H μοίρα των memes στα χέρια του Ευρωκοινοβουλίου


Πριν λίγο καιρό, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε αν τελικά θα μπορούμε να στέλνουμε memes ή όχι!

Στα χέρια των ευρωπαίων βουλευτών λοιπόν, κατέληξαν τα αγαπημένα μας meme τα οποία απειλούνταν ν’ απαγορευτούν, με σκοπό να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που κινείται το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την The Independent το κοινοβούλιο ήθελε να καταργήσει τα άρθρα 11 και 13, καθώς το πρώτο είχε επηρεάσει κολοσσούς, όπως τη Google και το Facebook, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για μουσικό, κινηματογραφικό ή φωτογραφικό περιεχόμενο. Το άρθρο 13 από την άλλη, θα ανάγκαζε εταιρίες σαν αυτές να ελέγχουν το περιεχόμενό τους τακτικά με σκοπό να μην διαδίδεται υλικό χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση των δημιουργών του. Σε περίπτωση που οι εταιρίες αυτές εντόπιζαν τέτοιο περιεχόμενο, τότε θα είχαν την υποχρέωση να το κατεβάσουν.

Οι υποστηρικτές του νόμου ανέφεραν ότι αυτά τα μέτρα θα διασφάλιζαν πως υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα δεν θα διαδίδεται παράνομα στο διαδίκτυο.

Η ψηφοφορία έγινε πριν περίπου 10 μέρες, με 318 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν κατά του νόμου, ενώ 278 τάχθηκαν υπέρ και 31 απείχαν. Στην ουσία, όμως, η ψηφοφορία αυτή απλώς καθυστερεί την τελική απόφαση για τον νέο κανονισμό και δίνει στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερο χρόνο να τους μελετήσει. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι τότε στέλνε όσα περισσότερα μπορείς! Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί από Σεπτέμβριο να μην καταφέρεις να ξαναστείλεις…

Φωτό: Instagram @drytowelette