Ποιος είναι τελικά ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία;


Εκεί που θεωρούσαμε ότι η ευφυΐα είναι το στοιχείο που εξασφαλίζει την επιτυχία στη ζωή, μια νέα έρευνα ανατρέπει την μέχρι τώρα αντίληψη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά μας, ή αλλιώς η νοοτροπία μας, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, καθώς βάσει αυτού διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Stanford με επικεφαλής την Δρ. Carol Dweck, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, η ανθρώπινη νοοτροπία διακρίνεται σε πάγια και αναπτυσσόμενη. Η Carol Dweck επισημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι με αμετάβλητη νοοτροπία που θεωρούν την προσπάθεια αντικατοπτρισμό  των ικανοτήτων τους και άνθρωποι με ανεπτυγμένη νοοτροπία, οι οποίοι δεν διστάζουν να τολμήσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

nootropia750.jpg

 

Αυτοί που έχουν σταθερή νοοτροπία πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς τις περισσότερες φορές αισθάνονται αβοήθητοι και καταβεβλημένοι. Στον αντίθετο πόλο βρίσκονται οι άνθρωποι που έχουν αναπτυσσόμενη νοοτροπία, εφόσον πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιωθούν εάν το προσπαθήσουν και άρα να εξελιχθούν. Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης επιτυγχάνουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους, ακόμη κι αν εμφανίζουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για να μάθουν περισσότερα πράγματα, έστω και αν αυτό σημαίνει να αποτύχουν. Με άλλα λόγια, ένας επιτυχημένος άνθρωπος, δηλαδή ο άνθρωπος που ρισκάρει, δεν λαμβάνει την αποτυχία ως αποτυχία. Αντ’ αυτού, τη βλέπει ως ευκαιρία να μάθει, να προσαρμοστεί και να γίνει καλύτερος άνθρωπος. 

Η κοινή λογική επισημαίνει πως όσοι είναι έξυπνοι συνήθως έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το πώς διαχειρίζεται κανείς τις αναποδιές και τις αποτυχίες στη ζωή του.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνιστούν: να είστε παθιασμένοι, να αναλαμβάνετε δράση, να αναμένετε αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες σας, να είστε ευέλικτοι και να μην παραπονιέστε όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως προσδοκούσατε.

 

Πηγή: Stanford University