Το λέει η επιστήμη, όχι εμείς!


Το Σαββατοκύριακο είναι για όλους μία ευκαιρία να ξεκουραστείς λίγο, να κάνεις πράγματα που δεν πρόλαβες μέσα στην βδομάδα και φυσικά να κοιμηθείς παραπάνω. 

Κι αν μέχρι τώρα οι φίλοι-γονείς-συγγενείς-έτερο ήμισυ σου παραπονιούνταν για τις επιπλέον ώρες ύπνου που απολαμβάνεις το ΣΚ, η επιστήμη ήρθε να σου λύσει τα χέρια και να σου προσφέρει την απόλυτη απάντηση στα παράπονα: ο ύπνος του Σαββατοκύριακου είναι καλός για την υγεία γιατί εκτός από ξεκούραση σε βοηθάει να κρατάς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα!

Επιστήμονες από τη Νότιο Κορέα αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει το ορμονικό σύστημα και τον μεταβολισμό και είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία.

«Η σύντομη διάρκεια ύπνου, που δημιουργεί συνήθως το λεγόμενο “χρέος ύπνου”, είναι αρκετά συχνή και πολλές φορές αναπόφευκτη και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία, την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο και τον πρόωρο θάνατο» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Τσανγκ-Χο Γιουν από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.

Το χρέος ύπνου μπορεί να «εξοφληθεί» με λίγη έξτρα ξεκούραση όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, με τους επιστήμονες να συνιστούν τον εξτρά ύπνο το Σαββατοκύριακο αντί του μεσημεριανού, καθώς ο ύπνος είναι πιο βαθύς και επίσης ακολουθεί τον φυσικό ρυθμό ύπνου-αφύπνισης του οργανισμού.

Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση ύπνου και βάρους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.000 άτομα ηλικίας 19-82 ετών, για το πόσες ώρες κοιμούνται καθημερινές και ΣΚ, ύψος, βάρος, διάθεση και γενικότερη κατάσταση υγείας. 

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες φάνηκε να κοιμούνται 7,3 ώρες κάθε βράδυ και είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 23, δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά όρια. Το 43% δήλωσε ότι κοιμάται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, συγκεκριμένα δύο ώρες παραπάνω από τις καθημερινές.

Οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν παραπάνω τα Σαββατοκύριακα είχαν κατά μέσο όρο ΔΜΣ 22,8 έναντι 23,1 των υπολοίπων, διαφορά που μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά είναι πολλή σημαντική. 

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι όσο παραπάνω κοιμάται κανείς τα Σαββατοκύριακα τόσο μικρότερος τείνει να είναι ο ΔΜΣ του, και ότι για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου, ο ΔΜΣ είναι κατά 0,12 μονάδες  χαμηλότερος!

*onmed.gr