Είσαι άνω των 15 ετών; Είσαι νέος επιχειρηματίας; Είσαι φοιτητής; Έλα στο Erasmus+!


Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι εξέλιξη του κλασικού και επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, που πραγματοποιούνταν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγραμματισμού για την ανώτατη εκπαίδευση. Πλέον, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες σε μια ευρεία κατηγορία νέων, στην οποία σίγουρα ανήκεις και εσύ! Τα προγράμματα του Erasmus+ είναι ανοιχτά για νέους άνω των 15 ετών, για φοιτητές, για νέους 18-30 στον τομέα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, καθώς και για νέους επιχειρηματίες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Erasmus+, μέσω της διευρυμένης εφαρμογής του, απευθύνεται σε άτομα από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, συμπεριλαμβάνοντας την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε εκπαιδευτικός ή μαθητής σε ΕΠΑΛ, ακόμη και σπουδαστής σε ΙΕΚ, μπορείτε μέσω του προγράμματος να συμμετέχετε σε μια από τις 33 χώρες του Eramus+ για εκπαίδευση, διδασκαλία (σ.σ. αυτό βεβαίως αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς), job shadowing, ακόμη και στο πλαίσιο σύμπραξης με άλλα σχολεία του εξωτερικού.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας, ενώ το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι η Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης.

erasmusstudents750.jpg

 

Εάν είσαι άνω των 15 ετών

Το Erasmus+ σου δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγές νέων και εθελοντισμό στο εξωτερικό, καθώς και για σεμινάρια, μια δυνατότητα που δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Για παράδειγμα, οι ανταλλαγές νέων προσφέρουν την ευκαιρία σε ομάδες νέων από διαφορετικές χώρες να συναντώνται και να μαθαίνουν ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης. Για ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων, αναλόγως του προγράμματος που θα επιλέξετε, μπορείτε να ζήσετε με άλλους νέους όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες χώρες, να βελτιώσετε τις γνώσεις σας στις ξένες γλώσσες, να δικτυωθείτε, να κάνετε φίλους και να μάθετε νέες κουλτούρες.

 

Εάν είσαι φοιτητής

Την εμπειρία του γνωστού σε όλους μας Erasmus, έχουν ζήσει 65.000 περίπου έλληνες φοιτητές από τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας από το 1987 μέχρι και σήμερα. Το πιο εξελιγμένο Erasmus+ ανοίγει ακόμα μεγαλύτερους δρόμους και μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ποιοι είναι αυτοί;

1.Πρακτική άσκηση σε εταιρίες και οργανισμούς για έως και 1 έτος μετά την απόκτηση του πτυχίου. Προσοχή όμως: πρέπει να έχετε κάνει την αίτηση όσο ακόμη είστε φοιτητής.

2.To Erasmus+ διευρύνεται γεωγραφικά. Πλέον μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία του Erasmus στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, μέχρι και στην Κίνα (που ιδίως για τους φοιτητές της οικονομική κατεύθυνσης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο μιας και πρόκειται για μια χώρα με αλματώδη αναπτυσσόμενη οικονομία και αγορά).

 

Εάν είσαι 18-30 ετών και ενδιαφέρεσαι για τον εθελοντισμό

Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (European Voluntary Service) δίνει την ευκαιρία σε νέους 18-30 ετών να ζήσουν από 2 μήνες έως και 1 έτος σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, προσφέροντας εθελοντική εργασία, μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιλογών όπως το περιβάλλον, οι τέχνες και ο πολιτισμός εν γένει, η κοινωνική πολιτική και η πληροφόρηση των νέων.

erasmushands750.jpg

 

Εάν είσαι νέος επιχειρηματίας

Το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής, το οποίο προσφέρει στους νέους να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες που διευθύνουν επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος.

Οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε θα σας βοηθήσουν να εκπαιδευτείτε στο πεδίο ακριβώς που σας ενδιαφέρει, να αποκτήσετε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκηση μίας επιχείρησης και να τις εφαρμόσετε στην δική σας. Από το πρόγραμμα επωφελείται και ο επιχειρηματίας υποδοχής, εφόσον έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες και να ενημερωθεί για νέες, αναπτυσσόμενες, αγορές. Και ποιος ξέρει; Μπορεί αυτό που θα ξεκινήσει ως εκπαίδευση να εξελιχθεί σε επαγγελματική συνεργασία!

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τον τομέα δράσης που σας αφορά, για όλες τις ημερομηνίες διεξαγωγής των προγραμμάτων, καθώς και για τη συμπλήρωση αιτήσεων σας παραπέμπουμε στο link: http://erasmusplusyouth.gr