Το λαμπρό αυτό άλμπουμ, «έκλεισε» 10 χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας του


Έχουν αλλάξει άραγε πολλά στην μουσική σκηνή τελικά; Γιατί 10 χρόνια πριν, που ο Kanye West κυκλοφόρησε το 3ο studio άλμπουμ του, Graduation, μετά από δύο άλλα εκπληκτικά και innovative για τον χώρο της ραπ, μουσικά project, το The College Dropout και Late Registration, είναι ακόμα εδώ.

Η αναμονή και τότε για το 3ο άλμπουμ του ήταν τεράστια. Κατάφερε λοιπόν, αυτό το τόσο πολυαναμενόμενο άλμπουμ, να φτάσει την κορυφή του Billboard 200, και να πάρει κριτικές, σχεδόν «ονειρικές» για έναν νέο –σχετικά- καλλιτέχνη, ακόμα και αν το concept του δίσκου, δεν ήταν ίσως τόσο θριαμβευτικό, όσο τα δύο προηγούμενα άλμπουμ.

Παρόλα αυτά, σαν πιστή φαν της μουσικής του Kanye West, δεν θεωρώ ότι το Graduation δεν έχει τα masterful στοιχεία που είχαν και έχουν οι δίσκοι του. Αυτός ο retro και «απομακρυσμένος» από το συναίσθημα, synthesized ήχος που πρωτοπαρουσίασε ο Kanye και που τον χαρακτήρισε και τον έκανε διάσημο σαν καλλιτέχνη, εν τέλει, έχει τον βαθυστόχαστο τόνο που έχουν όλες οι μουσικές του Kanye.

Μέσα από αυτό το fusion της ηλεκτρονικής μουσικής με την hip hop, ήταν από τα πρώτα βήματα στην ιστορία του είδους, που βοήθησαν ώστε αυτή η μουσική να γίνει πιο προσεγγίσιμη και ευρεία σε περισσότερο κοινό. Να σταματήσει να έχει αυτή την «αποκλειστικότητα» στην κοινότητα των μαύρων και να «μπορέσει» να την αποδεχτεί μέχρι ο πιο ακαλλιέργητος, λευκός γιάπης.

Σίγουρα αυτό είχε και έχει τα καλά και τα κακά του, αλλά με την ανοδική και συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα που έχει πλέον η hip hop, ακόμη και στα αυτιά αυτών που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι δεν θα μπορούσαν να ακούν αυτού του είδους μουσική, ίσως τελικά να κατάφερε κάτι θαυμάσιο να κάνει ο Kanye. Ακόμα και αν έπρεπε να γίνει έτσι.

Το θέμα πάντως είναι ένα: η μουσική. Η καλή μουσική. Και αυτό είναι κάτι που Kanye West καταφέρνει πάντα να μας προσφέρει. Κάτι που ίσως να μην έχει καταφέρει κανένας άλλος καλλιτέχνης, ως τώρα. Ό,τι άλμπουμ και αν έχει κυκλοφορήσει είναι πολύ καλό, αν όχι masterpiece. Ελάχιστοι έχουν κατορθώσει κάτι τέτοιο και γι’ αυτό, παρόλο τον αλαζονικό χαρακτήρα του, παραμένει να παίρνει τα credits και τις διθυραμβικές κριτικές που παίρνει.

Όπως είπα όμως και πριν, το θέμα είναι η μουσική. Και το Graduation που πρόσφατα «έκλεισε» τα 10 χρόνια, από την ημέρα κυκλοφορίας του, είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ.

Με μεγάλη προσπάθεια έβαλα κάτω όλα τα tracks και τα «βαθμολόγησα», σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, από το χειρότερο στο καλύτερο. Ορίστε λοιπόν.

#13. Big Brother

{youtube}kmknHUFdQIA{/youtube}

#12. I Wonder

{youtube}V1hDrNUvbqc{/youtube}

#11. Barry Bonds

{youtube}ubzosvvNmTw{/youtube}

#10. Champion

{youtube}gBITQjLg6OQ{/youtube}

#9. The Glory

{youtube}jRFwM0LiZ98{/youtube}

#8. Homecoming

{youtube}LQ488QrqGE4{/youtube}

#7. Drunk and Hot Girls

{youtube}UwZCgVivzsA{/youtube}

#6. Good Morning

{youtube}6CHs4x2uqcQ{/youtube}

#5. Can’t Tell Me Nothing

{youtube}E58qLXBfLrs{/youtube}

#4. Everything I Am

{youtube}tMtfQyt91nA{/youtube}

#3. Good Life

{youtube}FEKEjpTzB0Q{/youtube}

#2. Stronger

{youtube}PsO6ZnUZI0g{/youtube}

#1. Flashing Lights

{youtube}ila-hAUXR5U{/youtube}