Τι επιβάλλεται να έχεις δει λίγο πριν πατήσεις τα… άντα!


Έκανες το διάβασμά σου το Σ/Κ που μας πέρασε; Γιατί ήταν η ευκαιρία σου να απολαύσεις μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες στην ιστορία του σινεμά.

Αν είσαι λοιπόν, έτοιμος να σβήσεις τα 30α σου κεράκια, τότε έχεις λίγο χρόνο ακόμη μέχρι να δεις μερικές ακόμη, από τις πιο εκπληκτικές ταινίες ever!

Ταινίες που μας έκαναν να αναρωτηθούμε για το πώς κατάφεραν οι συντελεστές να δημιουργήσουν όλα αυτά τα εφέ και σκηνοθετικά τρικ για την εποχή που γυρίστηκαν και κυρίως πώς τόσο θαυμάσια κατάφεραν να αφήσουν αντίκτυπο στις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και το ίδιο το στόρι της ταινίας.

Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς μια λίστα με μόλις 10 ταινίες, αλλά τα παρακάτω φιλμ, (αλλά και αυτά από το 1ο μέρος του άρθρου), ξεχώρισαν πραγματικά.

Citizen Kane (1941)

Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Ηθοποιός: Ο Orson Welles έχει δημιουργήσει την δική του «σχολή», ειδικά μετά την κυκλοφορία του αβυσσαλέου Citizen Kane. Πώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα τέτοιο αριστούργημα (απ’ όλες τις απόψεις) το ’41, ακόμα μας εκπλήσσει. Κατάφερε να εισχωρήσει βαθιά στο μυστήριο του πώς ένας άνθρωπος μπορεί να κρύβει τόσο μυστήριο και μυστικά μέσα του. Μια λέξη αρκεί για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται το κουβάρι του μυστηρίου:  "Rosebud".

Clockwork Orange (1972)

Όλα όσα πρέπει να μάθεις για την βία και για τον χουλιγκανισμό. Ο Stanley Kubrick μιλάει ωμά επί του θέματος και μας «διδάσκει» το τι εστί «συμμορίες» και πώς αντιμετωπίζει το κράτος την κατάσταση αυτή. Φυσικά, και η ταινία για την εποχή εκείνη θεωρήθηκε εξτρεμιστική και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες.

Annie Hall (1977)

Αγόρι γνωρίζει κορίτσι και όλα ξαφνικά έχουν νόημα. Η όχι-και-τόσο-κλασική ρομαντική ταινία που μιλάει για τον έρωτα δύο, χωρίς αμφιβολία, καθόλου τυπικών ανθρώπων. Τι θα γίνει τελικά μεταξύ τους; Έλκονται τα αντίθετα τελικά; Μέσα από τον γνωστό αυτοσαρκασμό του Woody Allen μπορείς να δεις τι θα συμβεί τελικά. Existential mood: ON.

The Godfather τριλογία (1972, 1974, 1990)

Το αριστούργημα του Francis Ford Coppola, αλλά και οι εκπληκτικές ερμηνείες των Marlon Brand και Al Pacino έχουν κάνει αυτή την ταινία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Μπορεί η ιστορία να ακούγεται «απλή», αλλά δεν πρόκειται για μια κοινή, μαφιόζικη ταινία. «Μιλάει» για την εμπιστοσύνη, την προδοσία, την αυθάδεια και πολλά ακόμη ζητήματα που την καθιστούν ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες που όλοι πρέπει να δουν, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους.

Taxi Driver (1976)

Aπό πολλούς θεωρείται το «διαμαντάκι» του Martin Scorsese, ακόμα κι αν ο σκηνοθέτης δημιουργεί κατά συρροή εκπληκτικές ταινίες. Η ταινία ακολουθεί τον (φανταστικό) Robert de Niro, ο οποίος είναι το λιγότερο από ένας απλό ταξιτζής. Αποφασίζει ότι έχει το δικαίωμα να πάρει τον ρόλο τιμωρού, αλλά το τι θεωρεί ο ίδιος «σωστό» ή «λάθος» είναι άλλη υπόθεση.