Ριψοκίνδυνη, αφού απλώνεται στη σκιά της Αίτνας, παραδοσιακή σαν γνήσια Σιτσιλιάνα, γοητευτική σαν Ιταλίδα και ιστορική σαν τη Μεσόγειο, η Κατάνια είναι προορισμός που πρέπει να ανακαλύψεις! 


Στην Κατάνια, τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Η πόλη είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη της Σικελίας, του μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου που ισορροπεί στην άκρη της ιταλικής «μπότας». Η ίδια η Κατάνια έχει μάθει από αρχαιοτάτων χρόνων να ισορροπεί ανάμεσα στο νερό και τη φωτιά, τη Μεσόγειο και την Αίτνα, αλλά και ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, την ιστορία και τα πολυτελή θέρετρα, τους αρχαίους ναούς και τα μοδάτα μαγαζιά. Λουσμένη στο λαμπρό φως της Σικελίας, αψηφά τη δύναμη του ηφαιστείου και συνεχίζει να κλείνει με σιτσιλιάνικο νάζι το μάτι σε όσους τολμούν να την εξερευνήσουν, κάτι που μπορείς πλέον να κάνεις πανεύκολα με τις 4 εβδομαδιαίες πτήσεις της Aegean.

Ξεκίνα από τα βασικά
Η Κατάνια ξεκίνησε τη ζωή της ως αποικία της αποικίας. Χτίστηκε από Χαλκιδείς από τη Νάξο της Σικελίας και έχει συνδέσει την ιστορία της με το ηφαίστειο της Αίτνας, που «ντύνει» με τα μαύρα ηφαιστιογενή πετρώματά της πολλά σημεία της πόλης. Αν και μοιάζει με τεράστιο μουσείο, χάρη στα αρχαία και τα μπαρόκ της κτίρια, η Κατάνια είναι μία ολοζώντανη πόλη που πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις για να δεις σε όλη της την μεγαλοπρέπεια.

Ξεκίνα από την κεντρική via Etnea με τα μπαρόκ κτίρια και τις ιταλικές μπουτίκ, που θα σε φέρει στην κεντρική Piazza Duomo. Εκεί αποκλείεται να χάσεις το εμβληματικό Σιντριβάνι του Ελέφαντα (Fontana Dell'Elefante), που φτιάχτηκε το 18ο αιώνα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βακαρίνι. Είναι ένας κανονικός ελέφαντας, που οι ντόπιοι ονομάζουν Liotru, φτιαγμένος από τη μαύρη πέτρα της Αίτνας που κουβαλάει στην πλάτη του ένα πανύψηλο αιγυπτιακό οβελίσκο από γρανίτη. Ο μύθος θέλει έναν ελέφαντα να έχει κυνηγήσει τα άγρια ζώα την εποχή που χτιζόταν η Κατάνια, σώζοντας τους πρώτους αποίκους!

elefant.jpg
O Liotru που έσωσε τους πρώτους αποίκους της Κατάνια

Απέναντι από τον Ελέφαντα, θα βρεις τον Καθεδρικό της Αγίας Αγάθης (Cattedrale di Sant'Agata) που είναι η πολιούχος της πόλης. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα αλλά έπαθε τόσες φθορές από τους σεισμούς της Αίτνας, ειδικά αυτόν του 1693, που ανοικοδομήθηκε το 18ο αιώνα. Η Αγία Αγάθη είχε μία μαρτυρική ζωή, σκηνές της οποίας θα δεις σκαλισμένες πάνω στην ξύλινη κεντρική πόρτα, αφού διασχίσεις τρεις σειρές με κορινθιακούς κίονες στην πρόσοψη. Το εσωτερικό του ναού εκτός από τα λείψανα της Αγίας Αγάθης φιλοξενεί και την τελευταία κατοικία του διασημότερου τέκνου της πόλης, του συνθέτη Βιντσέντζο Μπελίνι

Μάθε ακόμα περισσότερα για το Μπελίνι, πηγαίνοντας στο Teatro Massimo Bellini (Via Giuseppe Perrotta), το λυρικό θέατρο της Κατάνια που χτίστηκε το 19ο αιώνα. Πέρνα από το μαρμάρινο φουαγιέ και ανέβα στα κόκκινα θεωρεία για να δεις στο ταβάνι τις σκηνές από τις διασημότερες όπερες του. Εδώ να ξέρεις το 1951 η Μαρία Κάλλας έδωσε μία καταπληκτική ερμηνεία στην όπερα «Νόρμα» του Μπελίνι, στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του. 

catedral.jpg
Η πρόσοψη του Καθεδρικού της Αγίας Αγάθης

Επόμενη στάση το «Κολοσσαίο» της Σικελίας, το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ. που σώζεται στην πλατεία Στησιχόρου (Piazza Stesicoro). Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ηφαιστειακή λάβα, σήμερα μπορείς να δεις μόνο ένα μικρό κομμάτι του, αλλά στις δόξες του ήταν το μεγαλύτερο θέατρο του νησιού και χωρούσε 15.000 θεατές. 

