Μικρή, ιστορική και μυστηριώδης, η Μάλτα μπήκε στην καρδιά του Game of Thrones και περιμένει να μπει και στη δική σου!


Σαν σταγόνα ιστορίας πλέει στη Μεσόγειο η Μάλτα. Τα μεγαλιθικά της μνημεία, οι ναοί των Ιπποτών, τα κάστρα, τα μουσεία, τα αραβουργήματα, ακόμα και οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του πλούσιου παρελθόντος που κρύβει το νησί. Πολλοί προσπάθησαν να το κατακτήσουν, ενώ πιο πρόσφατοι επίδοξοι «κατακτητές» είναι το Χόλιγουντ και η σειρά Game of Thrones που έκανε τη Μάλτα αγαπημένο της σκηνικό. Εδώ θα ανακαλύψεις τις μικρές γωνιές του King’s Landing και του Red Keep, αλλά όχι μόνο! Θα χορτάσεις ψάρια, θα ξαπλώσεις σε πανέμορφες παραλίες, θα ταξιδέψεις στο χρόνο και την ιστορία, θα βυθιστείς στην απέριττη νυχτερινή ζωή και όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα με έως 5 εβδομαδιαίες πτήσεις της AEGEAN!

Πρώτη στάση: Βαλέτα
Πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι όταν βρεθείς στη Μάλτα θα έχεις μία αίσθηση οικειότητας, ότι κάτι σου θυμίζουν πολλά πράγματα που θα δεις. Και θα έχεις απόλυτο δίκιο, αφού εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται στην ουσία για μία μεσογειακή χώρα, με φύση και θάλασσα που έχουν κάτι από ελληνικό νησί, η Μάλτα υπήρξε «πλατό» πολλών ταινιών, όπως ο Μονομάχος, η Τροία και πιο πρόσφατα το Assassin’s Creed.

ricasoli.jpg
To Ricasoli στο Game of Thrones

Πρώτη σου στάση θα είναι οπωσδήποτε η πρωτεύουσα Βαλέτα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Την έχτισαν οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη τον 16ο αιώνα, αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εκτός από δύο φυσικά λιμάνια, διαθέτει ένα εξαιρετικά φρούριο, το Saint Elmo (χερσόνησος Sciberras). 

Περπάτησε τον κεντρικό πεζόδρομο, την Triq Ir-Repubblika, για να δεις εκτός από τις λαμπερές βιτρίνες και τα τουριστικά μαγαζιά, τα περίφημα κλειστά μπαλκόνια της Μάλτας. Όλη η πόλη είναι γεμάτη παλιά κτίρια και χτυπημένα από το χρόνο palazzi, ενώ όταν κουραστείς από το περπάτημα μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα στα café της πλατείας Δημοκρατίας.

Μην παραλείψεις να περάσεις από το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου (Pjazza San Ġorġ), όπου θα πάρεις μία γεύση από τον πλούτο του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών, με την ατμοσφαιρική τραπεζαρία, τις μπαρόκ ταπισερί και την εξαιρετική έκθεση στολών και όπλων. Χτίστηκε το 1571 και ήταν έδρα του Τάγματος, ενώ σήμερα στεγάζει το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία. 

grandmasterspalace.jpg
To εσωτερικό του παλατιού του Μεγάλου Μάγιστρου με τη μπαρόκ αισθητική

Κατευθύνσου μετά στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη (Triq San Gwann), όπου εκτός από τις ταπισερί που έχουν φιλοτεχνήσει ο Ρούμπενς και ο Πουσέν, θα δεις το αριστούργημα του Καραβάτζιο «Ο Αποκεφαλισμός του Ιωάννη» και θα θαυμάσεις το πολύχρωμο μαρμάρινο πάτωμα, που πρέπει να σου πω ότι είναι παράλληλα και τόπος ανάπαυσης 375 Ιπποτών!

Για να ξεκουράσεις τα μάτια σου, ανέβα στους Κήπους Barrakka (Triq Sant' Orsla) και απόλαυσε την θέα της Βαλέτα. Παλιά ήταν το ησυχαστήριο των Ιπποτών, σήμερα όμως είναι εξαιρετικά θορυβώδες σημείο, αφού κάθε μεσημέρι τα κανόνια στον εξώστη ρίχνουν μία βολή! Από εδώ μπορείς να δεις και το φρούριο Ricasoli, το οποίο "έπαιξε" το Red Keep στο Game of Thrones.

