Η νέα «τάση» που γράφει ιστορία!


Αν νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, τότε σου λέμε με σιγουριά πως δεν ισχύει αυτό. Εσύ που σαν καλός φοιτητής πας κάθε μέρα στην σχολή σου και ακούς τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις από καταξιωμένους καθηγητές που σου «ανοίγουν» το μυαλό, σου έχουμε νέα! Πώς θα σου φαινόταν αν αυτός ο καθηγητής ήταν… ολόγραμμα; Οι φοιτητές στο Imperial College θα μπορούν σύντομα να σου απαντήσουν σ’ αυτό.

Στο εν λόγω πανεπιστήμιο στο Λονδίνο κάτι εξαιρετικό πρόκειται να συμβεί. Γράφει ιστορία ως το πρώτο πανεπιστήμιο που θα προσφέρει μαθήματα και διαλέξεις από ολογράμματα διδασκόντων και άλλων ομιλητών! Φανταστικό;

Αρχικά, θα χρησιμοποιούν τα ολογράμματα σε διαλέξεις μεταπτυχιακών μαθημάτων και συγκεκριμένα στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και μετέπειτα το σύστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί και στις υπόλοιπες ειδικότητες.

Τα ολογράμματα είναι αποτέλεσμα ενός αλγόριθμου τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει πραγματικό πρόσωπο απέναντι στον εκπαιδευόμενο.

O Dr David Lefevre διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (EdTech) του Imperial College δήλωσε σχετικά: «Η εναλλακτική λύση είναι η χρήση λογισμικού βιντεο-διάσκεψης, αλλά πιστεύουμε ότι τα ολογράμματα δίνουν πολύ μεγαλύτερη αίσθηση φυσικής παρουσίας. Οι ομιλητές θα έχουν μια οθόνη υψηλής ανάλυσης μπροστά τους, η οποία θα τους επιτρέπει να δείχνουν τους ανθρώπους και να τους κοιτούν στα μάτια. Θα μπορούν πραγματικά να αλληλεπιδράσουν με την τάξη τους, δεχόμενοι ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο».

Το εκπληκτικό με την δυνατότητα αυτή είναι ότι θα μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ολογράμματα. Έτσι θα μπορεί να υπάρχει ένα πάνελ πολλών ομιλητών, άλλοι πραγματικοί…. και άλλοι όχι! Θα μπορούν όμως όλοι να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης, οι ομιλίες θα καταγράφονται και θα μπορούν να ξαναπαιχτούν στο μέλλον.

Τον αλγόριθμο για τα ολογράμματα έχει αναπτύξει η εταιρεία Arht Media. Η νέα τεχνολογία θα αξιοποιηθεί από την Συμμαχία για το Μέλλον της Εκπαίδευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έξι ακόμα διακεκριμένων σχολών management με επικεφαλής την Imperial College Business School.

Φωτό: Antenna / Unsplash