης μας μίλησε για την πρώτη του επάφη με το ποδήλατο, για την προπόνηση που κάνει και για τα όνειρα του.

 


1. Ποια και πώς ήταν η πρώτη σου επαφή με το ποδήλατο;

Η πρώτη μου επαφή με το ποδήλατο... ιδανική.  Καλύτερα δε γίνεται. Ο πατέρας μου οδηγούσε ένα Ideal και εγώ καθισμένος πίσω στην παιδική θέση απολάμβανα άνετα τη βόλτα τα Σαββατοκύριακα. 
Στη συνέχεια μου πήρε το πρώτο ποδήλατο και με αυτό έκανα τις πρώτες μου βόλτες στην αυλή του σπιτιού μας στο χωριό.Το συναρπαστικό βέβαια για εμένα ήταν όταν μπορούσα να βγω με το ποδήλατό μου έξω από το σπίτι, όταν μπορούσα να τρέξω και στη συνέχεια να πατήσω φρένο για να σταματήσω. Μου άρεσε να ακούω το σύρσιμο του λάστιχου στο δρόμο.    

xrist dim 5.jpg


 


2. Από ποια ηλικία ξεκίνησες την αγωνιστική ενασχόληση με το ποδήλατο;

Οταν ήμουν 8 ετών ο Παναγιώτης Καρούνος, προπονητής του Σπαρτιατικού στο τμήμα της ποδηλασίας, πρότεινε στους γονείς μου να τον ακολουθώ κάποιες ημέρες της εβδομάδας στις προπονήσεις στο Σαϊνοπούλειο άλσος. 
Με την ευκαιρία να πω βέβαια ότι  το άλσος είναι πραγματικός παράδεισος και νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον αείμνηστο Γεώργιο Σαϊνόπουλο και σε όσους εμπνεύστηκαν και υποστήριξαν τη δημιουργία του. Η πρόταση φυσικά έγινε αποδεκτή. Ο Παναγιώτης μου ενέπνευσε την αγάπη για το ποδήλατο και πραγματικά τον ευχαριστώ. Με το πρώτο μου mtb ξεκίνησα δειλά-δειλά τις προπονήσεις και σύντομα έτρεξα και τους πρώτους αγώνες. Τον Οκτώβριο του 2007 ήρθε και το μετάλλιο. Ηταν χάλκινο. Μεγάλη η χαρά...

xrist dim 1.jpg3. Ποιο είναι το πρότυπό σου, εάν έχεις, από ποδηλατικούς αθλητές;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο από τους αθλητές ποδηλασίας. Ακούω και διαβάζω για διάφορα ονόματα που κερδίζουν σημαντικούς αγώνες, όμως για εμένα το πρότυπο, το ιδανικό πρέπει να πληρεί πολλά περισσότερα εκτός από τα μετάλλια στο στήθος. Ισως πίσω από κάποιον μεγάλο αθλητή να κρύβεται και μια μεγάλη προσωπικότητα την οποία αυτή τη στιγμή αγνοώ. Ξέρετε αυτό έχει να κάνει και με τη δική μου ελλειπή ενημέρωση και όχι κατ΄ ανάγκη με την μη ύπαρξη τέτοιων προσωπικοτήτων. Αν θέλετε όμως να σας αναφέρω έναν αθλητή που και επιτυχίες έχει και μου αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρεται είναι ο Ελληνας πρωταθλητής ο Γιάννης ο Σπανόπουλος.

xrist dim 2.jpg


4. Πόση προπόνηση κάνεις κάθε μέρα;

Η προπόνηση ποικίλει ανάλογα με την αγωνιστική περίοδο και τις ανάγκες του κάθε αγώνα. Κατά μέσο όρο προπονούμαι 2,5 ώρες κάθε ημέρα.Το πρόγραμμα της προπόνησης υποδεικνύει ο προπονητής μου Βασίλης Γιαννιώσης και το εκτελώ με την καθοδήγηση του Χρήστου Βορβή. Νομίζω ότι ένα ευχαριστώ που βγαίνει μέσα από την καρδιά μου είναι ικανό να δείξει πόσο σημαντική θεωρώ τη συνεισφορά τους στην εξέλιξή μου. 
Αρκετές φορές η προπόνηση πρέπει να γίνεται στο ποδηλατοδρόμιο, στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.  Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω τη σημαντική οικονομική αρωγή της εταιρείας αναψυκτικών FRUTOP που αναλαμβάνει μεγάλο μέρος των εξόδων μεταφοράς, διαμονής και χρήσης των εγκαταστάσεων του ποδηλατοδρομίου.
Θα είναι βέβαια μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερθώ στο Δρ. Κώστα Μπάρδη ο οποίος από τον Ιανουάριο, με την ιδιότητα του Εργοφυσιολόγου-Διατροφολόγου αλλά και του πρωην ποδηλάτη-Βαλκανιονίκη είναι υπεύθυνος για την καθημερινή σωστή διατροφή μου αλλά και για τα εργομετρικά τεστ που γίνονται  σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

