Πώς να επιβιώσεις αν είσαι… μπατιράκι


Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι…. μπατιράκια είμαστε σαν φοιτητές. Λογικό δεν είναι; Ειδικά αν δεν δουλεύεις όσα λεφτά κι αν σου στέλνουν οι γονείς σου, αν δεν είσαι… γόνος πλούσιας οικογενείας, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η ζωή είναι ακριβή και τα λεφτά στο πορτοφόλι δεν φτάνουν ποτέ για να κάνεις όσα θέλεις να κάνεις. Και δεν μιλάμε για κάτι το τρομερό, όπως να ψωνίζεις συνέχεια ρούχα ή να πας ένα ταξίδι. Μιλάμε για τα βασικά! Το να πιεις ένα καφέ το πρωί, να φας κάτι, να πιεις ένα ποτό και να μην έχεις το άγχος πότε θα γυρίσεις αν έχεις βγεις Σαββατόβραδο, γιατί μετά τις 2 μ.μ. δεν έχει μετρό.

Στην Ελλάδα του σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα, ειδικά όσον αφορά την οικονομική κατάσταση κάθε σπιτιού, οπότε να θυμάσαι ότι δεν είσαι ο μόνος/η που του/της συμβαίνει αυτό.

Στο δια ταύτα όμως. Το θέμα είναι ότι πρέπει να κάνεις οικονομία. Και ειδικά, αν μένεις μόνος και έχεις λογαριασμούς και υποχρεώσεις τα πράγματα δυσκολεύουν. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να εξοικονομήσεις μερικά ευρώ στο πορτοφόλι σου;

#1. Σταμάτα τον καφέ απ’ έξω

Ωραίο ένα καπουτσίνο από το αγαπημένο σου coffeeshop, και όσο κι αν τον θεωρείς φθηνό, τα… δίευρα φεύγουν εύκολα έτσι! Είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε μια καφετέρια (υπάρχουν πολύ οικονομικές στην αγορά) και να φτιάχνεις τον δικό σου καφέ κάθε πρωί, τον οποίο μπορείς να παίρνεις μαζί σου στην σχολή.

#2. Μαγείρεψε

Ναι, το να παραγγείλεις ή να φας έξω είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση, αλλά όχι και η πιο οικονομική. Αν και το να δώσεις 5€ για να φας κάτι δεν είναι κάποιο τεράστιο ποσό, αλλά αν το κάνεις σε καθημερινή βάση, αν τα βάλεις «κάτω» θα εκπλαγείς με το πόσα χρήματα ξοδεύεις έτσι. Με αυτά τα χρήματα που ξοδεύεις μηνιαίως θα μπορείς να ψωνίσεις από το σούπερμαρκετ και να μαγειρέψεις φαγητά που μπορείς να φας όχι μόνο για μέρα και για ένα γεύμα, αλλά περισσότερα. Άσε που θα τρως καλύτερα και πιο υγιεινά αν μαγειρεύεις εσύ το φαγητό σου.

#3. Πιες ένα ποτό σπίτι

Ναι, ξέρω είσαι στην φάση που θέλεις να είσαι συνέχεια έξω! Και το «έξω» σου, σημαίνει ότι θα πιεις πάνω από μια μπυρίτσα καμιά φορά. Αν το κάνεις αυτό πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα, τα χρήματα που σπαταλάς στο αλκοόλ είναι πολλά. Και το αλκοόλ κοστίζει! Αντί λοιπόν, να βγαίνεις κάθε μέρα, μάζεψε τους φίλους σπίτι, πάρτε μπυρίτσες ή κρασί από μια κάβα (που είναι πιο οικονομικά) και αράξτε!

#4. Βγάλε πρόγραμμα

Αν έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που λαμβάνεις κάθε μήνα από τους γονείς σου ή από οπουδήποτε αλλού, τότε καλό είναι να κάνεις ένα πλάνο. Στην αρχή του μήνα, ανάλογα με τα χρήματα που έχεις, βγάλε πρόγραμμα. Τι υποχρεώσεις έχεις που πρέπει να πληρωθούν άμεσα; Τι ποσό μπορείς να διαθέσεις για το σουπερμάρκετ; Γενικά, προσπάθησε να προγραμματίσεις τα λεφτά σου έτσι ώστε να ξέρεις που «πάνε». Όταν απλά έχεις 20€ στο πορτοφόλι σου και τα ξοδεύεις άσκοπα, σπαταλάς άδικα τα λεφτά σου!

#5. Φοιτητικά προνόμια

Το καλό του να είσαι φοιτητής είναι ότι έχεις εκπτώσεις σε διάφορα πράγματα. Σε καταστήματα ρούχων (online και φυσικά), σε συναυλίες, θέατρα, σινεμά, στα ΜΜΜ και η λίστα συνεχίζεται. Ενημερώσου για τα προνόμια που έχεις σαν φοιτητής και αξιοποίησέ τα! Έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις περισσότερα πράγματα κατά την διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής!

Φωτό:  rawpixel / Unsplash