Και ναι. Δεν θα δεις κανένα φαντασμαγορικό εφέ εδώ.


Ναι, ναι, το ξέρω. Αν είσαι millennial τότε η γενιά σου έχει «παράγει» αρκετά καλές ταινίες και μερικές που ήδη θεωρούνται classics (βλ.The Devil Wears Prada, Lost in Translation, Eternal Sunshine of the Spotless Mind κ.ά.).

Όσο καταπληκτικές κι αν είναι αυτές οι ταινίες όμως, αν η ημερομηνία γέννησής σου, είναι μετά το 1995, τότε υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη φανταστικές ταινίες που δεν έχεις δει και που θεωρούνται πλέον, cult. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί κάποιες από αυτές να μην είχαν την σεναριακή δεξιοτεχνία, ερμηνεία ή σκηνοθεσία, παρόλα αυτά, παρουσίασαν μια νέα γενιά πραγμάτων για τον κινηματογράφο. Κάτι που πολλοί του χώρου μετέπειτα θα λάμβαναν υπόψιν τους, ώστε να δημιουργήσουν κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό και αξιοσημείωτο.

Όπως και να έχει, τα καλά νέα είναι ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε την ευκαιρία, ακόμη και πολλά χρόνια μετά, να απολαύσουμε αυτές τις ταινίες (σε HD φυσικά) και να μπούμε για λίγο στον φανταστικό αυτό κόσμο των ‘90s ταινιών. Μπορεί αυτές οι ταινίες να ήταν λίγο υποτιμημένες για την εποχή τους, αλλά σίγουρα με τα χρόνια, η αξία τους αναγνωρίστηκε.

Οπότε είμαι σίγουρη ότι και εσύ θα τις εκτιμήσεις, ακόμη και αν δεν έζησες στο πετσί σου την θαυμάσια αυτή δεκαετία. Θα καταφέρεις να πάρεις μια γεύση όμως και να εμπνευστείς με βεβαιότητα από αυτές.

The Craft — 1996

5cultmoviesfrom90s_01.JPG

Οι Robin Tunney, Fairuza Balk, Rachel True και Neve Campbell παίζουν τέσσερις κοπέλες στο λύκειο που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα μάγια. Χρειάζεται να πω περισσότερα;

Space Jam — 1996

5cultmoviesfrom90s_02.jpg

Δεν νομίζω ότι έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης αυτή η ταινία, αλλά παρόλα αυτά είναι φανταστική! Αν έχεις μια ευκαιρία να δεις τον Michael Jordan και τον Charles Barkley να παίζουν μπάσκετ με τα Looney Tunes, γίνεται να μην θέλεις να την δεις; Άσε που αυτή η ταινία μας έδωσε το καταπληκτικό “I Believe I Can Fly” του R.Kelly.

The Basketball Diaries — 1995

5cultmoviesfrom90s_03.JPG

Από τις πρώτες ταινίες του Leonardo DiCaprio του οποίου το ταλέντο φάνηκε από αυτό το φιλμ, κι όλας. Παίζει έναν άσσο του μπάσκετ, ενώ βρίσκεται στο λύκειο και ο οποίος χάνει λίγο τον δρόμο του, ρίχνοντάς το στα ναρκωτικά.

Poison Ivy — 1992

5cultmoviesfrom90s_04.JPG

Εμφανίζεται και στο δραματικό αυτό θρίλερ ο Leonardo DiCaprio, με ένα μικρό όμως ρόλο. Η πρωταγωνίστρια Drew Barrymore παίζει μια φτωχή teenager που γίνεται φίλη με την Sara Gilbert, ένα «καλό» κορίτσι. Τα πράγματα γίνονται πολύ real, πολύ γρήγορα!

Singles — 1992

5cultmoviesfrom90s_05.JPG

Είναι φουλ ‘90s αυτή η ταινία. Από το σετ στο Seattle, τα ρούχα και φυσικά το storyline! Ο Matt Dillon (με μακριά μαλλιά) και η Bridget Fonda είναι –suprise, surprise- «φαινόμενα» της grunge και προσπαθούν να κάνουν καριέρα ισάξια των Pearl Jan, οι οποίο btw κάνουν και cameo στην ταινία! Εντάξει, μόνο και μόνο για το soundtrack, αξίζει να το δεις!