Σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, η σωματική άσκηση αποδεικνύεται ευεργετική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά.


Για κάποιους ανθρώπους η γυμναστική είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητά τους. Για αρκετούς, πάλι, η σκέψη και μόνο της σωματικής άσκησης είναι ικανή να τους κουράσει πριν καν περάσουν την πόρτα του γυμναστηρίου. Εκτός, όμως, από τις συνήθεις-και εξαιρετικά σημαντικές- επιπτώσεις στην καλή υγεία και την ευεξία, η άσκηση είναι και μια αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά. Αυτό υπογραμμίζουν τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, δίνοντάς μας ένα επιπλέον κίνητρο να αφήσουμε τη γαβάθα με τα ποπ κόρν και να σηκωθούμε, επιτέλους, από τον καναπέ.

Οι τρεις έρευνες δημοσιεύθηκαν στα ιατρικά περιοδικά “Preventive Medicine”, “Journal of Psychiatric Research” και "”Neuroscience and Behavioral Reviews”. Πήραν υπόψη τους στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, επιβεβαιώνοντας ότι η άσκηση έστω τρεις φορές την εβδομάδα ασκεί τέτοια επίδραση στον οργανισμό και στον ψυχισμό, που κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς απέναντι στην κατάθλιψη. Μια ανάλογη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί το 2013 δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η άσκηση αποτελεί αντίβαρο στην κατάθλιψη. Κάποιες μικρότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης.

750askisi.jpg

 

Οι νέες μελέτες, που αξιολόγησαν όλα τα πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τους New York Times, φαίνεται να διευθετούν οριστικά το ζήτημα, δείχνοντας ότι ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο άγχος-και κατ’ επέκταση πιο ευπαθής στην κατάθλιψη- έχει κάθε λόγο να ασκείται συχνά.

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο αγύμναστοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με κατάθλιψη, σε σχέση με τους πιο γυμνασμένους. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση από πλευράς σωματικής άσκησης, έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι η άσκηση, ιδίως η μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ κ.α), που μπορεί ο καθένας να την ολοκληρώσει, έχει σημαντική θετική επίδραση στην κατάθλιψη. Η τρίτη έρευνα, που μελέτησε δείγματα αίματος σε άτομα με κατάθλιψη πριν και μετά τη σωματική άσκηση, έδειξε αφενός μια σημαντική μείωση στα επίπεδα της φλεγμονής και αφετέρου μια αύξηση των ορμονών και άλλων βιοδεικτών που υποδηλώνουν ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο, περιλαμβανομένης της κληρονομικότητας. Όπως όμως τονίζουν, ο σκοπός των αναλύσεων είναι να δείξουν ότι, ανεξάρτητα από την ατομική προδιάθεση, υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος για τον καθένα. Συγκεκριμένα, μας λένε ότι «το να είναι κάποιος δραστήριος, σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο πέρα από την φυσική κατάσταση».

Πριν, λοιπόν, βουλιάξουμε στην πολυθρόνα από βαρεμάρα, ας το ξανασκεφτούμε.

Πηγή: New York Times