Στην Corso Italia, τη via Monfalcone και τη via Umberto θα χαζέψεις τις βιτρίνες των ιταλικών οίκων μόδας, πριν επιστρέψεις στο κέντρο για να επισκεφτείς το Κάστρο Ursino (Piazza Federico II di Svevia) που έχτισε τον 13ο αιώνα ο βασιλιάς της Σικελίας Φρειδερίκος ο Β’ για βασιλική κατοικία. Το castello άντεξε τους σεισμούς και σήμερα φιλοξενεί το Museo Civico, με αρχαία από τις διάφορες αποικίες της Σικελίας, νομίσματα, αττικούς κρατήρες και συλλογή με μεσαιωνικά έργα τέχνης.

teatromassimobellini.jpg
Άκρως εντυπωσιακό το Teatro Massimo Bellini

Κάνε λίγο shopping δίπλα στο Ursino, στην via Reitano, διαλέγοντας ανάμεσα σε χειροποίητες μαριονέτες, διακοσμητικά από λάβα, κεραμικά από το Καλτατζιρόνε και μινιατούρες candelore, μπαρόκ ξύλινα άρματα αφιερωμένα στην πολιούχο της πόλης, ζωγραφισμένα στο χέρι. Για αυθεντικά σιτσιλιάνικα σουβενίρ, βρείτε το sciacciapensieri, ένα μικρό μουσικό όργανο που οι Σικελοί χτυπούν ανάμεσα στα χείλη για να διώξουν τις έγνοιες.

Μπες στον μυστηριώδη κόσμο της Αίτνας
Αποκλείεται να φύγεις από την Κατάνια και τη Σικελία χωρίς να γνωρίσεις το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Πολλά γραφεία στην Κατάνια διοργανώνουν επισκέψεις στην Αίτνα, που περιλαμβάνουν ανάβαση με τζιπ, ταξίδι με τελεφερίκ πάνω από το απόκοσμο ηφαιστειακό τοπίο και πεζοπορία με ξεναγό μέσα από τα ποτάμια της παγωμένης λάβας, μέχρι το χείλος ενός από τους δεκάδες κρατήρες σε ύψος 3.000 μέτρων!

etna.jpg
H Αίτνα όπως φαίνεται από το λιμάνι της Κατάνια

Ακόμα και σήμερα στα μικρά χωριά γύρω από την Κατάνια κάνουν συχνά λιτανείες ζητώντας τη θεία προστασία από τη δύναμη της Αίτνας, η οποία στο μακραίωνο παρελθόν της (είναι ηλικίας 2 εκ. ετών(!), έχει να επιδείξει πολλές καταστροφικές εκρήξεις που κάλυψαν με λάβα ολόκληρες περιοχές. 
Στις πλαγιές της Αίτνας που από το 2013 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λειτουργεί και το Πάρκο (Parco dell’ Etna) αλλά και δύο καταφύγια (Σαπιέντσα και Τσίτελι) για τους επισκέπτες του καλοκαιριού και τους σκιέρ τον χειμώνα.

Στην Ταορμίνα με τους σταρ
Αν έχεις όρεξη για μία μικρή εκδρομή, ιδανικός προορισμός είναι η κομψή και κοσμοπολίτικη Ταορμίνα, μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια της Κατάνια, από όπου θα έχεις και πανοραμική θέα της Αίτνας. 

Είναι μία από τις ομορφότερες και γραφικότερες περιοχές της Ιταλίας, και δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν υπήρξε ησυχαστήριο για μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του ιταλικού και όχι μόνο σινεμά, όπως η Κλαούντια Καρντινάλε, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Γκάρι Κούπερ και το ζευγάρι Λιζ Τέιλορ-Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το μεσαιωνικό μπλέκεται με το μπαρόκ στην Ταορμίνα που σίγουρα θα σε κερδίσει με τα γεμάτα μπουκαμβίλιες και γιασεμιά σοκάκια της και τα μεγαλόπρεπα palazzi, όπως το Palazzo Corvaja, που υπήρξε η έδρα της πρώτης σικελικής Βουλής το 1411. Το 1946 ανακαινίστηκε και σήμερα φιλοξενεί Μουσείο Ανθρωπολογίας.

Τσέκαρε τις βιτρίνες στο κεντρικό καλντερίμι Corso Umberto, ανηφορίζοντας από το νησάκι Isola Bella και πέρνα οπωσδήποτε από το μεγαλειώδες Teatro Greco, το ελληνικό θέατρο του 3ου αιώνα π.Χ. των 5.000 θεατών που ανακαινίστηκε από τους Ρωμαίους για να γίνει αρένα μονομαχιών.

