Ποιοι αψήφησαν τις στατιστικές που θέλουν τα Όσκαρ να καταλήγουν σε νεότερους ηθοποιούς...


Τα βραβεία Όσκαρ καλύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου της 90ης απονομής παρέλαβαν δύο ηθοποιοί με μεγάλη καριέρα στις πλάτες τους. Ο λόγος για τον Γκάρι Όλντμαν και τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που πήραν σπίτι τους το πολυπόθητο, χρυσό αγαλματίδιο. 

Η φετινή απονομή δεν είχε εκπλήξεις, τουλάχιστον στις τοπ κατηγορίες, καθώς ανάμεσα στους προτεινόμενους επικράτησαν τα μεγάλα φαβορί. Οι προηγούμενες όμως μας δίνουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς τα βραβεία της Ακαδημίας μετράνε πια 90 χρόνια. Σύμφωνα μ’ αυτά φαίνεται ότι Όλντμαν και ΜακΝτόρμαντ κέρδισαν, αψηφώντας τις στατιστικές που θέλουν τα Όσκαρ να καταλήγουν σε νεότερους ηθοποιούς. 

Συγκεκριμένα για τους άνδρες ηθοποιούς, ο μέσος όρος ηλικίας των νικητών είναι τα 43 χρόνια έχοντας περίπου 29 ταινίες στο ενεργητικό τους. Μόνο ένα 5% είναι άνω της ηλικίας των 56 χρόνων και σ’ αυτό ανήκει πλέον ο Όλντμαν κερδίζοντας στα 60 του χρόνια! Όσο για τις γυναίκες, το 70% των νικητριών είναι κάτω των 40 ετών και μόνο το 11% βρίσκεται στο ηλικιακό γκρουπ της ΜακΝτόρμαντ, δηλαδή πάνω από 56 χρονών.

Ο λόγος λοιπόν που ανέτρεψαν τα στατιστικά παίρνοντας το αγαλματάκι είναι το ταλέντο και οι φανταστικές τους ερμηνείες.
Ο Γκάρι Όλντμαν πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» , υποδυόμενος τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μεγάλο το στοίχημα για τον Άγγλο ηθοποιό αναλαμβάνοντας να ενσαρκώσει μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά τα πήγε εξαιρετικά!

Η ταινία βασίστηκε ουσιαστικά στο τεράστιο υποκριτικό του ταλέντο και παρ’ όλο που χρειαζόταν τρεις ώρες πριν από κάθε γύρισμα για τη μεταμόρφωση σε Τσώρτσιλ, ο κόπος άξιζε πέρα για πέρα. Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι το πρώτο Όσκαρ για τον Όλντμαν, ήρθε μετά από 50 συμμετοχές σε εμβληματικές ταινίες, όπως ο «Δράκουλας» του Φράνσις Φόρντ Κόπολα. Ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, που κατάφερε στα 60 του χρόνια να αποσπάσει το βραβείο της Ακαδημίας.

Δεύτερο Όσκαρ για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, 22 χρόνια μετά την ταινία «Φάργκο» που της χάρισε το πρώτο της αγαλματίδιο. Πρωταγωνίστρια της ταινίας «Τρείς πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», στην οποία υποδύεται μια μητέρα που  δεν σταματά να ψάχνει τη δικαιοσύνη για τη νεκρή της κόρη. Σε σκηνοθεσία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, η ΜακΝτόρμαντ καταφέρνει να μεταφέρει ακριβώς το συναίσθημα μιας μητέρας σε απόγνωση που θα κάνει τα πάντα για το παιδί της, χωρίς εξάρσεις αλλά με αυτή την ηρεμία μιας μεγάλης ηθοποιού. Συμπληρώνοντας περίπου 35 χρόνια καριέρας, δείχνει μια σπάνια συνέπεια, από την ταινία «Ο Μισσισσιππής καίγεται» του 1998 μέχρι και σήμερα…

Και επειδή το ταλέντο κερδίζει όλα τα υπόλοιπα, οι δύο ηθοποιοί βρέθηκαν να παραλαμβάνουν τα φετινά Όσκαρ απολύτως δικαιολογημένα!