Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα είναι θέμα γονιδίων.


Ο χρόνος που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο και ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, καθώς και στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου φαίνεται να εξαρτάται ως ένα βαθμό και από τα γονίδιά μας. Σε αυτό το ιδιαίτερα απροσδόκητο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία είναι και η πρώτη που μελέτησε τον συσχετισμό των γονιδίων με το «κόλλημα» στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή συμπεριφοριστικής γενετικής Robert Plomin, δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης στο περιοδικό “PLoS One”. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά δειγματοληπτικά στοιχεία για τη χρήση των online μέσων από περίπου 8.500 ζεύγη 16χρονων διδύμων, πανομοιότυπων ή μονοζυγωτικών (με 100% κοινά γονίδια) καθώς και μη πανομοιότυπων διδύμων (που μοιράζονται μόνο το 50% των γονιδίων). Συγκρίνοντας το χρόνο που κάθε δίδυμος αφιέρωνε σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά και σελίδες εκπαιδευτικού και εν γένει ψυχαγωγικού περιεχομένου, καθώς και τυχερών παιγνιδιών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κληρονομικότητα ευθυνόταν για περισσότερο από το ένα τρίτο των ατομικών διαφορών στη χρήση του διαδικτύου.

gonidiainternet750.jpg

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαφορές στο DNA επηρεάζουν σημαντικά το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη επιρροή του γενετικού παράγοντα εκτιμήθηκε στον διαδικτυακό τζόγο (39%) και η μικρότερη στη χρήση του Facebook (24%), ενώ ενδιάμεσα κατατάσσονται οι ψυχαγωγικές ιστοσελίδες (37%) και οι εκπαιδευτικές (34%). Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν στο βαθμό που τα γονίδια εξηγούν τις προσωπικές αποκλίσεις μεταξύ των χρηστών, αναφορικά με τον χρόνο που αφιερώνουν σε κάθε online δραστηριότητα, σύμφωνα με τις γενετικές επιρροές που έχει ο καθένας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (κυρίως η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά μέσα) παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ό,τι οι γενετικοί. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που οι γονείς έχουν απαγορεύσει στο ανήλικο παιδί τους την κατοχή κινητού τηλεφώνου, ή ελέγχουν με κάποιο τρόπο τον χρόνο που αφιερώνει στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες, τότε έχει μικρή σημασία το DNA του χρήστη. Επιπλέον, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε μεν ένα συσχετισμό ανάμεσα στα γονίδια και στην online δραστηριότητα, αλλά δεν ήταν σε θέση να θεμελιώσει μια πραγματική σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Συνεπώς μένει να ερευνηθεί εκτενέστερα αυτή η σχέση για να επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι όντως τα γονίδια διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη χρήση του Facebook, και να βρεθούν τα συγκεκριμένα γονίδια και ο μηχανισμός βάσει του οποίου επηρεάζουν τη μανιώδη χρήση του διαδικτύου.

 

Πηγή: Science Daily