Όταν η τηλεόραση αφήνει χώρο στις νέες φωνές να ακουστούν και να δημιουργήσουν κάτι που εκφράζει τη δική τους παράξενη, αλλά πλήρως συνειδητοποιημένη γενιά.


Όταν σκέφτομαι εικοσάχρονες κοπέλες που δημιουργούν τηλεόραση, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πασίγνωστη σειρά του HBO, Girls. Την σκηνοθετεί/γράφει και πρωταγωνιστεί η Lena Dunham, η οποία ξεκίνησε το συγκεκριμένο εγχείρημα όταν ήταν 26 χρονών. Έβαλε τέσσερις κοπέλες στη καρδιά της Νέας Υόρκης και τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν δουλειές, σχέσεις, χωρισμούς, πτυχία, γονείς, γάμους και διαζύγια. Η σειρά είναι απίστευτα προσεγμένη, ιδιαίτερα στο σενάριό της, οι διάλογοι είναι ένα έργο τέχνης που θα έπρεπε να γίνουν βιβλίο και οι πρωταγωνιστές ανέλπιστα καλοί, καθώς μας έδωσε τα διαμάντια Adam Driver και Zosia Mamet.

girls-750x500.jpggirls-750x500.jpg 

Το 2012, που ξεκίνησε το Girls, ήρθε μια αλλαγή στη τηλεόραση, ένας πιο ανεξάρτητος αέρας παραγωγής και η ιδέα να φτιάχνουμε σειρές με φίλους μας. Αν δεν υπήρχε το Girls δεν θα είχε ανοίξει ποτέ ο δρόμος για να έρθει σε τηλεοπτικό κανάλι το Broad City. Ένα web series που έφερε στο Comedy Central η Amy Poelher. Πρωταγωνιστούν και γράφουν τη σειρά η Ilana Glazer (22 ετών όταν την ξεκίνησε) και η Abbi Jacobson (25 ετών αντίστοιχα). Η ιδέα του Broad City είναι σαν ένα πολύ πιο ρεαλιστικό και φιλελεύθερο Sex and the City, όχι στην πανάκριβη upper east side της Νέας Υόρκης, αλλά στις πιο οικονομικές και προσγειωμένες γειτονιές της. Οι πρωταγωνίστριες παλεύουν στις δουλειές τους και εξερευνούν τη dating scene της εποχής μας, με απίστευτο χιούμορ και ειλικρινή αληθοφάνεια. Είναι ξεκαρδιστικό, σε πονάει όμως με τις αλήθειες του και, αν είσαι τυχερός, θα σου περάσει λίγη από την τρελή του φιλοσοφία.

JFR_BROAD_CITY_07_Studio_0147C.jpg 

Έπειτα σκέφτηκα να σας συστήσω το You're the Worst, μια απίστευτη μαύρη κωμωδία για το πόσο fucked up είναι οι σχέσεις του σήμερα, δημιουργώντας μια από τις πιο ρομαντικές σειρές της τηλεόρασης χωρίς να το θέλει. Στο επίκεντρο είναι ένα ζευγάρι που αδυνατεί να λειτουργήσει "φυσιολογικά" και συμβατικά στη σχέση του, οι πρωταγωνιστές είναι ένα θαύμα και η χημεία τους είναι αξιοζήλευτη. Αστείο, με μερικές τροπές προς ένα σκοτάδι κλινικής κατάθλιψης που δεν περίμενες να εξερευνήσει στη δεύτερη σεζόν του, δίνει πνοή φρέσκου αέρα στην αμερικάνικη τηλεόραση.

worst9tvf-1-web.jpg 

Η επομένη επιλογή δεν ξέρω αν ταιριάζει ακριβώς στο concept "εικοσάρηδες και τηλεόραση" καθώς η πρωταγωνίστρια είναι 40 χρονών, παριστάνει όμως... την 26χρονη. Μια απίστευτα γλυκιά και χαριτωμένη σειρά, που δημιούργησε ο Darren Star, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, Younger. Μία χωρισμένη μητέρα ψάχνει δουλειά, αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να την προσλάβει λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, μέχρι που αποφασίζει να πει ότι είναι 26 χρονών και αρχίζει να δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο. Τα βιβλία, οι αναφορές σε σύγχρονους συγγραφείς, ο πανέμορφος Nico Tortorella και η εμφάνιση της Hilary Duff μαζί με την υπέροχη Sutton Foster συνδυάζουν μια ζεστή σειρά που δεν θα θες να τελειώσει ποτέ.

younger.jpg 

Για το τέλος κράτησα το Underemployed, μία σειρά που άντεξε μόνο για 12 επεισόδια στο MTV και, παρά την αφέλεια της, έδωσε κάτι αισιόδοξο και όμορφο. Εικοσάρηδες που μόλις έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο και ψάχνουν τι θα κάνουν στη ζωή τους. Έχει το ρομαντισμό της ηλικίας, τα κλισέ του καναλιού, αλλά και την αθωότητα και την τόλμη να πει κάτι αληθινό. Αξίζει, κι ας κόπηκε νωρίς.

chi-underemployed-mtv-television-review-201210-001.jpg