Σκοπός η καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών


Σκοπός η καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών

Η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS σε συνεργασία με την εταιρεία  BEE GROUP A.E. και το ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, υλοποιούν το Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Σταυροδρόμια τέχνης». Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και θρησκείας με σκοπό την καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών που δέχονται ομάδες, όπως αυτή των μεταναστών.

Το πρόγραμμα θα  υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο 2015 σε δύο πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη),  στις οποίες υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστευτικού πληθυσμού και απευθύνεται σε μετανάστες  των οποίων η διαμονή έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα, καθώς και σε Έλληνες πολίτες. Η συμμετοχή  των καλλιτεχνών είναι ελεύθερη και ο απαιτούμενος εξοπλισμός θα παρέχεται δωρεάν από το πρόγραμμα.
Το σύνολο των δράσεων που θα αναπτυχθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σταυροδρόμια τέχνης» είναι:

• Υλοποίηση εργαστηρίων Θεάτρου, Μουσικής και Κινηματογράφησης/μοντάζ- βίντεο τέχνης με σκοπό τη δημιουργία μεικτών καλλιτεχνικών ομάδων που θα δημιουργούν θεατρικές και  μουσικές παραστάσεις.
• Street events που θα γίνουν σε κεντρικά σημεία, όπου οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις που έχουν ετοιμάσει στα πλαίσια των εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν σε κάθε πόλη.
• Κεντρικές εκδηλώσεις, όπου θα παρουσιαστεί η συνολική δράση και θα βραβευτεί η καλύτερη παράσταση, όπως αυτές βαθμολογήθηκαν από το κοινό κατά τη διάρκεια των street events.

Στόχοι της προσπάθειας αυτής,  είναι  η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος Ελλήνων και μεταναστών για τη συμμετοχή τους στη δράση, η συνεύρεση καλλιτεχνών με διαφορετική εθνικότητα και διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες με σκοπό την επικοινωνία μέσω της τέχνης, η ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και η δημιουργία ενός  διαλόγου μέσω του οποίου  θα  αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μαζί, με θετικό τρόπο για τους ίδιους αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο  του Ετήσιου Προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών», Δράση 1.4.α/13 : «Σταυροδρόμια Τέχνης» που εντάσσεται στην Προτεραιότητα 1: «Υλοποίηση Δράσεων για την πρακτική εφαρμογή των Κοινών Βασικών αρχών για την πολιτική ένταξης των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crossroadofarts.gr  και στη σελίδα του Facebook: Σταυροδρόμια Τέχνης