Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα hashtags #TwitterLockout και #TwitterPurge  που έχουν γίνει viral


To Twitter ξεκίνησε την εκκαθάριση κακόβουλων και προπαγανδιστικών λογαριασμών από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (bots). Τι είναι αυτό ακριβώς; Ουσιαστικά διαγράφει τους χρήστες που χειραγωγούν το δημόσιο διάλογο.

Το ζήτημα αυτό, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών, με μερικούς πραγματικούς χρήστες να θεωρούν άδικη την ενέργεια αυτή, ως προς την έλλειψη του ελεύθερου λόγου.

Τα hashtags #TwitterLockout και #TwitterPurge έχουν γίνει viral, με πάρα πολλά ως τώρα προφίλ να έχουν μπλοκαριστεί. Αυτό συμβαίνει σε όσους δεν επαληθεύουν τον λογαριασμό τους με τον αριθμό του τηλεφώνου τους, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι bots.  

To Twitter δήλωσε πάντως ότι δεν κάνουν πολιτικές διακρίσεις ανάμεσα στους χρήστες και ότι συγκεκριμένα ότι «τα εργαλεία μας είναι απολιτικά και εφαρμόζουμε τους κανόνες μας χωρίς πολιτική μεροληψία».

Στόχος της κοινωνικής πλατφόρμας είναι να εξουδετερώσει λογαριασμούς με ύποπτες συμπεριφορές, που υποδηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτοματοποιημένα bots ή που παραβιάζουν τους κανονισμούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας κακόβουλους στόχους.

Το Twitter δεν θα απαγορεύσει τελείως τη χρήση των bots βέβαια και, θα διατηρήσει αυτά που είναι χρήσιμα, για παράδειγμα τις αυτοματοποιημένες προειδοποιήσεις για σεισμό, για τον καιρό ή για άλλες δημόσιες και κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες.

Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας, ενημέρωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν να ανεβαίνουν, ούτε από πραγματικούς χρήστες, ούτε από bots, πανομοιότυπα μηνύματα από πολλαπλούς λογαριασμούς, μία τακτική που λέγεται ότι χρησιμοποιούν Ρώσοι πράκτορες για να δημιουργούν στοχευμένα μηνύματα (tweets), τα οποία εξαπλώνονται σαν ιός στο διαδίκτυο και γίνονται viral.

Επίσης, το Twitter απαγόρευσε πια την χρήση bots που επιτρέπουν σε χρήστες να εκτελούν ταυτόχρονες δραστηριότητες σε μαζική κλίμακα από πολλαπλούς λογαριασμούς, όπως τα απανωτά likes και retweets.

Τέλος, το Twitter ανακοίνωσε ότι δίνει περιθώριο στους χρήστες, έως τις 23 Μαρτίου, για να… συμμορφωθούν και μετά θα διαγράφει τους λογαριασμούς που κάνουν κακόβουλα σχόλια.