Το ενδιαφέρον project προέρχεται από την Κίνα


Σίγουρα «πιάνουν» τα χέρια των Κινέζων. Έχουν πάντα πρωτότυπες ιδέες τις οποίες πάντα βρίσκουν τρόπο για να υλοποιήσουν.

Η πιο πρόσφατη ιδέα τους είναι σίγουρα κι αυτή πρωτότυπη και μας κάνει να λέμε, «Πώς;; Tι; Γιατί;;». Η Κίνα αποφάσισε λοιπόν, να κατασκευάσει ένα δορυφόρο που θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα «ψεύτικο» aka τεχνητό, φεγγάρι.

Σε πόλη της νοτιοδυτικής Κίνας, όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το “fake moon” θα έχει την εξής λειτουργία: θα βοηθήσει στον νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Το project λέγεται ότι εμπνέεται από ένα Γάλλο καλλιτέχνη ο οποίος είχε σκεφτεί πώς θα ήταν να κρέμεται από την Γη μια φωτεινή κατασκευή η οποία αντανακλώντας με τον ήλιο θα φώτιζε το Παρίσι μέρα και νύχτα.

Ένα παρόμοιο project είχε προσπαθήσει να κάνει ένας μηχανικός το 2013. Πάνω από πόλη της Νορβηγίας είχαν στηθεί κάτοπτρα τα οποία κινούνταν μέσω ενός υπολογιστή και αντανακλούσαν πάνω στο φως του ήλιου και φώτιζαν την κεντρική πλατεία.

Κάτι παρόμοιο είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ’90 και οι Ρώσοι, εκτοξεύοντας ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.

Ποιος είναι ο σκοπός του project

Στόχος είναι το τεχνητό αυτό φεγγάρι να είναι έτοιμο το 2020, όπως αναφέρει ο κινέζικος τύπος. Το φεγγάρι θα εκτοξευθεί από την χώρα και θα είναι 8 φορές πιο φωτεινό από την Σελήνη. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Παρόλα αυτά, η κινέζικη κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν σχετίζεται με το project και αν  θα έχει την στήριξή της.

Κεντρική φωτό: Aron / Unsplash