Αύριο Σ/Κ. Έχει κρύο. Τι καλύτερο από λίγη existential κωμωδία;


Δεν είμαι σίγουρη αν τα animated shows είναι για παιδιά. Και δεν μιλάω για τις παιδικές animated σειρές. Μιλάω γι’ αυτές τύπου, The Simpsons και Family Guy. Δηλαδή, κάποιες απ’ αυτές τις σειρές είναι τελείως ακατάλληλες για παιδιά. Αλλά γιατί να πρέπει τα κινούμενα σχέδια να είναι μόνο για παιδιά; Δεν έχουν «δικαίωμα» οι ενήλικες σε λίγο animation;

Δεν θεωρώ λοιπόν, ότι τα κινούμενα σχέδια έχουν ηλικία. Ειδικά, τα παρακάτω. Σειρές οι οποίες (εκτός μίας) παίζονται καιρό και έχουν κερδίσει ένα τεράστιο fan base. Shows τα οποία είναι τόσο καλογραμμένα που φτάνουν αυτά με πραγματικούς ηθοποιούς. Αλλά είναι οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους φανταστικούς αυτούς χαρακτήρες που απογειώνουν κάθε καλογραμμένη ατάκα, κάνοντάς τα shows αυτά απολαυστικά, καυστικά, ιντριγκαδόρικα, «υπαρξιακά». Σκέφτομαι το Bojack Horseman όταν αναφέρομαι στην «υπαρξιακή» διάθεση που έχει ξεκάθαρα το show, από την άλλη όμως τα περισσότερα animation δεν έχουν μια τέτοια αίσθηση; Άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο με πιο άμεσο ή έμμεσο τρόπο κάθε φορά.

Αλλά αυτή είναι η μαγεία ενός animation show. Οι δημιουργοί, οι ηθοποιοί έχουν την ελευθερία να σκαρφιστούν ό,τι το πιο τρελό, παρανοϊκό και out-there πράγμα μπρούν να σκεφτούν. Έτσι προκύπτουν και οι επιτυχημένες αυτές animation σειρές.

Bojack Horseman

Ένας ξεχασμένος ηθοποιός/άλογο από τα ‘90s προσπαθεί να γράψει την αυτοβιογραφία του, τον εαυτό του και γενικά το νόημα της ζωής, ενώ συνανατρέφεται ανθρώπους/ζώα και χαρακτήρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του.

Big Mouth

Με μόλις 2 σεζόν, το Big Mouth είναι μια πιο «χαλαρή» και αστεία αποκρυπτογράφηση των εφηβικών μας χρόνων. Οι ορμές, οι ορμόνες, η «ενηλικίωση» όλα συζητιούνται σε αυτή την ξεκαρδιστική και καλογραμμένη σειρά, με πολύ σημαντικούς ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες (Maya Rudolph, Fred Armisen, Kristen Wiig κ.ά.)

Disenchantment

Από τους δημιουργούς των The Simpsons και του Futurama, έρχεται το νέο «παιδάκι» τους Disenchantment. Οπότε ξέρεις ότι πρόκειται να έχει ένα καλογραμμένο γραπτό. Το show ακολουθεί την Princess Bean η οποία δεν είναι σίγουρα η κλασική, καλή και με τρόπους πριγκίπισσα που διαβάζεις στα παραμύθια.

F Is For Family

Πώς ήταν η ζωή χωρίς την τεχνολογία; Όλα τα ερωτήματα απαντώνται σε αυτή την σειρά η οποία ακολουθεί μια οικογένεια στα ‘70s. Το χιούμορ elevated και η σειρά μάλιστα συγκρίνεται με το Family Guy και το South Park, οπότε ξέρεις ότι θα είναι καλή.

[Bonus Σειρά]

The Cleveland Show

Spin-off του Family Guy με αρκετούς συντελεστές από το τελευταίο να είναι «πίσω» από το ξεκαρδιστικό show. Η σειρά «κόπηκε» πριν χρόνια, στην 4η μόλις σεζόν του, μιας ήταν “too out-there” για το αμερικανικό κοινό. Μια οικογένεια μετακομίζει στο Cleveland, αφού οι γονείς (Cleveland & Donna Brown) συναντιούνται μετά από χρόνια και παντρεύονται. Τα παιδιά τους από άλλους γάμους αναγκάζονται να συμβιώσουν μεταξύ τους και η συγκατοίκηση έχει τις δυσκολίες της…

Κεντρική φωτό: instagram @bojackhorseman