Ο ράπερ κυκλοφόρησε το πιο γλαφυρό και επίκαιρο track έβερ. Και σου λέμε γιατί.


Μια ζωή «βομβαρδιζόμαστε» από πληροφορίες για το πώς είναι η Αμερική. «Στην Αμερική έχουν καλύτερα σεντόνια. Είναι καλύτερης ποιότητας». «Στην Αμερική στα σχολεία το κάθε παιδί έχει το δικό του γεύμα κάθε μέρα». «Στην Αμερική στα γραφεία, έχουν μία ώρα φρί για να φάνε το μεσημεριανό τους». «Στην Αμερική μπορείς να γίνεις μεγάλος και τρανός». «Στην Αμερική μπορείς να ζήσεις το Αμερικάνικο όνειρο».

Διαλέγουμε πολύ επιλεκτικά πολλές φορές τις πληροφορίες που θέλουμε να λάβουμε, ειδικά όσον αφορά αυτή την χώρα. Την χώρα της «Ελευθερίας», μια έννοια η οποία τώρα καταπατάται και πετιέται στα σκουπίδια, σαν μια τσίχλα που μασούσες για ώρα και έχασε την γεύση της.

Ξεχνάμε πολλές φορές, πόσα «κακά» λοιπόν, μας έχει προσφέρει η Αμερική. Επιλέγουμε να τα ξεχνάμε. Επέλεξαν οι Έλληνες της Αμερικής να ξεχάσουν τα αίσχη του Donald Trump (μαζί με τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες φυσικά), όταν έριχναν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Ε, λοιπόν, ο Childish Gambinο έρχεται να μας τα υπενθυμίσει όλα αυτά και πολλά ακόμη που δεν έχουμε ιδέα ότι συμβαίνουν.

Το “This is America”, το νέο track του Donald Glover (aka σαν ράπερ είναι γνωστός ως Childish Gambino), είναι ένα μίνι ή μεγάλο μάλλον κράξιμο προς την Αμερική.

Ο ίδιος κυκλοφόρησε την πριν λίγες ημέρες το βίντεο του συγκλονιστικού τραγουδιού, μέσα από το οποίο οι σημαντικοί του στίχοι παίρνουν ζωή.

«Το βίντεο επικεντρώνεται στο να παρουσιάσει το πόσο εύκολα αποσπάται η προσοχή μας από τις αποκρουστικές αλήθειες της κοινωνίας μας, και παρουσιάζονται μέσα από την μαγεία της ποπ κουλτούρα μέσα από χορευτικές κινήσεις και viral υλικό, ενώ ο χορός του Gambino μας αποσπάει από το χάος που ξεδιπλώνεται διαρκώς από πίσω του», γράφει σχετικά η Natty Kasambala του Dazed Digital.

Και τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς. Είναι πολλά τα issues που θέτει ο Gambino με τέτοιο ωμό και ξεκάθαρο τρόπο που ίσως τελικά να ήταν ο μόνος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή των εκατομμύρια ανθρώπων που εκθείασαν αλλά και απόλαυσαν το βίντεο στο YouTube.

Μερικά από τα θέματα στα οποία εστιάζει ο Gambino μέσα από το βίντεο είναι:

Η λατρεία των Αμερικάνων για τα όπλα

Με το βίντεο να ξεκινάει με τον ράπερ να πυροβολεί έναν άνθρωπο και αργότερα μια ολόκληρη εκκλησιαστική χορωδία, τονίζεται η ελευθερία που υπάρχει στην πώληση των όπλων στην Αμερική και η αγάπη τους για τα όπλα, που καταλήγει τελικά να σημαίνει αποτρόπαιους πυροβολισμούς στην Αμερική, με χιλιάδες νεκρούς.

Τα στερεότυπα απέναντι στους μαύρους

H λεγόμενη “Jim Crow pose”, η πόζα που παίρνει ο Gambino στην πρώτη σκηνή του βίντεο, θυμίζει αυτή του Jim Crow, έναν πλασματικό, στεροτυπικό, μαύρο χαρακτήρα που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα.

https://twitter.com/nicky_furiosa/status/993137469884420096?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dazeddigital.com%2Fmusic%2Farticle%2F39966%2F1%2Fchildish-gambino-this-is-america-meaning-jim-crow-dancing-liberty&tfw_creator=nattykasambala&tfw_site=Dazed

Ο Gambino εδώ θέλει να τονίσει τον ρατσισμό απέναντι στους μαύρους της Αμερικής, ειδικά από την αστυνομία, όπου κατηγορούνται (και τελικά σκοτώνονται) άδικα, για αδικήματα τα οποία δεν έχουν κάνει.

Αυτή η αναφορά γίνεται εμμέσως και στο τέλος του βίντεο, με τις δραματικές εκφράσεις του Gambino γεμάτες τρόμο, όπου τον δείχνει να προσπαθεί να ξεφύγει από τι; Την Αμερική.

Η χορωδία

Ο Gambino σε μια σκηνή του βίντεο ωμά με ένα πολυβόλο σκοτώνει μια ολόκληρη χορωδία εκκλησίας, η οποία «βοηθάει» αρχικά με τα φωνητικά της το τραγούδι, τονίζοντας τα μακελειά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε καθολικές εκκλησίες, σκοτώνοντας πολλούς μαύρους πολίτες.

Ο συνεχής αντιπερισπασμός  

Ο συνεχής αντιπερισπασμός είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι «αποσπούν» την προσοχή τους από τα πραγματικά τραγικά συμβάντα που συμβαίνουν γύρω τους, μέσα από τα social media.

Ο χορός

Οι χορευτικές κινήσεις πρόκειται για διάφορους χορούς απ’ αυτόν που έγινε viral από τον ράπερ Blocboy JB και το track του με τον Drake, ‘Look Alive’, μέχρι και τον  αφρικάνικο χορό ‘Gwara Gwara’ που έγινε πιο διάσημος, μέσα από την πρόσφατη performance της Rihanna στα Grammys. Ο σκοπός του Gambino εδώ είναι να εκπαιδεύσουν περισσότερο το κοινό για την αφροαμερικάνικη κουλτούρα.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Στο τέλος του βίντεο, η SZA κάνει ένα πέρασμα, ντυμένη σαν το Άγαλμα της Ελευθερίας η οποία κοιτάει με παθητικό τρόπο τα συμβάντα γύρω της. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της υποκρισίας της Αμερικής απέναντι σε αυτά που υποστηρίζει (την ελευθερία), ενώ κακοποιεί και περιθωριοποιεί μέλη της κοινωνίας της.

Δες το βίντεο παρακάτω (αν δεν το έχεις δει ακόμη) το οποίο έχει σκηνοθετήσει ο Hiro Murai.