Πλέον απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα για σκοπούς παρακολούθησης


Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, μετά την αποκάλυψη ότι το περασμένο έτος οι αστυνομικές αρχές είχαν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παρακολούθηση διαδηλωτών, το Facebook και το Instagram εισήγαγαν πριν από μερικές ημέρες μια νέα πολιτική απορρήτου.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αναβάθμιση συγκεκριμένων κανόνων, όπου πλέον απαγορεύεται στους προγραμματιστές να κάνουν χρήση των δεδομένων που αποκτούν τα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να παράσχουν εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση. Για αυτή την αλλαγή στην πολιτική απορρήτου είχαν αιτηθεί καιρό τώρα ακτιβιστές υπερασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα, κυρίως λόγω της βαθειάς ανησυχίας τους για τις παρακολουθήσεις και τις βίαιες προσαγωγές που ήδη πραγματοποιούνται επί προεδρίας του Donald Trump.

personaldata750.png Όπως δήλωσε ο Malkia Cyril, Διευθυντής του Κέντρου Δικαιοσύνης για τα ΜΜΕ, «Είναι πολύ σημαντικό εταιρείες, όπως το Facebook, να πάρουν θέση αλλιώς θα συνεχίσουν χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ενώ προσέθεσε «Ελπίζουμε ότι το Facebook θα ενθαρρύνει κι άλλες τεχνολογικές εταιρείες να αρνηθούν τον διαμοιρασμό των δεδομένων τους για σκοπούς παρακολούθησης»

Το 2016, είχαν έρθει στην κατοχή της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κυβερνητικά αρχεία που αποκάλυπταν ότι το Facebook, το Instagram και το Twitter είχαν παράσχει δεδομένα χρηστών σε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που βοηθά τα προγράμματα αστυνομικής παρακολούθησης. Εν συνεχεία, η ACLU ανακάλυψε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρείχαν ειδική πρόσβαση στην εταιρεία Geofeedia, η οποία συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου για την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού χρηστών. Σε απάντηση των αποκαλύψεων αυτών, οι εταιρείες τεχνολογίας, έχουν ήδη αποτρέψει την πρόσβαση της Geofeedia στις υπηρεσίες τους.


 

Πηγή: The Guardian