Για ανακάλυψη 
Βρες την Via Crociferi και συγκεκριμένα τον αριθμό 16 για να κάνεις μία επίσκεψη στο Herborarium, ένα ιδιόμορφο Μουσείο που θα σε μάθει τα πάντα για τα βότανα και το τσάι, εμπνευσμένο από τους Βενεδικτίνους Μοναχούς που χρησιμοποιούσαν τα βότανα ως φυτικά φάρμακα. 

herborarium.jpg
Το σπίτι του τσαγιού στο Herborarium

Στα βόρεια της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, θα βρεις το Le Ciminiere, πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας θείου που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο με café, μπαρ αλλά και Μουσεία, μεταξύ αυτών και το Μουσείο του Σινεμά. Η ξενάγηση είναι στα ιταλικά αλλά η μεγάλη συλλογή από πόστερ ταινιών, memorabilia και vintage εξοπλισμό θα σε κερδίσει, όπως και το 'Casa del Cinema', ένα «διαμέρισμα» του οποίου τα δωμάτια είναι αφιερωμένα σε καλτ σκηνές από ταινίες. 

Κάνε μία μεγαλύτερη βόλτα μέχρι τις Συρακούσες και την Ορτυγία για να δεις τα αξιοθέατα αλλά και να δεις στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό των Συρακουσών το μέρος όπου γυρίστηκαν οι χαρακτηριστικές σκηνές από τη «Μαλένα» του Τζ.Τορνατόρε με τη Μόνικα Μπελούτσι.

Φάε παγωτό όπως οι Σιτσιλιάνοι, σε σάντουιτς μέσα σε ψωμάκι μπριος. Οι ντόπιοι περηφανεύονται ότι το παγωτό γεννήθηκε εδώ τη ρωμαϊκή εποχή φτιαγμένο από χιόνι της Αίτνας και θα το βρεις σε άπειρες γεύσεις. Δοκίμασε οπωσδήποτε φιστίκι και νοτσιόλα.

Πεθύμησες Ελλάδα; 
Μόλις 5 χιλιόμετρα νότια της Ταορμίνα θα βρεις τη Νάξο! Είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία της Σικελίας που ιδρύθηκε από Χαλκιδείς αποίκους το 735 π.Χ. αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς το 403 π.Χ.. Πάντως, οι σύγχρονοι Σιτσιλιάνοι, από σεβασμό στο παρελθόν της πόλης, προχώρησαν σε αδελφοποίηση με τη Χαλκίδα και ονόμασαν μάλιστα τον κεντρικό παραλιακό δρόμο Via Calcida Eubea (Οδός Χαλκίδα της Εύβοιας). Εδώ θα κάνεις τη βόλτα σου όλες τις ώρες, το πρωί με ποδήλατο που θα νοικιάσεις και το βράδυ περπατώντας χαλαρά με τους ντόπιους, ενώ στην κοντινή παραλία Dal Pirata θα κάνεις το μπάνιο σου.

taormina.jpg
Μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς την Ταορμίνα

Οι γεύσεις
Χάρη στα ηφαιστειακά της εδάφη, η Κατάνια είναι ευλογημένη με μία πλούσια γη που δίνει απλόχερα εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η κουζίνα της έχει ιταλικές και αραβικές επιρροές και το κορυφαίο της πιάτο είναι η pasta alla Norma, μακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό που πήρε το όνομά της από την όπερα του Μπελίνι.  Δοκίμασε ακόμα καπονάτα με μελιτζάνες, μπάλες ρυζιού αραντσίνι, πίτσα με χειροποίητη λεπτή ζύμη, κρασί από τους ηφαιστειακούς αμπελώνες αλλά και τα ονομαστά canoli, γλυκές φλογέρες με ρικότα και τη σιτσιλιάνικη τούρτα cassata

Νυχτερινή ζωή
Στην Κατάνια αποκλείεται να πας νωρίς για ύπνο! Στο Le Ciminiere, εκτός από το Μουσείο του Σινεμά, θα βρεις άπειρες προτάσεις για ταινίες, παραστάσεις, χορό, συναυλίες αλλά και clubbing μέχρι το ξημέρωμα. Χαλαρά ποτά, εξωτικά κοκτέιλ και νόστιμο φαγητό θα βρεις σε άπειρα μαγαζιά γύρω από την Piazza Duomo στο κέντρο της πόλης, ενώ έντονη νυχτερινή ζωή έχει και η κοσμοπολίτικη Ταορμίνα.

night_catania.jpg
Το ξημέρωμα στην Κατάνια πάντα αργεί!

Info
Ταξίδεψε τώρα!

Η Κατάνια είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η Aegean πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα 4 φορές την εβδομάδα! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Η Aegean προσγειώνεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fontanarossa της Κατάνια που απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη. Για να πας στο κέντρο της πόλης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λεωφορείο ΑΜΤ Alibus που κάνει τέρμα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κατάνια. Με το ταξί, αν και η απόσταση ανάμεσα στο αεροδρόμιο και την πόλη είναι μικρή, η διαδρομή θα σου κοστίσει περίπου 25 ευρώ. 

Τα δρομολόγια
Υπάρχουν 4 πτήσεις της Aegean από την Αθήνα προς την Κατάνια κάθε εβδομάδα.

Βρες τώρα ξενοδοχείο!
Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!