5 συμβουλές για να βγεις… αλώβητος από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου


Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι φοιτητές αφήνουν το διάβασμα της εξεταστικής, για την τελευταία στιγμή. Λίγες ημέρες, ακόμη και ώρες πριν την εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος μπορεί να είναι και η στιγμή που ανοίγεις τελικά το βιβλίο και σκέφτεσαι: «από πού ν’ αρχίσω τώρα;».

Για να έχεις μια πιο ομαλή εξεταστική περίοδο, μία που δεν θα σε κάνει να βγάλεις… σπυριά από το άγχος και που θα σε βοηθήσει να περάσεις μερικά μαθήματα, μπορείς να κάνεις τα εξής:

#1. Βγάλε πλάνο

Αποφάσισε ποια μαθήματα θα δώσεις. Δες πότε πρέπει να τα δώσεις. Δες ποια είναι η ύλη πάνω-κάτω. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, μπορείς να βγάλεις και ένα πλάνο διαβάσματος. Προσπάθησε να βγάλεις ένα πλάνο ρεαλιστικό και το οποίο θα μπορέσεις να ακολουθήσεις!

#2. Κάνε διαλείμματα

Όταν διαβάζεις ή ανάμεσα στα μαθήματα που δίνεις, όταν βρίσκεις λίγο χρόνο κάνε ένα διάλειμμα. Τα συχνά και μικρά διαλείμματα έχουν αποδειχτεί πιο αποτελεσματικά στην πορεία του διαβάσματος και της ίδιας της εξεταστικής και οι αποδώσεις σου θα είναι πάντα καλύτερες κάνοντας μικρά διαλείμματα.

#3. Κράτα σημειώσεις που σε βολεύουν

Ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο διαβάσματος. Το να κρατάς σημειώσεις είναι σίγουρα πολύ βοηθητικό, αρκεί οι σημειώσεις που κρατάς να βοηθούν εσένα. Δηλαδή, αν χρειαστεί, ξαναγράψε με δικά σου λόγια, κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάμαι από το μάθημα. Γράφοντας με δικά σου λόγια, τις σημειώσεις σου θα σε κάνει να τις θυμάσαι καλύτερα στην εξέταση!

#4. Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Μετά από ένα session διαβάσματος, από ένα μάθημα που μόλις έχεις δώσει κτλ., κάνε ένα…δωράκι στον εαυτό σου. Επιβραβεύοντας τον εαυτό σου για κάτι που έχεις καταφέρει, θα σου δώσει boost αυτοπεποίθησης αλλά και ώθηση για να πουσάρεις τον εαυτό σου μέχρι το τέλος της εξεταστικής.

#5. Κοιμήσου

Άσε για λίγο το binge watching της αγαπημένης σου σειράς και βάλε προτεραιότητα την ξεκούραση! Όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο πιο ξεκούραστο θα είναι και το μυαλό σου όταν διαβάζεις και όταν πρόκειται να δώσεις μάθημα.

Κεντρική φωτογραφία: Marvin Meyer / Unsplash