Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση, η απάντηση είναι …ναι!


Δείχνουν να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι από τα κινητά και τα tablets τους. Φαίνονται να έχουν μεταβιβάσει όλη τους τη ζωή, τις καθημερινές τους εργασίες και τα χόμπι τους στην οθόνη ενός υπολογιστή. Και όμως, βρίσκουν χρόνο να διαβάσουν και μάλιστα περισσότερο από την προηγούμενη γενιά! Αυτό δείχνουν πρόσφατα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους και τη σχέση τους με το βιβλίο. Εντυπωσιακό είναι ότι η παραδοσιακή μορφή του βιβλίου κερδίζει τους νέους περισσότερο από την ηλεκτρονική.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.000 νέων άνω των 16 ετών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει ότι οι λεγόμενοι Millennials διαβάζουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους ηλικιακά. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο της σχέσης των νέων με το έντυπο βιβλίο: το προτιμούν συγκριτικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες πρόσβασης στην ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου και, μάλιστα, παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα-συγκριτικά με έρευνες για παλαιότερα έτη-σε βιβλιοθήκες.

Παρότι η ζωή και η καθημερινότητα των Millennials περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία, την οποία εμφανώς προτιμούν για τις διευκολύνσεις που τους επιτρέπει σε πληροφορίες, ακόμα και στις αγορές τους, όσον αφορά στο βιβλίο τα πράγματα αλλάζουν: Το 60% των σημερινών νέων υποστηρίζουν ότι υπάρχει άφθονη, χρήσιμη και άκρως σημαντική πληροφορία που δεν είναι διαθέσιμη στο δαδίκτυο, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι παρότι υπάρχει αρκετή διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων σε online πλατφόρμες, προτιμούν το παραδοσιακό διάβασμα ως πιο ξεκούραστο. Το γεγονός συνάδει με την γενικότερη τάση που θέλει τη χρήση του internet να συνδέεται με την αμεσότητα και την ταχύτητα της πληροφορίας, κάτι που δεν συμφωνεί με τους όρους ανάγνωσης ενός βιβλίου, που απαιτεί χρόνο και συγκέντρωση. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι έφηβοι προτιμούν τα έντυπα βιβλία γιατί αποτελούν σύμβολο ευφυΐας, καθώς και γιατί θεωρούν ότι τα ebooks είναι αρκετά ακριβά και θα έπρεπε να διατίθενται σε φθηνότερη τιμή ή, προτιμότερα, να τα παίρνουν δωρεάν.

books750.jpg

 

Το 80% των νέων κάτω των 30 ετών δήλωσε ότι διάβασαν τουλάχιστον ένα βιβλίο τη χρονιά που πέρασε. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι διαβάζουν τουλάχιστον ένα βιβλίο τον χρόνο (σ.σ. ο μέσος όρος κυμαίνεται στα δέκα βιβλία ετησίως, με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να δείχνουν αυτή την τάση), το 45% των Μillennials δήλωσαν ότι διαβάζουν καθημερινά, κάτι που οι άνω των 30 ετών κάνουν σε μικρότερο ποσοστό (40%).

Το 54% υποστήριξε ότι αγοράζει βιβλία, σε αντίθεση με το 36% που προτιμά να δανείζεται, διατεινόμενοι ότι είναι η οικονομική κρίση και συνεπώς η έλλειψη αγοραστικής δύναμης, συγκριτικά με το παρελθόν. Το 48% θεωρεί ότι το σημαντικότερο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη είναι η αίσθηση ησυχίας και ασφάλειας, κάτι που οι νέοι 16-25 ετών το εκτιμούν περισσότερο από όσο οι άνω των 30 ετών, οι οποίοι (σ.σ. σε ποσοστό 52%) δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα έντυπα βιβλία και ιδίως στις σπάνιες εκδόσεις και στο δυσεύρετο οπτικοακουστικό υλικό που μπορούν να βρουν σε μια φυσική βιβλιοθήκη.