Κάνουμε «Throwback» στα τραγούδια που θέλουμε να ακούσουμε ξανά! Με πρεμιέρα «Οσκαρική»


Γεια σου! Είμαι ο Νίκος Κοντομήτρος και από σήμερα και κάθε Πέμπτη θα κάνουμε μαζί το καλύτερο μουσικό #TBT. Θα θυμόμαστε, θα σιγοτραγουδάμε, θα χορεύουμε, θα νιώθουμε τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια της τελευταίας –κυρίως- δεκαετίας. Γιατί πολύ απλά βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια. Πάτα «Play» και ξεκινάμε!


Και αρχίζουμε  το ταξίδι μας με τον αγαπημένο «James Bond», που μπορεί να μην έχει κερδίσει αρκετά Oscars για την ερμηνεία του, όμως η Ακαδημία τον έχει τιμήσει δύο φορές – τα τελευταία χρόνια – για τη μουσική του. Πρώτη στιγμή, το 2013, εκεί, όπου, το απόλυτο φαβορί, Adele, όχι μόνο μάγεψε το κοινό με την live ερμηνεία της στη σκηνή των Oscars, αλλά κέρδισε και το Βραβείο καλύτερου τραγουδιού για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ «Skyfall» (ναι, αυτή τη στιγμή, το σιγοτραγουδάω και νομίζω και εσύ).


Τρία χρόνια αργότερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τον Sam Smith και το «Writing’s On The Wall» να παίρνει το χρυσό αγαλματίδιο «μέσα από τα χέρια» της Lady Gaga – ακόμα και η ίδια δεν μπορούσε να το πιστέψει -. Έτσι, το 2016, η ταινία «Spectre» κερδίζει ένα ακόμη σημαντικό βραβείο. 


Και τώρα σε γυρνάω λίγα χρόνια πίσω, στο μακρινό (;) 2003, σε μία σημαντική χρονιά για το διαγωνισμό, αφού ο Eminem με το κλασσικό πλέον «Lose Yourself» μπαίνει στη λίστα με τα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, Hip-Hop τραγούδια που έχουν κερδίσει το «Best Original Song». Και σκέψου ότι ο rapper δεν παρευρέθηκε καν στην τελετή, επειδή απλά τον πήρε ο ύπνος.


Στο δρόμο για το παρόν, λέω να κάνω μία σύντομη στάση το 2009, στη 81η απονομή του θεσμού, στην οποία ένα τραγούδι, με επιρροές «Bollywood» κερδίζει το βραβείο. Ήταν το «Jai Ho! (You’re My Destiny)» από το Α.R. Rahman και τις Pussycat Dolls. Από τα τελευταία τραγούδια που έβγαλαν οι Dolls πριν διαλυθούν. Ταινία; (Αν και είμαι σίγουρος ότι το έχεις καταλάβει) το «Slumdog Millionaire».


Τέλος, πατάω play στο μελωδικό και ρομαντικό «City Of Stars» από το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «La La Land».  Ανάμεσα στα πολλά βραβεία που πήρε η ταινία, το 2017, και αυτό του Καλύτερου Τραγουδιού με τον Ryan Gosling και την Emma Stone να αναρωτιούνται: «City Of Stars, are you shining just for me?».

 

Και όσο αναρωτιούνται ο Ryan και η Emma, άλλο τόσο αναρωτιέμαι και εγώ πως γίνεται τα επόμενα 5 τραγούδια να ΜΗΝ κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.


Κάνω #tbt στο 2014, εκεί όπου όχι ένας, αλλά δύο μεγάλοι καλλιτέχνες έφυγαν με «άδεια χέρια».
Πρώτος ο Pharrell Williams με το «Happy» (το τραγούδι που άκουγες όλη μέρα, κάθε μέρα, και στο τέλος αντί για «Happy» σε έκανε «Angry») από τα, λατρεμένα μου, «Minions».


Στην ίδια κατηγορία, την ίδια χρονιά, συναντώ τους U2 με το «Ordinary Love». Τραγούδι soft και μελωδικό, που «αγκαλιάζει» μαγικά την αφιερωματική ταινία στoν Nelson Mandela. 


Συνεχίζω το ταξίδι μου στο 2016, στο οποίο έχουμε ξανά διπλή έκπληξη. Ούτε ο The Weeknd με το αισθησιακό «Earned It», από την πρώτη ταινία των «50 αποχρώσεων του γκρι», ούτε, όμως, και η Lady Gaga, με τη μπαλάντα «Till It Happens To You» κατάφεραν να κρατήσουν στα χέρια τους το χρυσό αγαλματίδιο. Βρε λες, τελικά, όλα να γίνονται για κάποιον λόγο και έτσι η Lady Gaga θα το «σηκώσει» φέτος με το «Shallow»;


Για τελευταίο σου αφήνω, ίσως το μεγαλύτερο snub στην ιστορία του θεσμού, αφού, μόλις πριν από 2 χρόνια, ο Justin Timberlake με το «Can’t Stop The Feeling» από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Trolls», έμεινε με «άδεια χέρια», γιατί το «La La Land» ήταν απλά αήττητο. 


Bye bye για σήμερα. Πάω για «Da – Da – Dance!»
Ραντεβού την άλλη Πέμπτη, για περισσότερο #TBT.