«Όσο και να εξελίσσεται η τεχνολογία, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αποκτήσει ένα ανάλογο ψυχικό υπόβαθρο, οι βελτιώσεις στη ζωή του θα είναι πάντα επιφανειακές, χωρίς ουσία»


Τι γίνεται όταν εννιά άτομα με διαφορετικό background και σπουδές συναντιούνται για πρώτη φορά και δουλεύουν μαζί, για ένα διήμερο, στο χώρο του hackerspace.gr στην Αθήνα, για το ετήσιο International Space App Challenge της NASA; Το αποτέλεσμα ονομάζεται “Popeye on Mars”, ένας ανοιχτού κώδικα, λεπτομερής σχεδιασμός θερμοκηπίου, με σκοπό την λειτουργία του στις αντίξοες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη. Και… κάπως έτσι, τα παιδιά κατέκτησαν την πρωτιά ανάμεσα στις προτάσεις της κατηγορίας τους!

Η αναγνώρισή μας στο International Space Apps Challenge της NASA ήταν κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε, αλλά μας έκανε να νιώσουμε μεγάλη χαρά και περηφάνια, γιατί η δουλειά που κάναμε επαρκούσε για μια τέτοια διάκριση.

Δουλέψαμε το 48ωρο που προβλεπόταν από το διαγωνισμό. Γενικά η ομάδα μας συστάθηκε επι τόπου, δεν γνωριζόμασταν πριν το διαγωνισμό μεταξύ μας, οπότε δεν είχαμε δουλέψει απο πριν στο Popeye on Mars. Αυτό που μας συνέδεε πριν γνωριστούμε είναι η αγάπη μας για την καινοτομία και η θέληση να δημιουργήσουμε κάτι χρήσιμο.

Πίσω από την ομάδα βρίσκονται 9 άτομα. Ο Άγης, ο Βαγγέλης, ο Θέμης, η Λυδία, ο Μάνθος, ο Πάνος, ο Σωτήρης, ο Φρέντυ, η Χάρις. Κάποιοι απο εμάς είναι φοιτητές, κάποιοι άλλοι εργάζονται. 

Γενικά είναι απίστευτο πως έγινε να συνεργαστούν άτομα που δεν γνωρίζονταν νωρίτερα και να δουλέψουν για ένα project. Επειδή κινούμαστε σε διαφορετικούς τομείς μπορούσαμε να σκεφτούμε πολλές εναλλακτικές για το ίδιο πρόβλημα.

Σίγουρα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή το project και στη Γη. Για την ακρίβεια, ένας από τους στόχους της ομάδας είναι η υλοποίηση του θερμοκηπίου με πρώτο σταθμό τη Γη, αλλά κοιτώντας πάντα το διάστημα. 

Γενικά, η ιδέα ενός αυτοματοποιημένου θερμοκηπίου που δεν χρειάζεται να είναι στο χώμα είναι κάτι που θεωρούμε πως είναι χρήσιμο, τόσο για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας (γεωργικός τομέας), όσο και για προσωπική χρήση.Φανταστείτε να έχετε στο μπαλκόνι σας ένα θερμοκήπιο που να βγάζει βιολογικές ντομάτες. Και αυτό βάζοντας μόνο ένα σπόρο.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων σίγουρα βελτιώνεται, αρκεί βέβαια η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη από το μέσο άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο, το Popeye on Mars είναι και στηρίζει την ιδέα του open source. Σύμφωνα με το open source, ένα project είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να συμμετάσχει, ενώ είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε, δηλαδή αν πρόκειται για προϊόν λογισμικού είναι ανοιχτός ο κώδικας, ενώ αν πρόκειται για κάποιο εργαλείο είναι ανοιχτός ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής του. Το Popeye on Mars θεωρεί πως σε αυτή τη βάση προάγεται η ιδέα της κοινότητας, αφού όλοι εργάζονται για να κάνουν το project καλύτερο και όχι για προσωπικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα μειώνεται δραματικά το κόστος του τελικού προϊόντος. 

Όσο και να εξελίσσεται η τεχνολογία, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αποκτήσει ένα ανάλογο ψυχικό υπόβαθρο, οι βελτιώσεις στη ζωή του θα είναι πάντα επιφανειακές, χωρίς ουσία. Και αυτό γιατί η τεχνολογία είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να φυτέψεις μέχρι και σπανάκι στον Άρη, αλλά αν ο χρήστης δεν είναι σωστός το εργαλείο αχρηστεύεται...