xrist dim 3.jpg5. Πρόσφατα τερμάτισες  1ος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα δρόμου της Σερβίας. Πόσο μεγάλος ήταν ο συναγωνισμός και πως νιώθεις για την νίκη σου.

Ο αγώνας στην πόλη Νις της Σερβίας ήταν πρόκληση για εμένα γιατί ήταν η πρώτη μου συμμετοχή με τα χρώματα της εθνικής ομάδας. Στον αγώνα συμμετείχαν οι καλύτεροι αθλητές των Βαλκανικών χωρών ηλικίας 15 και 16 χρονών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο περσινός βαλκανιονίκης ο Zarkovic Dolai, καθώς και αθλητές που είχαν καταλάβει καλές θέσεις στην περσινή βαλκανιάδα.
Με τη νίκη αυτή έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η φετινή αγωνιστική περίοδος. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, νιώθω χαρούμενος και σίγουρα αισιόδοξος  για τη μελλοντική μου πορεία.

xrist dim 4.jpg


6. Από τους άλλους αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα ποια είναι τα ονόματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον κατά την γνώμη σου;

Θεωρώ σημαντικό για έναν αθλητή να είναι και στις δυο συμμετοχές του στη βαλκανιάδα στις πρώτες θέσεις. Νομίζω πως ο περσινός βαλκανιονίκης ο Zarkovic Dolai, που στην φετινή βαλκανιάδα κατέλαβε την τρίτη θέση, είναι ένας αξιόλογος αθλητής.

 

 xrist dim 7.jpg7. Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο σαν ποδηλάτης. Ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή κάτι άλλο;

Πράγματι η συμμετοχή και η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι στόχος για έναν αθλητή, που προπονείται συστηματικά κάνοντας πολλές θυσίες. Επειδή μου αρέσει να προχωράω βήμα, βήμα μετά την πρόσφατη επιτυχία μου, ο επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή μου και διάκριση σε Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ενας απώτατος στόχος.


8. Σε λίγο καιρό θα πας Γ Λυκείου. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον; Λόγω των διακρίσεων σου, έχεις κερδίσει την εισαγωγή σου σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ;

Δε συνδέω την επιτυχία μου στις Πανελλήνιες εξετάσεις με τις διακρίσεις μου στην ποδηλασία. Οι μέχρι τώρα επιτυχίες μου σε πανελλήνια πρωταθλήματα και στην πρόσφατη βαλκανιάδα, απ’ ότι γνωρίζω, δεν μου εξασφαλίζουν την εισαγωγή μου σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στόχος μου είναι η εισαγωγή μου σε μια υψηλόβαθμη σχολή (Ιατρική ή Πολυτεχνική) και αυτό θα προσπαθήσω να το καταφέρω μέσω των επιδόσεών μου στα μαθήματα.

 

xrist dim 6.jpg


 
9. Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πες μας μερικές από τις αγαπημένες σου ταινίες. Ποια είναι η αγαπημένη σου μουσική;

Λόγω της συστηματικής προπόνησης και των σχολικών υποχρεώσεων ο ελεύθερός μου χρόνος είναι περιορισμένος. Στον ελάχιστο αυτό χρονο, προτιμώ να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία,  να συναντιέμαι με τους φίλους μου, να επικοινωνώ με τους γνωστούς μου και να βλέπω ταινίες. Υπάρχουν πολλές ταινίες που μου αρέσουν. Μια απο τις αγαπημένες μου ονομάζεται ΄΄Αρπαγή 2΄΄. Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, γιατι σχεδόν κάθε μου δραστηριότητα γίνεται με τη συνοδεία κάποιων τραγουδιών. Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής.


Για να μαθαίνετε νέα της Biketrainer επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

www.frutop.gr

www.facebook.com/FrutopSoftDrinks

www.facebook.com/pages/Biketrainer