Συνέχισε το sight-seeing στη γειτονιά της Vittoriosa, για να δεις την υπερπολυτελή μαρίνα αλλά και την μοναδική θέα της Βαλέτα. Λίγο έξω από το κέντρο, θα βρεις το Στόουνχετζ της Bαλέτα στον αρχαιολογικό χώρο Tarxien (Triq It Tempii Neolitici). Πρόκειται για 4 αινιγματικές μεγαλιθικές κατασκευές, μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που χρονολογούνται από το 3600 μέχρι το 2500 π.Χ.

Σσσσστ! Η Σιωπηλή Πόλη
Επόμενη στάση η Μεδίνα, στο κέντρο του νησιού, γνωστή και ως "Σιωπηλή Πόλη". H παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας είναι μία πραγματική καστροπολιτεία, με ατμοσφαιρικά σοκάκια που μοιάζουν με λαβύρινθο και εντυπωσιακές προσόψεις σε πολλά μπαρόκ κτίρια με αραβικές επιρροές. Ακόμα και γεμάτη επισκέπτες, η Μεδίνα είναι πάντα γαλήνια και μυστηριακή, κάτι που θα διαπιστώσεις και όταν ανέβεις στο μεγάλο προμαχώνα για να την δεις σε όλη την την μεγαλοπρέπεια. Κι εδώ γυρίστηκαν πολλές σκηνές από το GoT και σίγουρα θα αναγνωρίσεις πολλά σημεία.
 

Gozo
Δεν γίνεται να έρθεις στη Μάλτα και να μην κάνεις μία στάση στο Gozo, το επονομαζόμενο και νησί της Καλυψούς, αφού ο μύθος θέλει τον Οδυσσέα να υποκύπτει στα μάγια της γητεύτρας Καλυψούς σε αυτό το μικρό νησάκι στα βόρεια της Μάλτας. 

Βέβαια, το σήμα κατατεθέν του νησιού, το Γαλάζιο Παράθυρο (Azure Window), που το ξέρεις γιατί ήταν το σκηνικό στο γάμο της Ντενέρις και του Ντρόγκο στην πρώτη σεζόν του Game of Thrones, κατέρρευσε πρόσφατα, πληγώνοντας βαθιά τους Μαλτέζους. Ωστόσο, το κουκλίστικο Gozo κρύβει μερικά ακόμα μυστικά που σε καλούν να τα ανακαλύψεις! 

Θα πάρεις το φέρι και αφού περάσεις από το μικροσκοπικό Comino θα φτάσεις στο Gozo. Θα πας γραμμή στη Σπηλιά της Καλυψούς με την απίστευτη θέα στον κόλπο Ramla, προτού πάρεις το δρόμο για το Ggantija, με τους κολοσσιαίους και μυστηριακούς ναούς που είναι παλαιότεροι και από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, αφού υπάρχουν στο νησί πάνω από 5.000 χρόνια! 

Ggantija.jpg
Το μυστηριακό μνημείο Ggantija που είναι πιο παλιό και από τις Πυραμίδες

Στην πρωτεύουσα του νησιού Victoria, θα δεις ότι κάθε σπίτι έχει το δικό του όνομα και κάθε δρόμος το δικό του άγιο, τον οποίο τιμούν με ένα άγαλμα. Περπάτησε οπωσδήποτε και στην Citadella, που είναι σαν πόλη μέσα στην πόλη, με οχύρωση, Αρχαιολογικό Μουσείο και Καθεδρικό αλλά και απλόχερη θέα σε όλο το Gozo. 

Τα Μουσεία
Στο μπαρόκ παλάτι Auberge de Provence, που ήταν παλιά ο κοιτώνας των Ιπποτών από την Προβηγκία, θα επισκεφτείς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Republic Street), όπου εκτός από την ιστορία της Μάλτας, θα ανακαλύψεις και τις περίφημες «Παχιές Κυρίες», τα ευτραφή γυναικεία ειδώλια από τον αρχαιολογικό χώρο του Hagar Qim που πιθανόν αναπαριστούν την προϊστορική θεά της γονιμότητας καθώς και την «Αφροδίτη της Μάλτας» από τον ίδιο χώρο. Αυτό που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει είναι η «Κοιμωμένη Κυρία» από την υπόγεια νεκρόπολη Hypogeum, ξαπλωμένη και παραδομένη σε βαθύ ύπνο από το 3.000 π.Χ.

Στο palazzo του Ναυαρχείου, όπου κάποτε φιλοξενήθηκε ο Τσώρτσιλ, ο Γεώργιος ο Ε’ αλλά και η Βασίλισσα Ελισάβετ, θα δεις το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Μάλτας, με έργα Ιταλών και Μαλτέζων καλλιτεχνών του 15ου ως 20ου αιώνα, συλλογή επίπλων και ασημικών. Ξεχωρίζει η συλλογή έργων του ζωγράφου του ιταλικού μπαρόκ Ματία Πρέτι αλλά και η αριστουργηματική ακουαρέλα του Τέρνερ που απεικονίζει το Μεγάλο Λιμάνι. 

