Το Instagram εμπνέεται από το… Snapchat και εισάγει το νέο Instagram Stories με περιεχόμενο που εξαφανίζεται μετά από 24 ώρες!


 

Όσοι έχετε λογαριασμό στο Instagram (και σίγουρα είστε πολλοί..), ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε το νέο χαρακτηριστικό που έχει ήδη ξεκινήσει να διατίθεται σταδιακά στα updates του Instagram για iOS και Android και θα φτάσει σε όλους τους χρήστες μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Το Instagram Stories είναι ουσιαστικά μια νέα μπάρα στο πάνω μέρος του feed σας, όπου θα βρείτε τις φωτογραφίες profile των ατόμων που ακολουθείτε. Όταν ο χρήστης δημοσιεύει ένα νέο Story, αυτό γίνεται αντιληπτό από ένα κόκκινο δακτύλιο γύρω από το avatar του. Κάνοντας tap σε ένα avatar ανοίγει μία φωτογραφία ή ένα σύντομο video-clip (με διάρκεια έως 10 δευτερολέπτων) που έχει δημοσιευτεί στο Stories feed και το οποίο λήγει μετά από 24 ώρες. Όπως καταλάβατε, η εφαρμογή δουλεύει ακριβώς όπως το Snapchat.

instagramstories750pxls.jpg

 

Η έμπνευση από το Snapchat

Έμπνευση ή κλοπή; «Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι σπουδαίοι κλέβουν» έλεγε ο Pablo Picasso και καθώς φαίνεται το Instagram βαδίζει στα σοφά λόγια του μεγάλου ζωγράφου, αφού όλη του η φιλοσοφία αντιγράφει τη δομή του Snapchat.  Αμ, έλα μου όμως ο τρόπος εκτέλεσης του Instagram είναι καλύτερος! Το πρόβλημα του Snapchat είναι ότι εξαρχής υπήρχε σύγχυση για τον τρόπο χρήσης του. Ιδίως οι ενήλικοι χρήστες παραπονούνταν ότι δεν αντιλαμβάνονται πώς να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, σε αντίθεση με τους νεότερους ηλικιακά Millenials που την απολάμβαναν χωρίς πολλές ερωτήσεις (προφανώς λόγω μεγαλύτερης εξοικείωσης με τις ποικίλες υπηρεσίες του διαδικτύου).

Το Instagram εκμεταλλεύτηκε το μπέρδεμα και έπραξε αναλόγως: Έφτιαξε μια υπηρεσία πολύ πιο εύχρηστη, με μια σειρά από αναβαθμίσεις που την κατέστησαν πολύ πιο διασκεδαστική. Με swipe up σε ένα από τα Stories μπορείτε να δείτε μία λίστα με τους χρήστες που τα έχουν δει, να κάνετε τα Stories σας ορατά σε όλους ή μόνο στους φίλους σας, ακόμη και να αποκλείσετε κάποιον από τη θέασή τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φίλτρα και γραφικά (στα πρότυπα του Snapchat) για να τους δώσετε πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα). Τα Stories μπορούν και να μεταφερθούν στο κανονικό feed με swipe up και tap στο share button ώστε να τα κάνετε share στο feed σας.

Το Stories διαθέτει όλο το φανταχτερό σχεδιασμό του Snapchat αλλά με λιγότερες επιλογές, ώστε να μην δυσχεραίνουν τον χρήστη στον τρόπο που μοιράζεται τις φωτογραφίες του. Διαθέτει εύκολα κουμπιά, σαφείς οδηγίες και ξεκάθαρο περιεχόμενο. Κοινώς, πρόκειται για την παιδική χαρά του χρήστη που θέλει να διασκεδάσει με μια εφαρμογή χωρίς να χάσει χρόνο και ενέργεια σε δαιδαλώδεις «διαδρομές» μέχρι να ποστάρει ή να κάνει follow σε αυτό που τον ενδιαφέρει. Αυτό που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα του Stories είναι ότι έχει ήδη ένα έτοιμο και μάλιστα τεράστιο δίκτυο ενεργών χρηστών του Instagram που χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να κάνουν φίλους να ακολουθήσουν ανθρώπους και να ανακαλύψουν από συνταγές μέχρι ιδέες για ταξίδια. Είναι ακριβώς αυτή η υπάρχουσα αίσθηση της «κοινότητας» που το Snapchat δεν διαθέτει και που, εν τέλει, ίσως γίνει και η αιτία αποτυχίας του.