Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο track “DNA” του πιο σημαντικού καλλιτέχνη της γενιάς μας.


O Neo, τον οποίο υποδύθηκε επιτυχημένα ο Keanu Reeves στο αριστουργηματικό The Matrix”, βρίσκει τον εαυτό του ξαφνικά να αντιμετωπίζει ένα «καινούργιο κόσμο» και μια νέα πραγματικότητα. Ο τρόπος ζωής έτσι όπως τον ήξερε ως τότε, δεν θα είναι ποτέ ίδιος για εκείνον από την στιγμή που του αποκαλύπτεται μια νέα «εικονική» πραγματικότητα. Μια που κοντρολάρεται από μηχανες και ρομπότ και η οποία θρέφεται από τους ανθρώπους για ενέργεια. Ξέρει πλέον καλά ότι πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων αλλά κάτι μοιάζει να μην «κολλάει». Είναι μετά από μια σκληρή εκπαίδευση που καταλαβαίνει το πώς λειτουργεί αυτή η «πλασματική πραγματικότητα» και μόνο τότε συνειδητοποιεί ότι είναι ο μόνος, ο “The One” που μπορεί να χειριστεί το “The Matrix”, έτσι όπως εκείνος θέλει. «Ξέρω kung fu», λέει με περιφάνεια.  

Τι σχέση έχει αυτό με τον Kendrick Lamar; Το νέο άλμπουμ του γνωστού ράπερ, DAMN. (που κυκλοφόρησε απροειδοποίητα μέσα στο Πάσχα) παρουσιάζει μια περσόνα του Lamar, αρκετά παρόμοια με αυτή του Neo. Είναι στην φάση αυτή που ο Kung Fu Kenny” έχει συνειδητοποιήσει εκατό τοις εκατό τις πραγματικές του ικανότητες σαν καλλιτέχνης, κάτι που το εκφράζει μέσα από το ασυναγώνιστο βιντεοκλίπ του, DNA.”. Αυτό το «σκληρό», το «βαρύ» από μέρος του, αριστουργηματικό track, κάτι που ως τώρα δεν έχει ξαναπαρουσιάσει στο κοινό.

Παρόλο που είναι ένας καλλιτέχνης που έχει ήδη αποδείξει την αξία του στον χώρο και που έχει έμμεσα ή άμεσα καταφέρει πάντα να εκφράσει τα πιστεύω του, και να αντιπροσωπεύσει την κουλτούρα, τη γενιά και την εθνικότητά του, πότε ξανά δεν το έκανε τόσο απροκάλυπτα όσο τώρα, μέσα από το track αυτό. Ταυτοποιώντας ξεκάθαρα τον εαυτό του ως έναν μαύρο καλλιτέχνη-άνθρωπο-πολίτη που ζει στην Αμερική του Donald Trump, ο Lamar επάξια δέχεται τον τίτλο του «πρέσβη» της hip-hop μουσικής σκηνής. Σαν σίφουνας που περνάει και τα καταστρέφει όλα, ο Lamar θαραλέα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς κανένα δισταγμό. Είναι αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ να ανεβάσει τον πήχη, όχι για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της γενιάς του, αλλά για τον ίδιο του τον εαυτό.

Η «πολυπλοκότητα» που υπάρχει μέσα στα γονίδιά του, στο DNA του και που υπήρχε πάντα μέσα του δηλαδή, τρέχουν παράλληλα με τη “power, poison, pain, joy, hustle, ambition, [and] flow”, για τα οποία μιλάει στους στίχους του. Όσο επιθετική και αν μοιάζει από την πρώτη όψη το ραπ του, ο ίδιος στην πραγματικότητα είναι ήρεμος, είναι συγκρατημένος και έχει μια αποφαστιστικότητα που δεν σταματάει με τίποτα, γιατί απλά τον εκφράζει.

Αλλά είναι και ο τρόπος εκτέλεσης του ραπ του Lamar που μας κόβει τα γόνατα. Στο δεύτερο μέρος του track, με δυσοίωνο σχεδόν τρόπο λέει τους στίχους του, όπου για περίπου 37 δευτερόλεπτα μοιάζει σαν μην παίρνει καν ανάσα!

Να, τι μας κάνει τελικά και συζητάμε συνέχεια για εκείνον στα parties και τα soiree όπου δεν μπορούμε παρά να βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο διαπλικτισμό, για το αν είναι όντως ο καλύτερος ράπερ εν ζωή. Αλλά είναι η ιστορία που θα αποδείξει και αποδεικνύει ήδη αυτό σαν fact και που το μουσικοκοινωνικό του μεγαλείο δείχνει πώς ο Lamar όχι απλά δεν παίζει με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού, αντιθέτως δημιουργεί τους δικούς του. Όποιος μπορέσει να τον φτάσει στην κορυφή, ας κοπιάσει.  

{youtube}NLZRYQMLDW4{/youtube}