Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη


Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σκοπεύει να επενδύσει η Google σε έναν στόλο δορυφόρων, με σκοπό την επέκταση της κάλυψης Ίντερνετ σε αποκομμένες από το Διαδίκτυο περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Το όλο εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει με 180 μικρούς δορυφόρους υψηλών δυνατοτήτων οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη σε χαμηλότερα ύψη από ό,τι είθισται να κινούνται οι περισσότεροι «συμβατικοί» δορυφόροι. Το δίκτυο αυτό αργότερα θεωρείται ότι θα επεκταθεί, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Του project ηγείται ο Γκρεγκ Γουάιλερ, ιδρυτής της startup δορυφορικών επικοινωνιών O3b Networks Ltd, που πρόσφατα προσλήφθηκε από τη Google. Η εταιρεία επίσης έχει προσλάβει μηχανικούς από την Space Systems/ Loral LLC για να δουλέψουν πάνω στο εγχείρημα, σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal.
Υπό τον Γουάιλερ εργάζονται 10 με 20 άτομα, ενώ ο ίδιος υπάγεται στον Κρεγκ Μπάρατ, που με τη σειρά του απαντά στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λάρι Πέιτζ.
Το κόστος του project αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ ενός και άνω των τριών δισ. δολαρίων, αναλόγως με τον τελικό σχεδιασμό του δικτύου και τον αριθμό των δορυφόρων.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προσπάθεια μίας εταιρείας της Σίλικον Βάλεϊ να επεκτείνει την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με Ίντερνετ χρησιμοποιώντας εναέρια μέσα. Γίγαντες του χώρου, όπως η Google και το Facebook, υπολογίζουν στην επέκταση των υπηρεσιών τους σε περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν μεγάλη διείσδυση Ίντερνετ για να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και το Project Loon της εταιρείας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών broadband σε μακρινές περιοχές, ενώ πρόσφατα η Google αγόρασε την Titan Aerospace, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των κινούμενων με ηλιακή ενέργεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Στα drones δραστηριοποιείται πλέον και το Facebook, το οποίο έχει αγοράσει τη βρετανική Ascenta.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο φιλόδοξος χαρακτήρας του φερόμενου «δορυφορικού» εγχειρήματος έχει προκαλέσει και σκεπτικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις: κατά τον Ρότζερ Ρους, της TelAstra Inc. (συμβουλευτική εταιρεία του χώρου της δορυφορικής βιομηχανίας), το συγκεκριμένο project κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει να κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζονται σήμερα στη Google, ίσως και 20 δισ. Επίσης, η εταιρεία θα πρέπει να υπερβεί εμπόδια που έχουν να κάνουν με κανονισμούς λειτουργίας, καθώς και να έρθει σε συνεννόηση με άλλους διαχειριστές δορυφόρων για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σκαφών που βρίσκονται «εκεί πάνω».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Google ελπίζει να καλύψει όλο τον πλανήτη με μικρούς δορυφόρους, βάρους κάτω των 110 κιλών. Εάν το εγχείρημα αυτό επιτύχει, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Ρόουζ της βρετανικής Comsys, θα σημάνει δραματικές αλλαγές όσον αφορά στην πρόσβαση στο Ίντερνετ για όλο τον κόσμο, από τον Τρίτο Κόσμο μέχρι τα προάστια αμερικανικών πόλεων.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/story/816126/wsJ-ependusi-tis-google-se-doruforous-gia-kalupsi-internet