Ένας σκύλος την ημέρα, το στρες κάνει πέρα!


Το να προσφέρεις σε ένα φοιτητή, ένα σκύλο κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, θα τον βοηθήσει να μην έχει τόσο άγχος, αλλά και να τα πάει καλύτερα στις εξετάσεις, δείχνει μια πρόσφατη έρευνα.

Κάποια πανεπιστήμια στην Βρετανία έχουν ήδη κάνει αυτή την έρευνα πράξη και προσφέρουν σκυλιά ως μορφή θεραπείας για τους φοιτητές.

Δεν είναι βέβαια ακόμη ξεκάθαρο, το επίπεδο που τα σκυλιά βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά μία άλλη έρευνα που έγινε από το University of British Columbia στο Vancouver, ανακάλυψε ότι όταν οι φοιτητές παίζουν με τα σκυλιά αυτά, τα επίπεδα του στρες τους πέφτουν και η ενέργειά τους αυξάνεται!

Έτσι λοιπόν, προτείνουν να υπάρχουν σκυλιά στους χώρους των πανεπιστημίων κατά την διάρκεια της εξεταστικής με σκοπό να βοηθήσουν τους έφηβους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους.

«Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο Dr Stanley Coren που βοήθησε στην έρευνα.

«Ανακαλύψαμε ότι 10 ώρες μετά, οι φοιτητές είχαν ακόμη λιγότερη αρνητική ενέργεια και ένιωσαν πιο καλά και με λιγότερο άγχος, σε αντίθεση με τους φοιτητές που δεν πήραν μέρος στην συνεδρία με τους σκύλους».

Η έρευνα αναφέρει συγκεκριμένα, ότι 246 φοιτητές δοκίμασαν την θεραπεία με τους σκύλους. Οι φοιτητές είχαν την ελευθερία να παίξουν με τους σκύλους/θεραπευτές και αμέσως μετά την συνεδρία έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Ένα ακόμη ερωτηματολόγιο απάντησαν και 10 ώρες μετά τη συνεδρία τους με τους σκύλους.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα του στρες τους, έπεσαν περίπου στο 45% και ότι η ενέργειά τους ότι αυξήθηκε στο 37% και η ευτυχία τους στο 27%.

«Αυτές οι συνεδρίες έχουν ξεκάθαρα οφέλη για τους φοιτητές στο άμεσο μέλλον, οπότε πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να προσπαθήσουν να προγραμματίσουν να έχουν τέτοιες θεραπείες με σκύλους όταν είναι πολύ στρεσαρισμένοι, κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου», είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ψυχολογίας Frances Chen.

«Ακόμα και αν αυτοί οι ‘θεραπευτικοί’ σκύλοι κυκλοφορούν κοντά στους ενώ οι φοιτητές δουλεύουν στις εξω-πανεπιστημιακές τους εργασίες μπορούν να τους βοηθήσουν».

Ενώ παλαιότερες έρευνες, έδειχναν ότι αυτή η κίνηση βοηθάει μόνο τις γυναίκες φοιτήτριες, τελικά άνδρες-γυναίκες έχουν θετικά αποτελέσματα από την επαφή τους με ένα σκύλο/θεραπευτή.

«Οι σκύλοι θεραπευτές έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο διάσημοι στα πανεπιστήμια, αλλά προς εκπλήξεώς μας, υπάρχει μικρή εικόνα στο πόσο μια συνεδρία με σκύλο, βοηθάει στην πραγματικότητα τους φοιτητές», δηλώνει η Emma Ward-Griffin, συγγραφέας και βοηθός ερευνητή του UBC τμήματος ψυχολογίας.

«Οι ανακαλύψεις μας δείχνουν ότι ένας σκύλος θεραπευτής έχει θετική επιρροή στην ευημερία των φοιτητών του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στην μείωση του στρες, αλλά και στην αρνητική διάθεσή τους».  

Με λίγα (και απλά) λόγια; Ένας σκύλος την ημέρα, το στρες κάνει πέρα!