Πώς σχεδιάζει να τιμήσει τον Όσκαρ Ουάιλντ


Κάτι ιδιαίτερο σχεδιάζει και πάλι η ακαταπόνητη Patti Smith, την οποία χαρήκαμε πρόσφατα και στην Αθήνα, σε δύο καταπληκτικές βραδιές (θυμηθείτε την ανταπόκριση του Δημήτρη Μεντέ, εδώ).

Ανακοίνωσε λοιπόν ότι θα συμμετάσχει στο project "Inside - Artists and Writers in Reading Prison", μια έκθεση που θα κάνει εγκαίνια στις 4 Σεπτεμβρίου (διαρκεί ως 30 Οκτωβρίου) στο Reading Gaol, το σωφρονιστικό δηλαδή ίδρυμα όπου είχε φυλακιστεί ο σπουδαίος λογοτέχνης Όσκαρ Ουάιλντ το 1895, ο οποίος καταδικάστηκε απλά γιατί ήταν ομοφυλόφιλος.

Η Patti Smith πρόκειται να διαβάσει το περίφημο De Profundis (σημαίνει Εκ Βαθέων, στα λατινικά) του Ουάιλντ, μαζί με τον συγγραφέα Colm Toibin και τους ηθοποιούς Ben Whishaw και Ralph Fiennes.

Το De Profundis το κατατάσσουμε σήμερα στα σπουδαιότερα έργα του Ουάιλντ -και σε ένα από τα σπουδαιότερα νεότερα έργα της Δυτικής λογοτεχνίας, γενικότερα- τότε όμως ήταν απλά το γράμμα που έστειλε στον εραστή του "Bosie" λίγο πριν αποφυλακιστεί, όπου περιέγραφε τις σκέψεις του για τη ζωή πριν την καταδίκη και τη σχέση τους, καθώς και τις ημέρες του στη φυλακή και κυρίως την πνευματική ανάταση που βίωσε κατά τη διάρκειά τους, φτάνοντας σε μια ταύτιση με τον Ιησού Χριστό, τον οποίον είδε ως ρομαντικό καλλιτέχνη και προσωποποίηση της ατομικής ελευθερίας. Πίσω από το παρατσούκλι "Bosie", ξέρουμε σήμερα πως βρισκόταν ο λόρδος Alfred Douglas.

{youtube}gcbuG2w0Kzo{/youtube}

Πηγή:

http://www.avopolis.gr/music-news/international-news/57293-patti-smith-deprofundis