Το αινιγματικό teen τηλεοπτικό show που θα σε κάνει να κολλήσεις από το πρώτο λεπτό.


Noμίζω, ότι ήταν στα 01.35 λεπτά του πρώτου επεισοδίου που κόλλησα με το “13 Reasons Why”. Με την νέα αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά του Netflix, η οποία είναι πολλά περισσότερα από ένα αδιάφορο teen TV show, και το storyline, το καστ (και οι κριτικές) επιβεβαιώνουν και δικαιολογούν την εμμονή του κόσμου, με την σειρά αυτή.

Δεν θα σου κρύψω, έχω δει μόλις τρία επεισόδια. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά (τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσω στο binge-watching των επόμενων επεισοδίων) για να καταλάβω ότι πρόκειται για μια σειρά που δεν απασχολεί μόνο τις ζωές των teenagers.

Η δραματική σειρά διαδραματίζεται στα προάστια μιας περιοχής στην Καλιφόρνια και ξεκινάει με τον κεντρικό της χαρακτήρα τον 17χρονο Clay Jensen, να λαμβάνει μια σειρά από κασέτες τις οποίες έχει ηχογραφήσει η Hannah Baker, μια συμμαθήτριά του η οποία πριν μόλις μια εβδομάδα, αυτοκτόνησε. Με το που ξεκινάει να ακούει ο Clay τις κασέτες, και ο ίδιος ο χαρακτήρας, αλλά και εμείς είμαστε hooked.

Το tv show λοιπόν, απ’ ότι καταλαβαίνεις, ξεκινάει με μυστήριο. Γιατί η Hannah Baker έχει γράψει αυτές τις κασέτες; Υπάρχει λόγος τις έστειλε στον Clay; Είναι αυτός ο λόγος που η συμμαθήτριά του αυτοκτόνησε; Έχουν ακούσει και άλλοι συμμαθητές του τις κασέτες; Ένα σύννεφο μυστηρίου αιωρείται πάνω από τον βασικό, nerdy χαρακτήρα του Clay Jensen τον οποίο αριστουργηματικά υποδύεται ο Dylan Minnette, ένας ανερχόμενος και ταλαντούχος –κατά την γνώμη μου- ηθοποιός, τον οποίο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολύ και στο μέλλον.

Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετικά «καλοκουρδισμένη» σειρά, η οποία είναι τόσο καλά μελετημένη από τους συντελεστές της, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Τα βασικά μηνύματα της; Το bullying και οι (πλέον) συχνές αυτοκτονικές τάσεις των εφήβων. Γύρω από αυτά κινείται η σειρά, η οποία όμως τελικά προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα απλό μάθημα του τι εστί bullying στο σχολείο και γιατί οι έφηβοι τη σήμερον ημέρα, νιώθουν συχνά την ανάγκη να βάλουν τέλος στην ζωή τους.

Οι «χιτσκοκικές» και «σπιλμπεργκικές» επιρροές στην σκηνοθεσία, την σκηνογραφία -μέχρι και την τελευταία τελεία του σεναρίου-, είναι ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή. Τo “american dream” των γραφικών προαστίων στην Αμερική, με τα πανέμορφα σπίτια και τα φρεσκοκουρεμένα γκαζόν, μπορεί να είναι εκεί σαν πρώτη όψη, αλλά στην πραγματικότητα η έννοια αυτού κατεδαφίζεται από την στιγμή που ο κεντρικός χαρακτήρας παραλαμβάνει τις εν λόγω αινιγματικές κασέτες της «αυτόχειρα παρθένας». Μέρος της πρόκλησης του show που αφορά λοιπόν το teen suicide είναι να δημιουργήσει την σωστή ατμόσφαιρα και να προσφέρει τον σωστό τόνο. Αλλάζοντας λοιπόν, το θέμα σε κάτι βασανιστικά αυθεντικό, αλλά και σε ένα… βασανιστικό μυστήριο, μας κάνει να θέλουμε εμμονικά να κλειστούμε στο σπίτι μας και να δούμε «χωρίς ανάσα» την dark αυτή σειρά.

Σε περίπτωση που ακόμη δεν σε έχω πείσει, έχω 13 ακόμη λόγους που θα σε κάνουν τελικά να δεις το… “13 Reasons Why:

1. Είναι «πειστικό» από την αρχή το μυστήριο
2. Οι χαρακτήρες είναι άκρως ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένοι
3. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το show το timeline είναι εξαιρετικός (πώς δηλαδή βλέπουμε σκηνές από το παρελθόν να συνδέονται με το παρόν)
4. Η μουσική είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ (βλ. Joy Division “Love will tear us apart”)
5. Η αφήγηση της Hannah είναι φανταστική και τα λεγόμενα του χαρακτήρα ίσως να μην είναι και 100% αληθινά
6. Είναι πολλά περισσότερα από μια teen δραματική σειρά 
7. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές (και από νέους ηθοποιούς χωρίς μεγάλη εμπειρία)
8. Δεν θα βρεις καλύτερη δραματική σειρά αυτή την στιγμή στο Netflix
9. Νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για κάτι «αληθινό» και ότι μιλάει για αληθινές καταστάσεις
10. Έχει μια αίσθηση κινδύνου που είναι πάντα συναρπαστική
11. Λατρεύουμε την… old school προτίμηση της Hannah να ηχογραφήσει το μήνυμά της σε αναλογικές κασέτες και όχι σε MP3
12. Ούτε το κύριο storyline, ούτε τα δευτερεύοντα storylines σταματάνε να έχουν ενδιαφέρον 
13. Καταλαβαίνεις από την αρχή ότι τα μηνύματα της σειράς έχουν σκοπό και είναι σημαντικά ως προς την ενημέρωση του κοινού