Το 3ο single του ταλαντούχου καλλιτέχνη, “Biking”, μας υπενθυμίζει την σημαντικότητα της προσωπικής ελευθερίας


Νομίζω πλέον, ότι είναι πάρα πολλές οι φορές που ο Frank Ocean με έχει κάνει να σκεφτώ πραγματικά. Να ακούσω τους στίχους των πάντα βαθυστόχαστων και ποτέ ανούσιων τραγουδιών του και να έχω μια έκλαμψη για τη ζωή, όσο στιγμιαία ή μικρή.

Είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς μας, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Σε ένα κόσμο, όπου όλο και περισσότεροι καινούργιοι ράπερς ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια, προσφέροντας συχνά ανούσιες μουσικές –απολαυστικές σε πολλές περιπτώσεις βέβαια-, ο Frank πετυχαίνει και τα δύο.

Γενικά, ο καλλιτέχνης αυτός είναι πολύ… μυστήριος, υπό μια έννοια. Είναι πολύ κλειστός με την προσωπική του ζωή, χωρίς να ισχύει αυτό για την μουσική του. Τότε μόνο μπορούμε να πάρουμε μια γεύση, του τι εστί Frank Ocean. Όσο λοιπόν, «περίεργος» και αν είναι με την δημοσιότητα και ακόμη και αν χρειάζεται να περιμένουμε να κυκλοφορήσει καινούργιο υλικό, δεν ξέρω και εγώ πόσα χρόνια (κυκλοφόρησε το νέο studio album “Blonde” το καλοκαίρι), τώρα τελευταία όλο και περισσότερο έρχεται σε «επαφή» μαζί μας.

Απόδειξη το γεγονός ότι μόλις κυκλοφόρησε το 3ο single για το 2017 (τα προηγούμενα είναι το “Chanel” και το “Slide” –μια συνεργασία με τον Calvin Harris και τους Migos). To νέο track με το όνομα Biking”, τον «βρίσκει» να αναφέρεται στην πράξη του να κάνεις ποδήλατο. Όσο και αν λατρεύει τα σόλο, ο Ocean αυτή την φορά «φέρνει» μαζί του δύο εξίσου σημαντικούς καλλιτέχνες της hip-hop/r ‘n b σκηνής, τον Jay-Z και τον Tyler the Creator. Οι τρεις του κάνουν τα… μαγικά τους τρικ και μεταμορφώνουν το “Biking” σε κάτι ακουστικά θεαματικό.

Μπορεί το verse του Jay-Z να έχει μια κλισέ φύση με τον στίχο “what goes around comes around”, και να μην είναι κάποιο βαθυστόχαστο μήνυμα που δεν έχουμε ακούσει ξανά, παρόλα αυτά είναι κλασικό, old school και λειτουργεί. Είναι όμως, η γενικότερη και ανάλαφρη διάθεση που έχουμε όταν κάνουμε ποδήλατο και είναι αυτό που θέλουν να περάσουν στον ακροατή, οι τρεις καλλιτέχνες. Είναι η αίσθηση της ελευθερίας που σου προκαλεί. Όλοι μαθαίνουμε από μικρή κι όλας ηλικία να κάνουμε ποδήλατο, κάτι που σηματοδοτεί για πρώτη φορά τον απογαλακτισμό από τους γονείς μας και σημαίνει την ανεξαρτησία μας. Πάνω σε αυτό «πατάει» και το “Biking”.

Και σίγουρα, ένα ποδήλατο είναι πολύ πιο «προσβάσιμο» στο κοινό, από μια White Ferrari” για παράδειγμα (track του Ocean, από το “Blonde”). Όλοι έχουμε εμπειρία από μια βόλτα με ένα ποδήλατο, αντίθετα με ένα πανάκριβο αμάξι που τρέχει με πόσα-δεν-ξέρω-κι-εγώ- άλογα. Είτε πας στην δουλειά, είτε κάνεις μια βόλτα στην πόλη ή την εξοχή, οι στιγμές ελευθερίας που αισθάνεσαι πάνω στο ποδήλατο, δεν συγκρίνονται με τίποτα άλλο ---ακόμα και αν δεν ξέρεις να κάνεις ένα back flip με αυτό!

Βέβαια, έπρεπε να κάνει λίγο upgrade στην πράξη αυτή, γι’αυτό και ο Ocean στα visuals που κυκλοφόρησε με το νέο single, δείχνει τον άνθρωπο που κάνει ποδήλατο, να φοράει και ένα ζευγάρι πανάκριβα Gucci παπούτσια. Γιατί αυτή είναι η ελευθερία που θα θέλεις να ζήσεις κάποια στιγμή στην ζωή σου. Να κάνεις ποδήλατο με τα πιο hot sneakers του κόσμου.

Όσο ελιτίστικο πάντως και αν ακούγεται αυτό, ο Ocean έχει πάντα τον τρόπο του ώστε να εξισορροπεί λίγο τις καταστάσεις. Θα φάει από τα McDonalds, αλλά θα απολαύσει τα burgers του σε ένα μαρμάρινο τραπέζι. Ο artist καταφέρνει πάντα να μας δίνει μια δόση του luxurious lifestyle και των πλεονεκτημάτων που έχει η επιτυχημένη καριέρα ενός ανθρώπου και στην συγκεριμένη περίπτωση, ενός ράπερ.  

Φυσικά, ο Ocean δεν είναι από τους ανθρώπους που θα αψηφίσουν εύκολα τα κοινωνικά γεγονότα της εποχής, εξ’ού και ο στίχος Thinkin’ maybe someone is not somethin’ to own, maybe the government got nothin’ to do with it. Ο Frank αναλογίζεται τι άλλο χρειάζεται να κάνει κανείς για να αποκτήσει επιτέλους την ελευθερία του. Κάτι που μέχρι και σήμερα είναι πλέον αμφιλεγόμενο ότι υπάρχει τελικά (hint στον Donald Trump).

Όπως και να έχει πάντως, το Biking” είναι από αυτά τα tracks που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Είναι ένα πολύ καλό κομμάτι που έρχεται άσκοπα να μας υπενθυμίσει την αίσθηση του να κάνεις ποδήλατο, αλλά σκόπιμα να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την σημαντικότητα της ελευθερίας και της ζωής γενικότερα, μέσα από μόλις δύο ρόδες.

{youtube}oeccHkN4IRw{/youtube}