Μπορεί να χάσει τα πρωτεία το Facebook;


Μπορεί να χάσει τα πρωτεία το Facebook; Στις μέρες που ζούμε, μάς φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχομένο, καθώς σήμερα το Facebook μετρά 1,23 δισεκατομμύρια χρήστες. Αν και στις μεγάλες ηλικίες δεν φαίνονται πτωτικές τάσεις, οι έφηβοι, εκείνοι που βαριούνται προφανώς πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, φαίνεται να πηγαίνουν για άλλες πολιτείες, ενοχλημένοι και από την online διαφήμιση.

«Για τους εφήβους, το Facebook έχει γίνει σαν να πηγαίνουν σε ένα πάρτι με τους γονείς τους», δήλωσε ο Γκάβιν Χαμάρ, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας του μάρκετινγκ των social media, Sendible, σε δηλώσεις που αναμεταδίδει το site techzine.gr. «Όσο οι νέοι αναζητούν περισσότερα ιδιωτικά κοινωνικά δίκτυα, όπου μπορούν να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους χωρίς τους γονείς τους να τους παρακολουθούν, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την έξοδο των εφήβων από το Facebook».

Στο τέλος του 2013, οι ερευνητές της GlobalWebIndex, εταιρεία παροχής δεδομένων, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών εφήβων που δραστηριοποιούνται στο Facebook έπεσε στο 56% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 76% στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με GlobalWebIndex, οι έφηβοι στρέφονται προς τα apps μηνυμάτων όπως το WeChat, το site βίντεο Vine και to site φωτογραφιών Flickr. Η Sendible επισημαίνει ότι όταν και αν οι έφηβοι εγκαταλείψουν το Facebook υπάρχει ο κίνδυνος η περιοχή να γίνει λιγότερο δημοφιλής με άλλες ηλικιακές ομάδες επίσης, μια τάση που είναι το κεντρικό κίνητρο πίσω από τις εξαγορές του Facebook όπως το Instagram το 2012 και το WhatsApp φέτος, καθώς και της προσπάθειάς του να αγοράσει το Snapchat στα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως διαβάζουμε στο ίδιo site (techzine.gr), η Sendible πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη κόπωση απέναντι κοινωνικό δίκτυο είναι ο βασικός κίνδυνος για το Facebook, μια τάση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εστίαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της πιο περιορισμένης επαφής μεταξύ φίλων.