Δημιουργήθηκε με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και αξίζει πολλά δολάρια


Κάποιος που αγαπάει την τέχνη, θα κάνει τα πάντα για να την υπηρετήσει. Ενώ μπορεί να περίμενες ότι την τέχνη υπηρετούν μόνο άνθρωποι, τότε έκανες λάθος.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη έχουν πλέον αποκτήσει μεγάλο εύρος. Στην αρχή, μπορεί να χρησιμοποιούνταν για basics καταστάσεις, μιμούμενη ανθρώπινες συμπεριφορές, τώρα όμως το επίπεδο που έχει φτάσει…. ζωγραφίζει! Κυριολεκτικά.

Ο πρώτος πίνακας τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκε πρόσφατα και το αποτέλεσμα ήταν το "Portrait of Edmond de Belamy" («Πορτρέτο του Έντμοντ Μπέλαμι») –φανταστικό πρόσωπο.

https://www.instagram.com/p/BpWpt1NlTB2/

Το πορτρέτο έγραψε ιστορία όταν κατασκευάστηκε και τώρα ξαναγράφει ως το πρώτο έργο τέχνης τεχνητής νοημοσύνης που πουλήθηκε σε δημοπρασία! Η τιμή του; Στα ύψη, πλησιάζοντας σχεδόν το μισό εκατομμύριο δολάρια. Για την ακρίβεια, πουλήθηκε στην τιμή των 432.500 δολαρίων.

Το Christie’s πούλησε τον πίνακα την Πέμπτη, σε ανώνυμο αγοραστή. Η τιμή πώλησης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μιας και ο οίκος δημοπρασίας υπολόγιζε την τιμή του ανάμεσα στα 7.000-10.000 δολάρια.

Τον πίνακα δημιούργησε η κολεκτίβα Obvious Art, που έχει βάση στην Γαλλία, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και τον αλγόριθμο GAN (Generative Adversarial Network που ανέλυσε τα δεδομένα 15.000 πινάκων που δημιούργησαν άνθρωποι ανάμεσα στον 14ο και 20ο αιώνα. Ο ίδιος αλγόριθμος έχει δημιουργήσει και άλλα έργα τέχνης, όπως γυμνά και τοπία.

«Θα υπάρχει ανθρώπινη τέχνη, θα υπάρχει τέχνη τεχνητής νοημοσύνης, αλλά θα υπάρξει και υδριβική. Νομίζω ότι αυτό καταφθάνει στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στην τέχνη με εκπληκτικό τρόπο, ο Warhol υιοθέτησε τυπωμένες εικόνες από τις συσκευασίες διαφημιστικών προϊόντων, φωτογράφοι πήραν την κάμερά τους και σκέφτηκαν ότι μπορούν να κάνουν φανταστικά και περίεργα πράγματα με αυτή. Οπότε πιστεύω ότι οι άνθρωποι καλλιτέχνες θα δουλεύουν παράλληλα με αυτό τον αλγόριθμο και θα δημιουργήσουν υδριβικά έργα τέχνης. Αυτό είναι μόνο η αρχή και είναι τόσο συναρπαστικό αυτό που πρόκειται να δημιουργηθεί», δήλωσε σχετικά ο Richard Lloyd επικεφαλής του Chistie’s.

Αναμένουμε κομμένη την ανάσα.

Κεντρική φωτό: Instagram @christiesinc