Ίσως με τον τρόπο αυτό μπει τέλος στις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας.


Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, δημιούργησαν μια πλατφόρμα, η οποία θα μπορεί να διακρίνει την παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Επικεφαλής της ομάδας και ιθύνων νους της πλατφόρμας αυτής, είναι ο Καθηγητής Filippo Menczer, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Δικτύων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ο οποίος μελετά τις ψευδείς ειδήσεις πριν ακόμη πάρουν τις διαστάσεις φαινομένου που έχουν σήμερα.

Η  πλατφόρμα φέρει το όνομα Hoaxy και είναι μια ανοικτή υπηρεσία που επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων, με σκοπό την ανάλυση του προβλήματος και τον σχεδιασμό στρατηγικών, προκειμένου να σταματήσουν οι φημολογίες και οι θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις κυρίως λόγω της ταχύτητας του διαδικτύου και, συνεπώς, της ενημέρωσης. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί τους  συνδέσμους με άρθρα που δημοσιεύονται σε sites ψευδών ειδήσεων και στη συνέχεια ελέγχει εάν αυτά έχουν διαδοθεί.

hoaxy750.png Μέσω του Hoaxy, ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει στην μηχανή αναζήτησης το θέμα που τον ενδιαφέρει και η υπηρεσία θα του παρουσιάσει μια λίστα με όλες τις σχετικές  πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, διαχωρίζοντας χρωματικά τις επιβεβαιωμένες ειδήσεις και τους απλούς ισχυρισμούς. Το Hoaxy είναι, προς το παρόν στο αρχικό στάδιο και δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση πολλών ειδήσεων, ωστόσο περιλαμβάνει πολλά hot πρόσωπα και νέα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη, όπως ο Donald Trump, το Brexit και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Η πλατφόρμα διαθέτει και την πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή “Visualise”, η οποία εμφανίζει γραφικές παραστάσεις που δείχνουν τον αντίκτυπο που είχε μια ψεύτικη είδηση, πόσες φορές αναπαράχθηκε, με ποιόν τρόπο και πότε.  Οι διαδόσεις, τα ψευδή νέα και οι θεωρίες συνωμοσίας είναι οι κύριοι στόχοι του Hoaxy, καθώς λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να πλήττουν την πραγματική ενημέρωση. Το θέμα έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει συμπεριλάβει την ψηφιακή παραπληροφόρηση στη λίστα με τους σημαντικότερους κινδύνους του μέλλοντος, ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τις οικονομικές αποτυχίες!