Ποιοι διαγράφουν την εφαρμογή και γιατί


#DeleteFacebook. Το hashtag που πριν λίγο καιρό είχε γίνει viral, τώρα γίνεται και πραγματικότητα. Μετά το σκάνδαλο του Facebook, όπου είχε αποκαλυφθεί ότι τα δεδομένα των χρηστών είχαν διαρρεύσει στο Cambridge Analytica, πολλοί χρήστες θορυβήθηκαν και εξοργίστηκαν με την πλατφόρμα. Από τότε λοιπόν, μέχρι και σήμερα έχει παρατηρηθεί ακριβώς αυτό που δηλώνει το φημισμένο πλέον, hashtag: χρήστες διαγράφουν την εφαρμογή.

Σύμφωνα με έρευνα, το ένα τέταρτο των χρηστών του Facebook (στην Αμερική τουλάχιστον), διέγραψαν το app από το smartphone τους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώην χρηστών είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-29 ετών. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσα στον Ιούνιο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη ανάμεσα σε περίπου 3.500 χρήστες του Facebook, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα δήλωσαν ότι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις χρήστες ανάφεραν ότι είτε τροποποίησαν τα δεδομένα στο πόσο «κλειστό» θα είναι το προφίλ τους δηλαδή, είτε διέγραψαν την εφαρμογή τελείως.

Φωτό: Tim Bennett / Unsplash