Για ανακάλυψη
Δοκίμαστε τα γλυκά και τους καφέδες στο Caffe Cordina στη Βαλέτα και κάνε μία βόλτα με τα λεωφορεία που είναι σήμα κατατεθέν της πόλης και θα τα βρεις να απεικονίζονται πάνω σε μπλουζάκια, πιάτα και μινιατούρες (να θυμάσαι ότι λόγω βρετανικής αποικιοκρατίας, η οδήγηση είναι στα αριστερά).
Κάνε μία στάση στο Comino, στο δρόμο για το Gozo, με την πανέμορφη λιμνοθάλασσα και το Φάρο της Παναγίας που έχτισαν οι Ιππότες. 

Ταξίδεψε στο κέντρο του νησιού και το χωριό Μόστα για να επισκεφτείς την εκκλησία με τον εντυπωσιακό τρούλο και το μεγαλοπρέπές εσωτερικό. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ένα έκθεμα στο Μουσείο της εκκλησίας, μία βόμβα που έπεσε πάνω στον Καθεδρικό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να εκραγεί. 

mosta.jpg
Η βόμβα που δεν εξερράγη ποτέ στη Μόστα

Αν έχεις λίγη τύχη, θα πετύχεις μία από τις πολυάριθμες festas, τις γιορτές που διοργανώνουν οι Μαλτέζοι προς τιμήν των αγίων κάθε πόλης, όπου θα πάρεις μία γεύση από ρωμαιοκαθολικούς εορτασμούς, με τις λιτανείες, τα λάβαρα και τα χρωματιστά αγάλματα των αγίων. 

Οι γεύσεις
Όπως και όλη η Μάλτα, έτσι και η κουζίνα της φέρει σημάδια και επιρροές από όλους τους λαούς που πέρασαν ανά τους αιώνες από εδώ. Σικελικά, μαυριτανικά, ακόμα και βρετανικά στοιχεία παντρεύονται και ανεβαίνουν επίπεδο στα πιάτα των Μαλτέζων. 

Δοκίμασε οπωσδήποτε ψάρια, όπως το lampuki (δελφινόψαρο), ψαρόσουπα, fenek, κουνέλι με σπαγγέτι σιγοψημένο σε κρασί, αλλά και ftira, το εκπληκτικό ψωμί των ντόπιων. Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις λικέρ Bajtra, από εκχύλισμα φραγκόσυκου ενώ για να συνδυάσεις βόλτα και γαστρονομία, πήγαινε στο Marsaxlokk, ένα ψαροχώρι που προτιμούν πολλοί Μαλτέζοι για κυριακάτικη βόλτα. Εκτός από φρέσκοψάρι σε μία από τις δεκάδες ταβέρνες πάνω στην παραλία θα δεις και τις luzzu, τις παραδοσιακές, πολύχρωμες βάρκες της Μάλτας. 

caffecordina.jpg
H Piazza στο Caffe Cordina

Νυχτερινή ζωή
Η δράση τη νύχτα μεταφέρεται στις παμπ, τα μπαρ και τα κλαμπ της Paceville ενώ η καρδιά της νυχτερινής Μάλτας χτυπάει στο St. Julian’s, στην πόλη Sliema, δίπλα στη Βαλέτα. Εδώ θα βρεις πολυτελή ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια με (τι άλλο;) θαλασσινά, μπαρ και κλαμπ για όλα τα γούστα.

Info
Ταξίδεψε τώρα!
Η Μάλτα είναι ιδανικός προορισμός όλο το χρόνο! Η AEGEAN πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από Αθήνα έως 5 φορές την εβδομάδα! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Ακόμα, μέσω του Low Fare Calendar, μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!
Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Η AEGEAN προσγειώνεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας που απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Bαλέτα. Για να πας στο κέντρο της πόλης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις 4 γραμμές των δημόσιων λεωφορείων ή το λεωφορείο του αεροδρομίου που θα σε πάνε κατευθείαν στο ξενοδοχείο σου, εφόσον έχεις κάνει κράτηση θέσης online. Επίσης, τα ταξί έχουν προκαθορισμένο τιμοκατάλογο ανάλογα με τον προορισμό. 

Τα δρομολόγια
Υπάρχουν έως 5 πτήσεις της AEGEAN από την Αθήνα προς τη Μάλτα κάθε εβδομάδα.

Βρες τώρα ξενοδοχείο!
Εκτός από το επόμενο ταξίδι σου, μέσα από την ιστοσελίδα της AEGEAN μπορείς ταυτόχρονα να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου!